Vapaavuori: Kaupan ohjauksessa huomio kokonaistaloudellisesti kestävään kehitykseen

Jos kaupan sijainti määrittyy vain sen perusteella, missä on edullista tonttimaata ja hyvät liikenneyhteydet, ratkaisu ei ole kokonaistalouden kestävän kehityksen kannalta välttämättä paras, totesi asuntoministeri Jan Vapaavuori Kiinteistöt, kauppa ja ekologisuus -seminaarissa Espoossa torstaina.

Jos kaupan sijainti määrittyy vain sen perusteella, missä on edullista tonttimaata ja hyvät liikenneyhteydet, ratkaisu ei ole kokonaistalouden kestävän kehityksen kannalta välttämättä paras, totesi asuntoministeri Jan Vapaavuori Kiinteistöt, kauppa ja ekologisuus -seminaarissa Espoossa torstaina.

”On luonnollista, että itselleen optimaalisilla sijaintiratkaisuilla kauppa pyrkii ulkoistamaan osan kustannuksistaan yhteiskunnan ja kansalaisten maksettavaksi. Näitä kustannuksia on paljon, muun muassa kalliit liikennejärjestelyt, asiakkaiden matkakulut, asiointiin kuluvan ajan kustannukset ja ympäristön kuormituksen kustannukset. Toki on myönnettävä, että vastineeksi tuotevalikoima usein laajenee ja hinnat pysyvät kurissa”, Vapaavuori totesi.

Julkinen valta vastaa lainsäädännön ja muiden ohjauskeinojen kautta siitä, että kaupan toiminta täyttää myös kestävän talouden kriteerit. Lyhyen aikavälin liiketaloudellisen hyödyn optimoimisesta on päästävä pitkän aikavälin kokonaistaloudelliseen ajatteluun, ministeri sanoi.

”Kun pelisäännöt ovat selvät ja niitä sovelletaan samoin periaattein kaikissa kunnissa ja maakunnissa, voidaan myös kaupan kilpailulle luoda mitä parhaimmat edellytykset.”

Kuntien huomioitava kaavoituksessa seudullinen kokonaisratkaisu

Kaupan suuryksiköillä on keskeinen merkitys kaupunkiseutujen kehityksen kestävyydelle. Hallituksen esitys kaupan sijainnin ohjaamisesta annetaan eduskunnalle syyskauden aikana. Esityksellä halutaan varmistaa, että maakuntakaavoitus täyttää tehtävänsä niiden kaupan yksiköiden mitoituksen osoittamisessa, jotka ovat merkitykseltään seudullisia ja maakunnallisia.

”Kunnilta uusi järjestelmä edellyttää tahtoa hyväksyä se tosiasia, että yhtenäisillä kaupunkiseuduilla yksi kunta ei voi sooloilla ja pyrkiä kaavoitusmonopolin keinoin sivuuttamaan seudullista kokonaisratkaisua. Uudet säännökset tulevat edellyttämään nykyistä suunnitelmallisempaa ja pitkäjänteisempää otetta kaupan ohjauksessa”, Vapaavuori sanoi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vapaavuori: Kaupan ohjauksessa huomio kokonaistaloudellisesti kestävään kehitykseen”

Jätä kommentti