Uusi asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) on valmis vahvoihin yhteiskunnan ohjauskeinoihin ympäristövaikutuksiltaan edullisempien rakentamisen vaihtoehtojen lisäämiseksi. "Energiatehokkuuden ja elinkaariajattelun tulee ulottua kaikkeen rakentamiseen alkaen maankäytöstä ja kaavoituksesta ja päätyä julkiseen ja korjausrakentamiseen sekä kaikkeen asuntotuotantoon", Kiuru totesi Puuinfolle viime viikolla antamassaan haastattelussa.

Asuntoministeri: Energiatehokkuus huomioitava jo kaavoituksessa

Uusi asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) on valmis vahvoihin yhteiskunnan ohjauskeinoihin ympäristövaikutuksiltaan edullisempien rakentamisen vaihtoehtojen lisäämiseksi. ”Energiatehokkuuden ja elinkaariajattelun tulee ulottua kaikkeen rakentamiseen alkaen maankäytöstä ja kaavoituksesta ja päätyä julkiseen ja korjausrakentamiseen sekä kaikkeen asuntotuotantoon”, Kiuru totesi Puuinfolle viime viikolla antamassaan haastattelussa.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

”Energiaviisaus ja ekologisuus painavat tulevaisuuden rakentamisessa yhä enemmän. Meidän on syytä valmistautua huolella uuteen EU:n energiatehokkuusdirektiiviin”, Kiuru sanoi.

Uuden hallituksen ministereistä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) ovat jo aiemmin liputtaneet puurakentamisen mahdollisuuksien puolesta. Myös Kiuru on samoilla linjoilla.

”Energiaviisaus tarkoittaa myös puun käytön lisäämistä rakentamisessa. Puurakentaminen tulee nähdäkin osana ilmastopolitiikkaa ja siksi energiatehokkaassa rakentamisessa tarvitsemme nyt uusia mittavia avauksia. Rakentamismääräysten ohella tulee myös maankäytön ja kaavoituksen tukea energiatehokasta, pitkän elinkaaren omaavaa rakentamista. Kymmenen vuoden kuluttua rakentamisen energiamääräykset ovat paljon tiukemmat kuin nyt. Nyt pitäisikin ryhtyä maankäyttö- ja kaavoituspolitiikan uudistamiseen, koska se vie erittäin paljon aikaa. Isoja rakentamiskohteita tulee voida aloittaa tulevaisuudessa aivan uudelta pohjalta”, Kiuru visioi.

Ympäristöministeriön hallitusohjelmakirjauksessa ”edistetään puurakentamista ja rakentamisen energiatehokkuuden laskennassa elinkaarilaskentaa, joka ottaa huomioon myös rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistuksen. Ympäristövaikutuksiltaan edullisempien vaihtoehtojen suosiminen otetaan julkisten rakennushankkeiden periaatteeksi ja näiden vaihtoehtojen edistämistä julkisesti tuetussa asuntotuotannossa selvitetään.”

”Energia- ja ekotehokkuuden kannalta tarvitaan kattavaa rakennusmateriaalien vertailua. Tarvitaan myös erilaista rakentamista kuten vahvaa panostamista piilevään korjausrakentamisen massiiviseen tarpeeseen. 60- ja 70- lukujen luvun kerrostaloissa odottaa valtaisa korjausrakentamisen tarve. Myös korjausrakentamisessa tulee ottaa energiaviisas rakentaminen ohjenuoraksi, koska lähivuosina valmistuva EU:n energiatehokkuusdirektiivi koskee myös vanhaa asuntokantaa”, Kiuru totesi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntoministeri: Energiatehokkuus huomioitava jo kaavoituksessa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi