Kokeile kuukausi maksutta

Putoamissuojauksen laiminlyönti junaradan siltatyömaalla toi sakot työnjohtajalle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 30. marraskuuta tuominnut Megasiirto Oy:n palveluksessa työskennelleen työnjohtajan 20 päiväsakon eli 880 euron suuruiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli lokakuussa 2008 Hopeavuoren alikulkusillan rakennustyömaalla tapahtunut kirvesmiehen putoamiseen johtanut työtapaturma.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 30. marraskuuta tuominnut Megasiirto Oy:n palveluksessa työskennelleen työnjohtajan 20 päiväsakon eli 880 euron suuruiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli lokakuussa 2008 Hopeavuoren alikulkusillan rakennustyömaalla tapahtunut kirvesmiehen putoamiseen johtanut työtapaturma.

Kuuntele juttu

Sillalla ollut turvamies ei sumuisen sään vuoksi huomannut ajoissa junan tuloa eikä sen vuoksi ehtinyt antaa varoitusmerkkiä. Juna oli ohittaessaan tönäissyt turvamiestä kylkeen ja turvamies kaatuessaan edelleen kaiteen asennustyössä ollutta kirvesmiestä. Kirvesmies oli pudonnut reunapalkilta alas noin 4-5 metrin matkan. Kysymyksessä olevassa työkohteessa ei ollut putoamissuojausta.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräyksiä oli rikottu, koska työkohteessa ei ollut työturvallisuusmääräysten edellyttämää putoamissuojausta. Rakennustyömaan päätoteuttaja Megasiirto Oy ei ollut huolehtinut siitä, että vaarallisesta työstä laaditaan kirjallinen suunnitelma, jossa kiinnitetään huomiota muun muassa putoamissuojauksen suunnitteluun.

Käräjäoikeus totesi, että kysymyksessä olevan yhtiön toimitusjohtajan ja työpäällikön tietoon ei ollut tullut putoamisvaaran olemassa oloa ja tarvetta laatia vaarallisten töiden turvallisuussuunnitelma. Alkuperäisen rakennussuunnitelman mukaan kysymyksessä oleva kaiteiden asennustyö oli tarkoitettu suorittaa sellaisessa vaiheessa, eli sillan ollessa vielä tasamaalla, niin että putoamissuojausta ei tarvittu. Kaiteiden toimituksen viivästymisen vuoksi ne voitiin asentaa vasta silloin, kun sillan ympärillä oli jo suoritettu mittavat maanlouhostyöt, joiden seurauksena työkohteeseen syntyi putoamisvaara.

Syytteet työturvallisuusrikoksesta hylättiin toimitusjohtajan ja työpäällikön osalta. Työnjohtajan syyksi luettiin se, ettei hän riittävällä tavalla ollut varautunut putoamisvaaraan ja olosuhteiden yllättävään muutokseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Putoamissuojauksen laiminlyönti junaradan siltatyömaalla toi sakot työnjohtajalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat