Kokeile kuukausi maksutta

Ennuste: Rakennuskonemarkkina kasvaa ensi vuonna kahdeksan prosenttia

Rakennuskonemarkkina on ensimmäistä kertaa selvitetty kattavasti. Rakennuskoneiden käytön arvo oli viime vuonna 2,4 miljardia euroa. Rakennuskonemarkkinoille ennustetaan täksi vuodeksi viiden ja ensi vuodeksi kahdeksan prosentin kasvua. VTT tutki rakennuskonemarkkinaa Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen ja Rakennuskonepäälliköt ry:n toimeksiannosta.

Rakennuskonemarkkina on ensimmäistä kertaa selvitetty kattavasti. Rakennuskoneiden käytön arvo oli viime vuonna 2,4 miljardia euroa. Rakennuskonemarkkinoille ennustetaan täksi vuodeksi viiden ja ensi vuodeksi kahdeksan prosentin kasvua. VTT tutki rakennuskonemarkkinaa Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen ja Rakennuskonepäälliköt ry:n toimeksiannosta.

image

Vuonna 2009 rakennuskoneita käytettiin talonrakentamisessa 790 miljoonalla eurolla. Suurin koneiden tarvitsija on kuitenkin infrarakentaminen, jossa koneita käytettiin 1,6 miljardilla eurolla viime vuonna.

Rakennuskonevuokrauksen arvo oli 460 miljoonaa euroa vuonna 2009. Se laski kiintein hinnoin mitattuna noin 15 prosenttia. Myös rakennuskonekauppa hiljeni viime vuonna merkittävästi. Rakennuskoneiden myynti supistui reilun kolmanneksen ja oli arvoltaan 1,1 miljardia euroa. Luku sisältää myös maarakennuskoneet.

Taantuma näkyi rakennuskonekäytössä voimakkaampana kuin rakentamisessa keskimäärin, mutta toisaalta rakennuskoneala myös elpyy rakentamista nopeammin. Esimerkiksi talonrakentamisen konevuokrauksen arvon odotetaan kasvavan tänä vuonna 6 prosenttia ja ensi vuonna jopa 13 prosenttia. Infran konevuokrauksen arvon odotetaan kasvavan huomattavasti maltillisemmin: tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin.

Jatkossa rakennuskoneiden käytön ennakoinnissa on tavoitteena käytön ennakointi nimenomaan koneryhmittäin.

Torninostureilla kova kysyntä

Asuntorakentamisen vilkastuminen näkyy torninostureiden käytön lähes tuplaantumisena kuluvana vuonna. VTT:n asiakkuusjohtaja Pekka Pajakkalan mukaan tällä hetkellä kaikki Suomen torninosturit ovat käytössä.

Ramirent Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Aulasmaa kertoo, että joidenkin työmaiden käynnistämistä on saatettu lykätä torninosturipulan takia. Tosin ajoneuvonosturinkin käyttö on mahdollista. ”Rakennuskoneita on kuitenkin jouduttu myös tuomaan Suomeen tilapäiseen käyttöön.”

Mahdollisuudet rakennuskoneiden käytön lisäämiselle ovat selvityksen mukaan edelleen hyvät. Tähän liittyvät muun muassa ongelmat työvoiman saannissa rakennustyömaille, tuottavuuden kehittämistavoitteet sekä työturvallisuuden parantamisen tavoitteet. Muutoksen välineitä ovat muun muassa ict, automaatio, robotiikka, etäohjaus, ennakointi ja palvelut.

Kalustokeskusten yhtiöittäminen yleistä

Rakennuskonetoimialaan kuuluvat rakennuskoneiden vuokraajat, myynti- ja maahantuontiyritykset, rakennusyritysten kalustokeskukset sekä rakennuskoneiden valmistajat.

Rakennuskonevuokraamot nostavat jatkuvasti rooliaan rakentamisen kentässä koneiden vuokraamisen yleistyessä. Suomessa rakennuskonevuokrausyritysten liikevaihto vuonna 2009 oli 460 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä lähes 4 000. Suomen suurimmat rakennuskonevuokraamot Cramo Oyj ja Ramirent Oyj ovat myös Euroopan suurimpien alan yritysten joukossa.

Myös rakennusyritysten kalustokeskukset ovat tärkeitä toimijoita. Ne vuokraavat koneita lähinnä omalle rakennusyritykselleen, osin myös ulkopuolisille. Kalustokeskusten yhtiöittäminen on tällä hetkellä yleistä.

Kiinteistö- ja rakennusalan lisäksi muita merkittäviä konepalvelualan asiakkaita ovat teollisuusyritykset, palvelualat sekä julkinen ala. Teollisuus käyttää koneita muun muassa kone- ja laiteasennuksiin, nostoihin, siirtoihin ja huoltotöihin. Palvelualalla tarvitaan koneita esimerkiksi kunnossapitotöihin ja ikkunoiden pesuun. Julkisen alan esimerkkeinä voi mainita vaikkapa katuvalojen vaihtamisen ja katujen hoitotyöt. Yksityiset henkilöt taas hankkivat ja vuokraavat yhä enemmän koneita omiin rakennus- ja remonttitöihinsä.

Rakennuskonemarkkinaa koskeva selvitystyö tehtiin osana Rakennuskonetoimiala ja sen kehittäminen -hanketta, joka on osa Tekesin Rakennettu ympäristö -ohjelmaa. Tästä lähtien markkinaennuste tehdään kahdesti vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ennuste: Rakennuskonemarkkina kasvaa ensi vuonna kahdeksan prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat