Kokeile kuukausi maksutta

Hämäräfirmojen remontit lisäävät asbestisairauksia

Epärehelliset rakennusalan pikkufirmat aiheuttavat aiempaa enemmän terveysriskejä sivullisille. Epäpätevien remonttimiesten tekemät purkutyöt vaarantavat esimerkiksi taloyhtiöissä asukkaiden terveyden.

Epärehelliset rakennusalan pikkufirmat aiheuttavat aiempaa enemmän terveysriskejä sivullisille. Epäpätevien remonttimiesten tekemät purkutyöt vaarantavat esimerkiksi taloyhtiöissä asukkaiden terveyden.

Korjausrakennustöiden yhteydessä altistutaan etenkin asbestille, mikrobeille ja lyijylle.
Asbesti leviää helposti koko rakennukseen, ellei purettavaa kohdetta eristetä ja alipaineisteta. Yksikin asbestikuitu keuhkoissa aiheuttaa syöpäriskin.

Asbestia käytettiin rakentamisessa vielä 1980-luvun lopulla. Kun nyt tehdään paljon remonttitöitä 1950- ja 1960 -luvuilla valmistuneissa taloissa, asbestista on tullut iso ongelma. Asbestia käytettiin esimerkiksi putkissa, seinälevyissä, katto- ja lattiamateriaaleissa ja laasteissa.

Rakennusliitto katsoo, että syynä on etenkin ulkomainen työvoima ja alihankintafirmat. Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi (vas.) vaatii lisää resursseja viranomaisille.

-Kun uudisrakentaminen on nyt vähäistä, ongelmat syntyvät remonttityömailla. Korjausrakentamisen osuus rakennustöistä on jo 60 prosenttia.

Harjuniemi sanoo, että esimerkiksi Virossa ei ole minkäänlaista pätevyysjärjestelmää vaarallisten kohteiden purkutöihin. Suomessa määräykset olisivat kunnossa, mutta niitä ei noudateta. Kuka tahansa voi myös perustaa yrityksen.

Satunnaisduunareita jo enemmistö

Työsuojeluinsinööri Jan Rosqvist Uudenmaan työsuojelupiiristä vahvistaa Rakennusliiton epäilyt. Viranomaisilla on selkeä havainto asbestiongelmien kasvusta. Usein syynä ovat pienet vuokratyötä käyttävät firmat.

Rosqvistin mukaan näyttää siltä, että jo enemmistö asbestin purkutöitä tekevistä ei ole yritysten vakinaisia työntekijöitä.

-Monet pienet alihankintafirmat polkevat hintoja ja toteuttavat työt epäpätevällä työvoimalla.

Hämärähommien määrästä ei ole tietoa. Työsuojelupiiri on kuitenkin aloittanut asbestiin keskittyvän tehovalvonnan.

Rosqvist muistuttaa, että myös työntekijöiden terveydentila tulisi lain mukaan tarkistaa kolmen kuukauden välein.

Työtä ei saisi aloittaa ennen kuin asbesti on poistettu. Nyt työmailla pyörii samaan aikaan sähkömiehiä, putkimiehiä ja muita rakennusmiehiä.

Taloyhtiön ja muun rakennuttajan on lain mukaan huolehdittava, että kohteen materiaalit kartoitetaan ennen purkutöitä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hämäräfirmojen remontit lisäävät asbestisairauksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat