Kokeile kuukausi maksutta

Uudet rakentamismääräykset tulevat voimaan heinäkuussa

Uudet rakentamismääräykset ohjaavat kohti ekologisempaa energiankäyttöä. Rakentajia patistetaan suosimaan ympäristöä säästäviä energiamuotoja. Samalla huomiota kiinnitetään talojen eristykseen ja ilmanvaihtoon.

Uudet rakentamismääräykset ohjaavat kohti ekologisempaa energiankäyttöä. Rakentajia patistetaan suosimaan ympäristöä säästäviä energiamuotoja. Samalla huomiota kiinnitetään talojen eristykseen ja ilmanvaihtoon.

-Tämä on vasta alkua. Tavoitteena on, että vuosikymmenen loppuun mennessä uudet rakennukset olisivat nollaenergiatasoa, sanoo yli-insinööri Pekka Kalliomäki. Hän on valmistellut ympäristöministeriössä rakentamismääräyksiä, jotka tulevat voimaan heinäkuun alussa.

Uusiin ohjeisiin kuuluu energialuku. Lukuun vaikuttaa se, kuinka paljon rakennus kuluttaa energiaa ja mistä se on peräisin. Energialuku eli E-luku on parempi, jos käytetään uusiutuvia polttoaineita tai kaukolämpöä. Sähkölämmitys taas huonontaa energialukua.
Eri rakennuksille on määritelty E-lukujen ylärajat, eli energiatehokkuudeltaan liian huonoa taloa ei saa rakentaa. Toisaalta ohjeet antavat entistä enemmän väljyyttä siihen, millä keinoilla energiansäästöön pitäisi pyrkiä.

-Jos esimerkiksi halutaan olohuoneeseen ikkunat katosta lattiaan, sellaiset voidaan tehdä. Silloin talo rakennetaan muilta osin energiataloudellisesti paremmin, Kalliomäki selvittää.

-Määräystaso on alaraja, parempaakin saa tehdä.

Määräykset tulossa, todistukset perässä

Uusitut rakentamismääräykset tulevat voimaan heinäkuun alussa. Talojen energiatodistusten uusiminen ei kuitenkaan ehdi samaan vauhtiin.

-Energiatodistuksen uusimistyö on käynnistynyt vasta syksyllä, kertoo yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

Viivästymisen taustalla on Haakanan mukaan se, että energiatodistusten perusteiden muuttaminen vaatii lainmuutosta ja perinpohjaista valmistelua.
Energiatodistuksessa talo saa luokituksen asteikolla energiapihistä A:sta tuhlaavaiseen G:hen. Nykymuotoinen energiatodistus kertoo talon tarvitseman energian määrän mutta sen alkuperää.

Rakennusten energiatodistus otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2008. Sen tulee olla nähtävillä silloin, kun asuntoa myydään tai vuokrataan. Todistus ei ole pakollinen pienimmissä eli alle kuuden asunnon taloyhtiöissä eikä ennen vuotta 2008 rakennetuissa pientaloissa.

Harhaanjohtava energiatodistus?

Tutkimus- ja kehitysrahasto Sitran mukaan energiatodistus on nykyisellään jopa harhaanjohtava: ekologisesti kestävät ja päästöjä lisäävät lämmitystavat ovat samalla viivalla.

-Todistus ei nykymuodossaan ole tämän päivän tarpeeseen riittävä. Toivottavasti sen uudistamisessa on kyse vain pienestä viiveestä, sanoo Sitran energiaohjelman johtaja Jukka Noponen.

Sen, että energiatodistus ei ole ajan tasalla, ei Noposen mukaan tarvitse antaa haitata.
-Valistunut rakennuttaja lähtee heti elämään uusien rakentamismääräysten mukaan, hän sanoo.

Noponen painottaa, että hyvä energiatehokkuus vähentää käyttökustannuksia ja nostaa rakennuksen myyntiarvoa. Uusi E-luku vie oikeaan suuntaan eli välttämään niitä energiamuotoja, jotka eniten kuormittavat ympäristöä ja lisäävät kasvihuonepäästöjä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Uudet rakentamismääräykset tulevat voimaan heinäkuussa”

  1. Jos sähkön painotus on 1,7 ja öljylämmityksen 1,0 niin samalla analogialla sähköauto on 1,7-kertaa saastuttavampi kuin bensiini/dieselauto.

    1. Ei näin. Polttomoottorin hyötysuhde saattaa olla esim. vain 15-20 prosenttia. Suurin osa bensasta ja dieselistä muuttuu hukkalämmöksi, ja vain hyvin pieni osa kuljettaa autoa eteenpäin. Toki talvella voidaan moottorin tuottamaa hukkalämpöäkin hyödyntää, mutta kesäaikaan sekään ei onnistu.

      Jos oletetaan, että moottorin käyttämästä energiasta vaikkapa 25 % voitaisiin kuitenkin yhteensä hyödyntää, niin polttomoottoriauto olisi 1/0,25ja 1,7 kertoimilla laskettuna noin 2,4 kertaa sähköautoa saastuttavampi.

  2. Edellisen hallituksen ja Vapaavuoren kumppaneineen läpi runnomien määräyksien voimaan tulosta joutuvat virkamiehet nyt ontuvin sanakääntein ja perusteluin muistuttamaan. Luontoäiti on puolestaan viime aikoina pitänyt huolta, että sähköä säästyy.

  3. Eiköhän tämä haaveilu lopu lähitulevaisuudessa. Kanada jäi jo pois Kioton sopimuksesta, järkisyihin vedoten:

    a) koska se on tyhmää
    b) koska se on kallista

    Tyhmän tuosta sopimuksesta tekee se että päästöjättiläiset Kiina-Intia-USA eivät ole mukana.

  4. Meillä oli tänään 28.8.12 lopputarkastus. Energiatodistus tuli vanhalla mallilla ja mikä minusta outoa, niin sekä kunnan rakennustarkastaja että vastaava mestari olivat täysin tietämättömiä energiatodistuksen uudesta laskentatavasta. Ei ole kuulemma yhtään väliä todistuksen kannalta millä energia tuotetaan. Siis puolet energiasta saadaan helposti puusta ja loput sähköllä. Mutta kun mahdollinen käyttäjä voi käyttää pelkkää sähköä ja jättää neljä tulisijaa käyttämättä, niin todistus kirjoitetaan kuin olisi vain sähkö. Ymmärrän että todistus on vasta valmisteilla, mutta kun minä amatööri tiedän kertoimet eikä he olleet niistä kuulleetkaan!!!!!!!!!!!

    1. E-menettelystä on luovuttava. Energiansäästöön lämpöpuolella tulee määräysten rinnalla tähdätä energia-avustuksin ja sähköpuolella hankinta- ja käyttöopastuksin ja siten, että sähkösopimuksissa otetaan huomioon päästöt. Mitä järkeä on todistuksessa, mikä ei kerro mitään todellisista kulutuksista tai kustannuksista? Todistus voi kertoa, että E-luku on iso, vaikka talosi päästöt olisivat lähes nollatasolla ja energiamaksut hyvin alhaiset!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat