Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailuvirasto kritisoi kaupan kaavoituksen lakiesitystä

Kilpailuvirasto moittii ympäristöministeriön valmistelemaa kaupan kaavoitusta koskevaa maankäyttö- ja rakennuslakiehdotusta. Sääntelyä tarkastelleessa raportissaan Kilpailuvirasto kritisoi lakiesityksen vaikutusarviointia puutteelliseksi. Ongelmana nähdään se, pystytäänkö lailla edes vaikuttamaan niihin asioihin, mihin sillä pyritään.

Kilpailuvirasto moittii ympäristöministeriön valmistelemaa kaupan kaavoitusta koskevaa maankäyttö- ja rakennuslakiehdotusta. Sääntelyä tarkastelleessa raportissaan Kilpailuvirasto kritisoi lakiesityksen vaikutusarviointia puutteelliseksi. Ongelmana nähdään se, pystytäänkö lailla edes vaikuttamaan niihin asioihin, mihin sillä pyritään.

Raportissaan Viisas sääntely – Toimivat markkinat Kilpailuvirasto toteaa, että kaupan kaavoituksen sääntelylle on annettu useita rinnakkaisia ja päällekkäisiä tehtäviä, mutta vaihtoehtoisia ratkaisuja ei ole pohdittu lain valmistelussa tarpeeksi. Suurmyymäläsääntelyn tavoitteiden ja ongelmien korjaamiseksi käytettävien keinojen välinen epätasapaino onkin viraston mielestä ilmeinen.

Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen tarkoituksena on pitää kaupunkien keskustat elävinä ja vähentää kuntien kilpailua kauppapaikoista. Lakiesitystä on perusteltu myös ilmastonmuutoksen hidastamisella, palvelujen saatavuuden turvaamisella, väestön ikääntymiseen varautumisella ja kilpailun edellytysten turvaamisella.

”Lakiesityksen tavoitteet ovat toki hyvät, mutta voidaan kysyä, seuraako suurmyymälöiden sijainnin sääntelystä kaupunkikeskustojen elävöityminen. Kaupan kaavoituksen taustalla olevat oletukset asioiden syyseuraussuhteista vaikuttavatkin liian suoraviivaisilta”, Kilpailuviraston erikoistutkija Liisa Vuorio ihmettelee.

Laki voi hankaloittaa uusien yritysten tuloa alalle

Koska kaavoituksella säännellään yhtä tärkeää kaupan kilpailukeinoa eli sijaintipaikan valintaa, myös sen kilpailuvaikutukset ovat huomattavia. Tämä koskee erityisesti niitä sektoreita, joiden kohdalla sijainnin merkitys kilpailukeinona on suuri. Tällainen on esimerkiksi päivittäistavarakauppa. Kilpailuviraston mukaan lakimuutos ei kuitenkaan ota tarpeeksi huomioon toimivan kilpailun varmistamista.

Lakiehdotuksen mukaan vähittäiskaupan suuryksiköt eivät saa haitata keskustojen palveluita. Tässä piilee Kilpailuviraston näkemyksen mukaan vaara siitä, että lainsäädäntö antaisi jo alalla toimiville yrityksille mahdollisuuden vaikeuttaa uusien yritysten alalle tuloa. Olemassa olevan tarjonnan suojelemista voitaisiin käyttää valitusperusteena kaavoitusprosesseissa.

”Vaarana on se, että nyt luodaan valitusautomaatti, jolla kilpailijat voivat viivyttää toistensa hankkeita. Tällöin kaavoitusprosessi hidastuisi entisestään. Kaavoituksen tulisi olla mahdollisimman läpinäkyvää, jotta myös uusilla toimijoilla olisi samat mahdollisuudet tulla markkinoille”, Vuorio sanoo.

Kilpailuviraston mukaan keinoja kaupan kaavoituksessa olevien ongelmien korjaamiseksi olisi tullut pohtia huomattavasti monipuolisemmin. Kilpailuvirastossa nähdäänkin, että kaupan sijaintiin, kokoon ja toimintaperiaatteisiin voidaan vaikuttaa kaavoituksen ohella myös monilla muilla ohjauskeinoilla.

”Sääntelyn sijaan kaupunkikeskustojen elävöittämiseen tulisi puuttua pikemminkin erilaisilla kannustimilla”, Vuorio toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailuvirasto kritisoi kaupan kaavoituksen lakiesitystä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat