Kokeile kuukausi maksutta

Ulkomaalaisten kiinteistökaupat esillä eduskunnassa

Pitäisikö Euroopan talousalueen ulkopuolisilta kieltää kiinteistöjen ostot Suomessa? Keskustan kansanedustaja Markku Rossi on nostanut tämän kysymyksen esiin eduskunnassa. Hän esittää lakialoitteessaan, että kiinteistökaupat tulisi kieltää.

Pitäisikö Euroopan talousalueen ulkopuolisilta kieltää kiinteistöjen ostot Suomessa? Keskustan kansanedustaja Markku Rossi on nostanut tämän kysymyksen esiin eduskunnassa. Hän esittää lakialoitteessaan, että kiinteistökaupat tulisi kieltää.

Rossin aloite sai keskiviikkona melko myönteistä palautetta yli puoluerajojen. Tärkeimpänä pidettiin, että asiassa ”nostetaan kissa pöydälle” eli että siitä keskustellaan. Kuinka paljon keskustelun tarvetta todella on, jäi epäselväksi, sillä eduskunnan suuressa salissa oli paikalla vain kymmenkunta kansanedustajaa.

Sekä vasemmistoliiton Pentti Tiusanen että kokoomuksen Reijo Paajanen pitivät keskustelua tästä asiasta tärkeänä. He kuitenkin näkivät Rossin esityksessä jossain määrin rasismin piirteitä. Rossi kiisti ehdottomasti rasismin. Hän korosti, että aloite ei ole ketään vastaan.

SDP:n Kari Rajamäki muistutti, että hintakehitys ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa on riistäytymässä käsistä. Siksi hänen mielestä jonkun ”kuntaa tai isäntää” korkeamman tahon pitäisi puuttua asiaan. Lakialoitteen läpimenoon hän ei usko, mutta hallituksen pitäisi hänen mielestään tehdä asiassa jotain.

Kokoomuksen Jouko Laxell oli sitä mieltä, että venäläisten oikeus ostaa kiinteistöjä, joilla voi olla Suomelle strategista merkitystä, ei voi olla hyväksyttävää. Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemikin piti aloitetta hyvänä, mutta ratkaisu pitäisi löytää luvanvaraisuuden perusteella, kuten hän on omassa toimenpidealoitteessaan esittänyt.

 

Rossi ei halunnut puhua vain venäläisistä, vaikka tosiasiassa vain venäläisten kaupat on nähty ongelmallisina. Rossi korosti etenkin vastavuoroisuutta kiinteistökaupoissa. Tällä hän tarkoitti, että jos esimerkiksi venäläiset saavat ostaa kiinteistöjä Suomesta, niin silloin suomalaistenkin pitäisi saada ostaa kiinteistöjä Venäjältä. Samoin hän muistutti, että vuokraaminen voi olla parempi ratkaisu kuin kiinteistön myynti.

Kiinteistökaupat olivat esillä myös Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin taannoisella Suomen-vierailulla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ulkomaalaisten kiinteistökaupat esillä eduskunnassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat