Kokeile kuukausi maksutta

VM:n energiaveron kiristysaikeille moitteita

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksensä yhteydessä valmistelema energiaverotuksen kiristys saa moitteita sekä Öljy- ja Kaasualan Keskusliitolta että Suomen Omakotiliitolta. Molemmat liitot pitävät oikeansuuntaisena tavoitteena sitä, että päästöjä pyritään rajoittamaan, mutta kotitaloudet eivät saisi joutua maksumiehiksi.

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksensä yhteydessä valmistelema energiaverotuksen kiristys saa moitteita sekä Öljy- ja Kaasualan Keskusliitolta että Suomen Omakotiliitolta. Molemmat liitot pitävät oikeansuuntaisena tavoitteena sitä, että päästöjä pyritään rajoittamaan, mutta kotitaloudet eivät saisi joutua maksumiehiksi.

”Ei ole oikeudenmukaista, jos kotitalouksilla maksatetaan yritysten kela-maksun poistoa nostamalla huomattavasti lämmityspolttoaineiden verotasoa”, Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä toteaa.

Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton mukaan roima energiaverotuksen tasokorotus kurittaa sähkölämmittäjien ohella suurinta osaa öljylämmittäjistä, jotka ovat vapaaehtoisesti energiatehokkuussopimus Höylän kannustamina kunnostaneet öljylämmitteiset kiinteistönsä ja niiden lämmitysjärjestelmät energiatehokkaaseen kuntoon. Parannuksiin on investoitu tavallisissa omakotitaloissa jopa tuhansia euroja.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana koko öljylämmitystalokannassa on tehty lähes 330 000 energiatehokkuutta lisäävää erillistä toimenpidettä, joista yli 100 000 on kohdistunut lämmityskattiloihin. Vänskän mielestä ei ole mitään syytä rangaista näitä kiinteistöjä nostamalla bio-osuuden sisältävän lämmitysöljyn verotusta nyt ehdotetulla tavalla.

Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton mielestä kevyen polttoöljyn verokanta olisi valittava niin, ettei uudistus johda yksityisten kansalaisten elinkustannusten merkittävään nousuun lämmityksessä käytettävän polttoaineen verotuksen kautta. Lähes puolet kevyestä polttoöljystä käytetään kotitalouksissa lämmityspolttoaineena. ”Verotason tulisi vastaisuudessakin vastata kevyen polttoöljyn nykyistä verotasoa”, Vänskä toteaa.

”Maakaasulle kaavailtu huomattava veronkorotus taas uhkaa sen kilpailukykyä yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa ja ohjaa käyttämään näissä laitoksissa päästöiltään huonompia polttoainevaihtoehtoja”, Vänskä sanoo.

Vänskä kiinnittää huomiota myös siihen, että veroehdotus jättäisi edelleen voimaan turvepolttoaineen erityiskohtelun, vaikka turve aiheuttaa moninkertaiset hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöt muihin polttoaineisiin verrattuna.

Omakotiliitto: Energiavero rokottaa eniten pienituloisia

Suomen Omakotiliiton mukaan energiavero on luonteeltaan tasavero, joten se vaikuttaa eniten pienituloisiin kansalaisiin.

”Omakotiliiton mielestä veron korotus on huono ratkaisu energiatehokkuuden edistämiseen, koska siitä puuttuvat kannustavat elementit: neuvonta ja tuki. Asumisen energiatehokkuutta edistetään tehokkaimmin lisäämällä tukea korjaus- ja energianeuvontaan”, toiminnanjohtaja Juhani Nenonen Suomen Omakotiliitosta sanoo.

Omakotiliiton mukaan lämmitysmuodon muutoksia ei voi tehdä kiireellä ja hinnasta piittaamatta. Pientalon lämmitysratkaisut ovat isoja pitkävaikutteisia investointeja, joihin tarvitaan tietoa, tukea ja aikaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VM:n energiaveron kiristysaikeille moitteita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat