Kokeile kuukausi maksutta

Peab rakentaa Eteralle puukerrostalokorttelin Viikkiin

Peab Oy rakentaa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Eteralle Helsinkiin, Viikin Latokartanoon kuudesta puukerrostalosta muodostuvan korttelin. Kortteliin valmistuu kaikkiaan 113 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Asunnot toteutetaan Metsäliiton Puutuoteteollisuuden kehittämällä Finnforest Kerrostalojärjestelmällä. Rakentaminen alkaa alkuvuonna 2011 ja ensimmäisten talojen suunnitellaan valmistuvan vuoden sisällä.

Peab Oy rakentaa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Eteralle Helsinkiin, Viikin Latokartanoon kuudesta puukerrostalosta muodostuvan korttelin. Kortteliin valmistuu kaikkiaan 113 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Asunnot toteutetaan Metsäliiton Puutuoteteollisuuden kehittämällä Finnforest Kerrostalojärjestelmällä. Rakentaminen alkaa alkuvuonna 2011 ja ensimmäisten talojen suunnitellaan valmistuvan vuoden sisällä.

image

Latokartanon puukerrostalot sijoittuvat Von Daehnin kadun, Nils Westermarckin kujan ja Agronominraitin rajaamaan kortteliin. Talojen yhteenlaskettu pinta-ala on hieman alle 7 000 kerrosneliötä, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista puukerrostalohankkeista. Talot ovat kolmi- ja nelikerroksisia, niissä on yksi porraskäytävä ja hissi. Asuntojen pinta-ala on keskimäärin 52 neliömetriä. Kerrostalojen lisäksi kortteliin valmistuu 5 paritaloa Peabin vapaarahoitteisena tuotantona.

Finnforest Kerrostalojärjestelmä perustuu pilari-palkkirunkoon sekä katto- ja välipohjaelementteihin. Sen päämateriaalina on havupuuviiluista liimaamalla valmistettu Finnforest Kerto. Järjestelmä sisältää Kerto-rungon sekä elementteinä toimitettavat katon, ulkoseinät ja välipohjat. Järjestelmän prototyyppiä edustaa puurakenteinen toimistotalo FMO Tapiola, joka valmistui vuonna 2005.

”Sen rakentamisessa kertyneitä kokemuksia on hyödynnetty ja tuotetta on kehitetty eteenpäin sen pohjalta. Kyse ei enää ole koerakentamisesta”, Metsäliiton Puutuoteteollisuuden Rakentamisen tuotteet -liiketoimintalinjan johtaja Mika Kallio sanoo.

Puukerrostalojärjestelmän runko ja vaippa toteutetaan asennettuna tuoteosatoimituksena. ”Urakoitsijalle jäljelle jäävä rakentaminen on pien/rivitalotyyppistä, kevyellä kalustolla tehtävää työtä. Puurakentamisen erityisosarakentaminen on toimittajan eli Finnforestin vastuulla”, suunnittelu- ja kehityspäällikkö Jaakko Länsiluoto Metsäliiton puutuoteteollisuudesta sanoo.

Nopeudesta 100 euroa säästöä neliölle

”Peabilla on erittäin hyviä kokemuksia puutalorakentamisesta jo pidemmältä ajalta Ruotsissa. Tätä kokemusta hyödynnämme Viikin Latokartanon rakentamisessa. Puutalorakentamisessa näemme paljon potentiaalia sekä liiketaloudellisessa että ekologisessa mielessä. Tässä kehityksessä haluamme olla mukana”, Peab Oy:n toimitusjohtaja Petri Suuperko toteaa.

”Tämän puukerrostalojärjestelmän rakentamisprosessi on nopea ja tehokas. Nopeampi rungon pystytysaika nopeuttaa koko projektia. Olemme laskeneet, että nopeuden rahallinen arvo on noin 100 euroa per neliömetri. Tämä kompensaatio huomioiden puurungolla ja betonirungolla ei ole niin suurta kustannuseroa”, aluejohtaja Kari Kiviluoma Peabista sanoo.

Kiviluoman mukaan tärkeimmät asiat, joita urakoitsija mietti ennen projektiin ryhtymistä olivat ääneneristykseen ja paloturvallisuuteen liittyvät asiat. ”Nyt on parvekkeetkin sprinklattu”, Kiviluoma kertoo.

Energiatehokkuus ei ykkösluokkaa

Koska Helsingin kaupunki pyrkii ohjaamaan Viikin rakentamista ekotahokkaaksi, vaadittiin tontinluovutuksessa, että kerrostalojen on oltava energiatehokkuudeltaan A-luokkaa. Tämänhetkisten laskelmien mukaan Latokartanon puukerrostalot ovat B-luokkaa.
”Eristysvillapaksuudet ovat nykynormien mukaiset. Emme ole vielä tutkineet, miten parempaan luokkaan päästäisiin. Lvi-järjestelmien tehokkuuden parantaminen voisi auttaa, samoin ikkunoiden pienentäminen”, Jaakko Länsiluoto sanoo.

Länsiluodon mukaan ongelma on energiatehokkuuden laskentatavassa; pienet kerrostalot tulevat kohdelluiksi samalla tavalla kuin 6-kerroksiset talot. ”Pieni mittakaava on ongelmallinen sekä kerrosalatehokkuuden että energiatehokkuuden osalta. Monimuotoinen välimittakaavan talo, jossa on paljon ulkoseinäpinta-alaa, saa huonon energiatehokkuusluvun.”

Hankaluutena ovat myös paloturvallisuusmääräykset; ohuempaa ja eristävämpää polyuretaanieristettä ei voida sellaisenaan käyttää, sillä se on palava eristemateriaali. Se pitäisi upottaa villan sisään.

”Nyt kaupungin kanssa neuvotellaan, riittäisikö B-luokka”, Länsiluoto sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peab rakentaa Eteralle puukerrostalokorttelin Viikkiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat