Kuopion nollaenergiakerrostalo palkittiin energiatehokkuuden edistämisestä

Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas) yhteistyökumppaneineen on saanut tunnustuspalkinnon energiatehokkuuden edistämisestä asuntomarkkinoilla. Palkittu Kuopaksen nollaenergiakerrostalo Asuntola Puuseppä on ensimmäinen valmistunut nollaenergiakerrostalo Suomessa, ja se on myös rakennettu esteettömäksi. Suomen Messusäätiön myöntämä stipendi on suuruudeltaan 5000 euroa. Tunnustuspalkinto luovutettiin ryhmälle ASMA-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas) yhteistyökumppaneineen on saanut tunnustuspalkinnon energiatehokkuuden edistämisestä asuntomarkkinoilla. Palkittu Kuopaksen nollaenergiakerrostalo Asuntola Puuseppä on ensimmäinen valmistunut nollaenergiakerrostalo Suomessa, ja se on myös rakennettu esteettömäksi. Suomen Messusäätiön myöntämä stipendi on suuruudeltaan 5000 euroa. Tunnustuspalkinto luovutettiin ryhmälle ASMA-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

image

Energiatunnustuksen valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota edelläkävijyyteen ja konkreettisiin tuloksiin ekotehokkuuden edistämisessä. Muita valintakriteerejä olivat uutuusarvo, innovatiivisuus, rohkeus ja ennakkoluulottomuus.

Valinnasta vastasi Suomen Messujen koolle kutsuma asiantuntijaraati. Raatiin kuuluivat toimitusjohtaja Juha Salmi, Suomen Asuntotietokeskus; ylijohtaja Helena Säteri, ympäristöministeriö; toimialajohtaja Reijo Kangas, Tekes ja näyttelyjohtaja Mikko Horppu, Suomen Messut.

 ”Rakennettu ympäristö on avainasemassa energia- ja ekotehokkuuden parantamisessa. Tarvitaan ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, jotka vaikeuksien päivittelyn sijaan muuttavat puheet teoiksi ja käyttävät energiansa rohkeisiin innovaatioihin”, raadin puheenjohtaja Juha Salmi sanoo.

”Kuopion opiskelija-asuntojen nollaenergiahanke on ollut monella tapaa uraauurtava. Se osoittaa, että ekotehokkaan rakennuksen tekeminen ei ole kovinkaan vaikeaa, kunhan löytyy tahtoa, uskallusta ja yhteistyökykyä. Esimerkillisestä verkottumisesta kertoo tiivis yhteistyö lähes samanaikaisesti toteutettavan ja energiatehokkuudeltaan yhtä kunnianhimoisen Järvenpään Mestariasuntojen hankkeen kanssa”, Salmi toteaa.

Vammaisopiskelijoiden tarpeeseen suunniteltu hanke

Kuopion opiskelija-asunnot Oy:n rakennuttama asuntola Puuseppä on useiden yhteistyökumppanien kanssa yhteistyössä kehitetty kohtuuhintainen nollaenergiatalo. Hankkeessa oli tavoitteena kehittää konseptimalli, joka vastaa myös tuleviin ilmastonmuutoshaasteisiin. Kohde valmistui muuttokuntoon helmikuussa 2011.

Asuntola Puusepän asuttavat Kuopion kaupungin vammaispalveluyksikön valitsemat opiskelijat, ja rakennuksessa on 47 esteetöntä suunnattua opiskelija-asuntoa.

Talon nettoenergiankulutus on vuositasolla 0 kWh/m2 eli talo tuottaa itse tarvitsemansa energian. Energiaa kiinteistöön tuotetaan pääasiassa aurinkopaneeleilla ja -keräimillä sekä maalämpöjärjestelmällä. Energiataloudellisuuden lisäksi erityisratkaisuna talossa on asukaskäytössä myös hyvinvointikeskus, jossa on kuntosalin lisäksi höyrysaunakapseli ja infrapunasauna.

”Palkintoraha on alustavasti suunniteltu käytettäväksi Kuopaksen kiinteistöjen merkittäviin peruskorjaustarpeisiin”, Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen kertoo.

”Järjestämme ideointiriihen hankkeen keskeisten suunnittelijoiden kesken, jossa pohdimme miten energiankulutusta saataisiin peruskorjauksissa pienenemään taloudellisesti järkevästi.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuopion nollaenergiakerrostalo palkittiin energiatehokkuuden edistämisestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat