Kokeile kuukausi maksutta

Espoo haluaa jätevedenpuhdistamon Blominmäkeen

Espoon kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että jätevedenpuhdistamo siirretään pois Suomenojalta ja uusi puhdistamo rakennetaan kalliopuhdistamona Blominmäkeen. Kaavoitus ja jätevesipuhdistamon rakentaminen vievät vielä useita vuosia.

Espoon kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että jätevedenpuhdistamo siirretään pois Suomenojalta ja uusi puhdistamo rakennetaan kalliopuhdistamona Blominmäkeen. Kaavoitus ja jätevesipuhdistamon rakentaminen vievät vielä useita vuosia.

Kaupunginhallitus kehottaa, että Espoon Vesi käynnistää puhdistamohankkeen toteuttamiseen tähtäävän jatkovalmistelun ja -suunnittelun. Kaupunkisuunnittelukeskusta puolestaan kehotetaan käynnistämään jätevedenpuhdistamon edellyttämä kaavoitus. Pohjaesitykseen tuli muutoksia ja lisäyksiä, joiden mukaisesti kaupunkisuunnittelukeskusta kehotetaan käynnistämään Suomenojan alueen kaavoitus siten, että varmistetaan alueen linnustollisten arvojen säilyminen osoittamalla allas riittävine suojavyöhykkeineen asemakaavoituksen yhteydessä suojelualueeksi. Kaupunginhallituksen mukaan kaavoituksen yhteydessä on turvattava Pohjois-Espoon ja Keskuspuiston välinen toimiva ekologinen viheryhteys sekä kevyenliikenteen väyläverkosto.

Kehä III:een rajautuvaa Blominmäkeä pidetään maankäytöllisesti hyvänä vaihtoehtona puhdistamon sijoituspaikaksi. Alueella on maisemoitu täyttömäki, jonka yhteydessä on nykyisin enää vähäistä toimintaa. Puhdistamon maanalaisen rakentamisen uskotaan pienentävän paineita ottaa Blominmäen alue muuhun rakennuskäyttöön ja siten pitkällä aikavälillä saattaa auttaa viheryhteyden säilymistä.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentamisen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 240 miljoonaa euroa. Uuden puhdistamon toteuttaminen nykyiseen sijaintipaikkaan Suomenojalle olisi ollut 30 vuoden tähtäimellä kokonaisinvestointina edullisempi vaihtoehto, mutta toisaalta puhdistamon poistuminen alueelta mahdollistaa merkittävän rakentamisen alueelle. Espoo laskee alueen rakennusoikeuksien arvoksi noin 250 miljoonaa euroa.

Espoon jäteveden puhdistamosta on keskusteltu pitkään. Vaihtoehtoisina paikkoina ovat olleet myös Eestinkallio, Mossasvedjebergen, Sammalvuori ja Harmaakallio. Myös nykyistä Suomenojan puhdistamoa pidettiin yhtenä vaihtoehtona.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo haluaa jätevedenpuhdistamon Blominmäkeen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat