Kokeile kuukausi maksutta

Etera kasvattaa kiinteistöjen osuutta sijoitussalkussaan

Kiinteistöt houkuttelevat sijoituskohteina taloudellisen turbulenssin aikoina. Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Eteran salkussa kiinteistöjen osuus on vähentynyt vuodesta 2007, mutta kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta uskoo suunnan vaihtuvan. Tällä hetkellä kiinteistöjen osuus salkusta on 14 prosenttia.

Kiinteistöt houkuttelevat sijoituskohteina taloudellisen turbulenssin aikoina. Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Eteran salkussa kiinteistöjen osuus on vähentynyt vuodesta 2007, mutta kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta uskoo suunnan vaihtuvan. Tällä hetkellä kiinteistöjen osuus salkusta on 14 prosenttia.

”Kiinteistöissä on pitkä ja varma tuotto, joten ne ovat nyt kilpailukykyinen vaihtoehto. Erityisesti asunnot ovat erittäin hyvä sijoituskohde, niitä meillä on salkussa toistaiseksi vain 400, mutta varmasti rakennutamme lähivuosina lisää. Meillä on esimerkiksi jonkin verran senioriasuntoja salkussa. Niistä on kova kysyntä.”

Tammi-syyskuussa Eteran kiinteistösijoitusten tuotto oli 4,3 prosenttia. Sotavalta kuvailee tuottoa yleiseen taloudelliseen tilanteeseen nähden kohtuulliseksi, mutta jatkossa luku halutaan paremmaksi. Tuotto kuitenkin koheni vuoden takaisesta, jolloin yhtiön kiinteistösijoitukset tuottivat vain 1,4 prosenttia.

Rahastojen määrää pohditaan

Tällä hetkellä Eteran salkussa suurin osa kiinteistösijoituksista on suoria, rahastosijoitusten painoarvo on selvästi vähäisempi. Rahastojen arvonkehitys on pysynyt vuoden 2009 pudotuksen jälkeen ennallaan tai parantunut hieman. Sotavalta huomauttaa, ettei suorissakaan sijoituksissa ole ollut tarvetta alaskirjauksiin eikä luultavasti ole jatkossakaan. ”Velkavivun takia rahastojen tuotto vaihtelee verrattuna suoriin sijoituksiin, joten varmasti harkitsemme niiden määrää jatkossa.”

Joukko suomalaisia kiinteistösijoittajia julkisti syksyllä perustavansa Pietariin kiinteistösijoitusyhtiön. Pietarin isot markkinat houkuttelivat työeläkeyhtiötäkin, joten Etera lähti osakkaaksi. Tällä hetkellä yhtiö on vielä perustamisvaiheessa, mutta joitain kohteita on Sotavallan mukaan jo katsottu sillä silmällä. ”Venäjän markkinoilla tarvitaan tällaisia toimia, sillä rakentamisen aikaisen rahoituksen puute on iso kompastuskivi monille hankkeille.”

Etera on jo aiemmin sijoittanut Pietariin Icecapitalin ja Evli Pankin EPI Russian kautta.

Kauppakeskukset kiinnostavat

Muiden kiinteistösijoittajien tavoin Etera etsii kohteita, joissa on pitkät vuokrasopimukset, hyvä sijainti ja tasainen tuotto. Töölönlahdelle tulevat kolme toimistotaloa ovat Sotavallan mukaan tällaisia. Toimistoja Eteralla on salkussa eniten, 31 prosenttia.

Liikerakennuksia Eteralla on salkussaan vain kauppakeskus Sellosta omistettu neljännes. Useampikin kauppakeskussijoitus tulisi Sotavallan mukaan kyseeseen, sillä ne ovat selvinneet hyvin suhdannevaihteluissa. Omistajat pitävät kuitenkin hyvistä kohteista kiinni, ja uusien rakentaminen on tehty lainsäädännöllä hankalaksi.

Etera haluaa vähitellen uudistaa salkkuaan, joten se on myynyt kiinteistöjä viime vuosina keskimäärin noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa, mutta tänä vuonna siihen ei aivan päästä. Näkyvin kauppa on ollut Sitran kanssa omistetun Itämeren Torin myynti Helsingissä.

Eteran lukuja

  • Sijoitussalkun markkina-arvo on 5,2 miljardia euroa
  • Kiinteistösijoitusten arvo on 760 miljoonaa euroa
  • Kiinteistösijoituksista 31 prosenttia on toimitiloja, 18 prosenttia liikerakennuksia, 11 prosenttia hoivapalvelukiinteistöjä ja 10 asuntoja
  • Suorien kiinteistösijoitusten arvo on 575,1 miljoonaa euroa, kiinteistörahastosijoitusten ja yhteissijoitusyritysten 184,6 miljoonaa
  • Suorat sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 3,5 prosenttia, kiinteistösijoitusrahastot ja yhteissijoitusyritykset 6,9 prosenttia

 

Lue lisää 3.11. ilmestyneestä Rakennuslehdestä

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etera kasvattaa kiinteistöjen osuutta sijoitussalkussaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat