Kokeile kuukausi maksutta

Ontelolaatat romahtivat tavaratalon palossa

Onnettomuustutkintakeskus selvittää 23.12. tapahtuneen Vantaalla sijaitsevan Hong Kong -tavaratalon paloa. Tutkimuksesta vastaava Taneli Rasimus kertoo, että tässä vaiheessa tiedetään, että rakennuksessa on palon seurauksena sortunut kymmeniä betoniontelolaattoja sekä välipohjassa että yläpohjassa.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää 23.12. tapahtuneen Vantaalla sijaitsevan Hong Kong -tavaratalon paloa. Tutkimuksesta vastaava Taneli Rasimus kertoo, että tässä vaiheessa tiedetään, että rakennuksessa on palon seurauksena sortunut kymmeniä betoniontelolaattoja sekä välipohjassa että yläpohjassa.

”Ontelolaattojen rakenteessa ei ole tullut esille selkeitä virheitä, vaan sortumat johtuvat palosta. Jo kuvista näkyy, että palo on ollut erittäin raju”, Rasimus sanoo.

Rasimuksen mukaan tutkinta valmistuu pääsiäisen korvilla. Rakennuksen rauniois-
ta otetaan tällä hetkellä erilaisia näytteitä.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii paloa yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston asiantuntijan Timo Inhan kanssa.

Tulipalo tuhosi tavaratalo Hong Kongin lähes täysin jouluaatonaattona. Lisäksi tapaninpäivänä raunioissa leimahti liekkeihin pieni palopesäke. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Aineellisten vahinkojen arvioidaan nousevan useisiin miljooniin euroihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Ontelolaatat romahtivat tavaratalon palossa”

  1. Tätähän kannattaa tutkia..
    Laitetaan halli täyteen palavaa tavaraa ja ihmetellään sen jälkeen, että betonilaatat sortuivat.
    Kannattaisi varmaan kysyä asiantuntioilta, mikä on ollut mahdollisesti lämpötila alla palon aikana.
    Pääsiäisen jälkeen, kun tutkimus valmistuu meille tulee varmaan taas jotain hienoja säännöksiä lisää.
    No, onhan onnettumuuskeskuksen pojille hommia.
    Voi kiesus tätä maata!

  2. Taijjat olla jts betoniteollisuuven miehiä 🙂
    No samaa mieltä olen siinä että uusia säännöksiä tulee koko ajan ihan liikaa. Kohta tarvitaan melkosia superihmisiä että pystyy omakotitalon edes suunnittelemaan tässä ohjeiden säännösten ja lakien sekamelskassa. Hyi Hitto.

    1. En ihmettele jatkossakaan jos nöin rajuja paloja syntyis liikekeskuksiin tai vastaaviin misssä runko on tehty teräspilareista ja niiden sisäpuolen betonijuotokset on tehty väärin eli yläpuolisena valuna on päässy tapatumaan ilmiö (erittyminen)että pilari on alapäästään vain hiekan peitossa eli palosuojaus puuttuu kokonaan ja silloin palon sattuessa tulee kaikki yläpuolen osat alakertaan eli kauheata vahinkoa.

      1. Enpä ymmärtänyt tuota edellistä kuvausta,

        1. Ei välttämättä tarkoita yhtään mitään. Holveja on romahtanut palojen seurauksena ennenkin. Lämpötilan ei tarvitse olla kovin korkea, mikäli palon kesto on pitkä – ja päinvastoin.

          Hiekkapilareista en ymmärtänyt yhtään mitään.

  3. Ei siinä välipohjan sortumisessa mitään ihmeellistä ole. Palo kesti huomattavan pitkään ja palokuormaa (ilmeisesti palavia nesteitäkin) oli runsaasti. Palokaasujen lämpötila nousee helposti tuhanteen asteeseen jopa ylikin. Rakenneteräkset myötäävät jo saavutettuaan muutaman sadan asteen lämpötilan. Betoni suojaa teräksia aika pitkään, mutta palon kestäessa useampia tunteja teräksetkin kuumenevat lopulta yli krittisen rajan, palo taisi kestää lähes vuorokauden. Niitä ”hiekkapilareita” kyllä on löytynyt kun teräsputkipilareihin on valettu betonia yläkautta ja putki on sateen takia vettä täynnä. Betonista huuhtoutuu sementti pois veden läpi kulkiessa. Putken alaosaan menee pelkkää hiekkaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat