Kokeile kuukausi maksutta

Vapaavuori kaipaa puukerrostaloja Suomeen

Asuntoministeri Jan Vapaavuori ihmettelee sitä, etteivät isot rakennusliikkeet rakenna puukerrostaloja Suomessa, vaikka samat yhtiöt toteuttavat niitä Ruotsissa. Hän ei usko rakentamismääräysten olevan esteenä puukerrostalojen toteuttamisessa, mutta joka tapauksessa määräysten vaikutusta puurakentamiseen selvitetään parhaillaan.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori ihmettelee sitä, etteivät isot rakennusliikkeet rakenna puukerrostaloja Suomessa, vaikka samat yhtiöt toteuttavat niitä Ruotsissa. Hän ei usko rakentamismääräysten olevan esteenä puukerrostalojen toteuttamisessa, mutta joka tapauksessa määräysten vaikutusta puurakentamiseen selvitetään parhaillaan.

image

”Toivoisin rakennuttajilta ja rakennusliikkeiltä lisää ryhdistäytymistä, sillä esimerkiksi samat kansainväliset suuret rakennusliikkeet, jotka meillä ovat markkinajohtajia, rakentavat naapurimaassamme Ruotsissa runsaasti puukerrostaloja”, Vapaavuori sanoi puurakentamisen tulevaisuutta käsitelleessä AsuntoForumissa keskiviikkona. 

Ministeri totesi, että puurakentaminen on liiketoimintaa eikä kansallisromantiikkaa: se menestyy vain silloin, kun siitä tulee aidosti kilpailukykyistä. Olennaista on riittävä tahto puurakentamisen edistämiselle ja toisaalta alan yleisen osaamistason systemaattinen ja määrätietoinen parantaminen.

”Olen vakuuttunut siitä, että mahdolliset ongelmakohdat rakentamismääräyksissä eivät ole keskeinen syy sille, ettei puurakentaminen ole edistynyt perinteisen pientalotuotannon ulkopuolella. Jotta määräykset eivät kuitenkaan muodostu mahdolliseksi tulpaksi jatkossakaan, ne perataan nyt huolellisesti läpi”, Vapaavuori totesi. 

Vapaavuori asetti viime vuoden lopulla työryhmän selvittämään perusteellisesti puurakentamisen aseman rakentamismääräyksissä. Työryhmän tehtävänä on käydä läpi Suomen rakentamismääräykset ja todeta ne asiat, jotka mahdollisesti aiheuttavat aiheetonta haittaa ja siten ylimääräisiä kustannuksia puurakentamisen kannalta. Työryhmä tekee myös esityksen rakentamismääräysten kehittämiseksi.

”Meillä ei tulisi olla oleellisesti muista EU-maista poikkeavia säädöksiä kerroslukumäärissä, akustiikassa tai paloturvallisuudessa. Yleisenä lähtökohtana tulee olla, että puurakentamista kohdellaan samoin säännöin kuin muita rakennusmateriaaleja, jos se vain on mahdollista”, ministeri totesi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren kahdeksannen AsuntoForumin teemana oli puurakentamisen tulevaisuus.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Vapaavuori kaipaa puukerrostaloja Suomeen”

  1. antaisi tukea niille puutaloille rakentamiseen ja korjaamiseen
    siitähän se on kyse kun on vaikea selkoinen ministeriö eivät tajua antaa suoraa tukea hankkeille kyllähän korjausta ja saneerausta on opetettu useat vuosi kymmenet aikuis koulutus keskuksien kurssi keskuksissa monikin käynyt
    ammatti kurrssin ja opiskellut alan ja jäänyt työttömäksi kun tukia pihdataan eikä jaella rakennusten rakentamiseen ja
    perussaneeraamiseen

  2. kyllä rahaa tarvitaan ministeriöstä ihan hakemusten perusteella rakennus hankkeisiin ja peruskorjaamiseen
    monikin valtion rakennus on huonokuntoisena jos sitten yrittää hakea jotyain tukea siellä on ihan eri hakijat aina etuilemassa ja tarinoimassa optioitaan ja muita tarinoitaan
    itsekkin olen käynyt rakennus saneeraaja koulutukset ja kurssit ja itselläkin ollut rakennusliike ja jopa valtion töissä valtion laitoksissa useammat vuodet tehnyt töitä kiinteistöjen hyväksi vankeinhoitolaitokselle kumma
    asia kun ministerit eivät ymmärrä antaa sitä suoraa tukea hakemuksiin ihan normaali hakemukset työllistämiseen ja tekemiseen ja ei tarvi kuin ministeriöiden kirjata budjettiin hakemukset kummallisia noi ministeriöt nykyjään miehet ja naiset jotka nykyisin ovat aikuis iässä eivät mukamas saisi työllistää,

  3. Ehdottomasti kannatettavaa! Alan puuosaajat koettavat luoda standardeja ja yhteisiä pelisääntöjä ja saada yleensä puutalorakentamiselle nostetta.
    Kädenojennus ministeriöstä olisi paikallaan. Nyt näitä ns. puuprojekteja rahoittavat pääosin pienet PK-yritykset joilla resurssit voisi kohdistaa varsinaiseen toimintaan….

    1. Mitä puukerrostalolla tarkoitetaan? Mikäli se tarkoittaa kerrostaloa, jossa välipohjat, porrashuoneet ja hissikuilutkin ovat puuta, päätä jo tarpeeksi hakattu seinään. Suurin osa puukerrostalohankkeista on mennyt enemmän tai vähemmän pieleen, etenkin taloudellisesti. 90-luvun loppupuolella Palmbergiin kuulunut rakennusliike ajettiin alas puukerrostalosekoiluista johtuneiden taloudellisten epäonnistumisten vuoksi. Puun käytön lisääminen kerrostalorakentamisessa sen sijaan on kannatettavaa, järkevästi toteutettuna, ei fanaattisesti eikä puritaanisesti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat