Kokeile kuukausi maksutta

Korjausrakentamiskilpailusta kehittämisrahaa neljälle ehdotukselle

Energiatehokkuutta ja asukasviihtyvyyttä parantavia ratkaisuja sekä korjausrakentamisen kehittämisideoita etsineessä Tee parannus -kilpailussa on palkittu neljä ehdotusta. Lisäksi kilpailu kannusti etsimään uudenlaisia liiketoiminta- ja asiakaspalvelumalleja. 

Energiatehokkuutta ja asukasviihtyvyyttä parantavia ratkaisuja sekä korjausrakentamisen kehittämisideoita etsineessä Tee parannus -kilpailussa on palkittu neljä ehdotusta. Lisäksi kilpailu kannusti etsimään uudenlaisia liiketoiminta- ja asiakaspalvelumalleja. 

Palkituksi tulivat Koneen, Lahden Ovitekniikan ja Riihimäen Metallikalusteen kilpailuehdotus kiinteistöjen ulkopuolelle jälkiasennettujen hissikuilujen päällystämisestä aurinkopaneelein, RealCasen, NCC Rakennuksen ja Ex Veteris Nova -yhdistyksen ehdotus putkiremontin aikaisesta asumis- ja palvelumoduulista, Vahanen yhtiöiden, Lonixin sekä Matti Sivusen ja Juho-Kusti Kajanderin Kiinteistöluotsi-niminen ehdotus sekä Ematorin, Silotekin ja Cuporin ehdotus tehdasvalmisteisista talotekniikkaelementeistä.

Huhtikuussa käynnistettyyn kilpailuun osallistui kaikkiaan 105 yritystä ja organisaatiota, joiden itsenäisesti muodostamat joukkueet jättivät 39 kilpailuehdotusta. Kukin neljästä palkitusta ryhmästä saa 50 000-100 000 euroa ehdotuksensa jatkokehittämiseen ja toteutukseen.

”Palkitut työt onnistuivat tuomaan eri alojen osaamista yhteen ja luomaan kehityskelpoisia, asiakasta hyödyttäviä konsepteja, joissa on paljon liiketoimintapotentiaalia. Kuten aina, valinta oli tässäkin kilpailussa vaikea. Taso oli kova”, tuomaristoa johtanut Tekesin Rakennettu ympäristö -ohjelmaa vetävä Kari Hiltunen tiivistää.

”Erityisesti ikääntyneet kärsivät putkiremonteista. Vaikka tontille tuotavan, siirreltävän asumismoduulin ideaa on käytetty aiemminkin, räätälöityjen oheispalvelujen tarjoaminen sijaisasumisen osana on uutta. Palvelut parantavat yksittäisen asukkaan ja koko taloyhteisön asuinoloja ja mahdollistavat arjen turvallisen sujumisen”, RealCase Oy:n toimitusjohtaja Marja Kallio sanoo.

Palkitussa Kiinteistöluotsi-ehdotuksessa rakennuksen lvi-järjestelmän energiatehokkuutta ja muun muassa sisäilman laatua valvoo älykäs sensorijärjestelmä. Ryhmän edustajan Matti Sivusen mukaan kyse on talotekniikka-automaation seuraavasta, kehittyneemmästä askeleesta.

”Sensorijärjestelmä hyödyntää kiinteistössä jo olevia talotekniikkajärjestelmiä ja valvoo talotekniikan kuntoa ja toimintaa. Valvonta mahdollistaa korjaustoimien onnistumisen arvioinnin ja myös vakuutustuotteen lisäämisen ratkaisuun: jos järjestelmä osoittaa talotekniikan vaativan korjauksia ennen arvioitua ajankohtaa, vakuutusyhtiö korvaa toimenpiteet”, Sivunen kuvailee.

Ematorin, Silotekin ja Cuporin ehdotuksessa kehitetään tehdasvalmisteisia talotekniikkaelementtejä, joilla linjasaneerauksen kokonaistuottavuus ja laatu paranee. Räätälöitävissä elementeissä käytetään teolliseen valmistukseen soveltuvaa avointa kupariputkijärjestelmää.

”Muunneltavat elementit mahdollistavat talotekniikan reitityksen uuteen paikkaan: esimerkiksi rivitaloon voidaan asentaa vaakareitti verhokappaan. Olennaista on, että asiakkaalle tarjotaan putkiremontin kokonaispalvelu suunnittelusta valmiiseen remonttiin. Tehdasvalmisteisen elementin käyttö säästää aikaa ja rahaa”, Ematorin toimitusjohtaja Juha Silovaara sanoo.

 

Aurinkoenergiaa hissikuilusta

 

Palkituksi tuli myös Koneen, Lahden Ovitekniikan ja Riihimäen Metallikalusteen kilpailuehdotus kiinteistöjen ulkopuolelle jälkiasennettujen hissikuilujen päällystämisestä aurinkopaneelein. Jos ehdotus toteutuu suunnitelmien mukaan voidaan hissikuilujen seinäpintoja päällystää aurinkokeräimin jo vuoden kuluttua.

”Kuilujen seinät ovat tavallisesti betonia tai lasia, eikä pintaa hyödynnetä. Miksei hissikuilun seinäpintaa päällystettäisi aurinkopaneelein, jolloin auringon säteilyenergia saadaan talteen lämmittämään rakennuksen käyttö- tai lämmitysvettä? Tekniset ratkaisut ovat jo olemassa, ne on vain yhdistettävä kokonaisuudeksi ja mitattava koko järjestelmän energiantuotto ja -kulutus. Konseptina tämä on maailman ensimmäinen hissikokonaisuus, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa”, kertoo idean isä, projektipäällikkö Ari Hänninen Koneelta.

Kilpailu on osa Tee parannus -ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää käyttäjälähtöistä korjausrakentamista ja energiatehokkuuden parantamista taloyhtiöissä. Ohjelman kumppaneita ovat Tekes, Sitra, ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT, LVI-talotekniikkateollisuus ry, Suomen Kiinteistöliitto, Rakennuslehti ja Suomen Asuntotietokeskus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korjausrakentamiskilpailusta kehittämisrahaa neljälle ehdotukselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat