Kokeile kuukausi maksutta

Sairaalan ex-työntekijät vaativat korvauksia homealtistuksesta

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan neljä entistä työntekijää vaatii käräjillä sairaalalta mittavia korvauksia työkykynsä menettämisestä. Työntekijöiden mukaan he altistuivat työpaikallaan homeelle. Vuosikaudet vireillä olleen oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi Kokkolassa torstaina. Jutussa yritettiin sopua vakuutusyhtiön kanssa. Kun eläkepäätöksiä ei saatu aikaan, juttu vietiin käräjille.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan neljä entistä työntekijää vaatii käräjillä sairaalalta mittavia korvauksia työkykynsä menettämisestä. Työntekijöiden mukaan he altistuivat työpaikallaan homeelle. Vuosikaudet vireillä olleen oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi Kokkolassa torstaina. Jutussa yritettiin sopua vakuutusyhtiön kanssa. Kun eläkepäätöksiä ei saatu aikaan, juttu vietiin käräjille.

Sairaalan kolme kätilöä ja toimistotyöntekijä ovat olleet työkyvyttöminä vuosituhannen alkupuolelta lähtien. Naiset ovat kertoneet oireilleensa pitkään työpaikallaan. Heillä oli muun muassa jatkuvaa yskää ja hengen vinkumista. Osalla diagnosoitiin astma.

Työntekijöiden mukaan sairaala suhtautui välinpitämättömästi siellä havaittuihin kosteus- ja homeongelmiin.

”Tiedossa ei ole, onko synnytysosasto vieläkään työturvallisuuslain mukaisessa kunnossa”, huomautti työntekijöiden asianajaja oikeudessa.

Työntekijät vaativat sairaalalta korvauksia menetetyistä työansioista aina eläkeikään asti. Lisäksi korvauksia haetaan kivusta ja särystä sekä pysyvästä haitasta.

Sairaala kiistää vaatimukset perusteettomina. Sen mukaan työntekijöiden terveysongelmat eivät johdu työpaikan olosuhteista, vaan työkyvyttömyys on aiheutunut muista syistä.

Jutun käräjöintiin on varattu aikaa liki kuukausi. Oikeudenkäynnin aikana kuullaan kaikkiaan kuuttakymmentä todistajaa.

Tehy: Monelle puhkeaa astma

Terveysalan ammattijärjestön Tehyn tietojen mukaan nyt Kokkolassa alkanut homeoikeudenkäynti on laatuaan ensimmäinen.

Homeongelma on ylipäätään oireilevien työntekijöiden kannalta tosi hankala juttu, sanoo Tehyn henkilöstöpoliittinen asiamies Irmeli Vuoriluoto. Vuosikausien oireilun seurauksena monelle puhkeaa astma.

”Sen saaminen ammattitaudiksi on jo sinällään aikamoinen prosessi. Se ei kuitenkaan muuta työpaikkaa mihinkään”, hän jatkaa.

Homeongelmat ovat Vuoriluodon mukaan valitettavan yleisiä sairaaloissa.

”Hyvin monessa sairaalassa on jonkinasteisia kosteusvaurioita. Jos kunnollista korjaamista pitkitetään, kosteus aiheuttaa mikrobikasvustoa.”

Vuoriluodon mukaan korjaukset tehdään kuitenkin usein niin pinnallisesti, että työntekijöiden oireilu jatkuu heidän palattuaan entisiin tiloihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Sairaalan ex-työntekijät vaativat korvauksia homealtistuksesta”

  1. Voin liittyä porukkaan,edustaen opettajia. Sisäilman epäpuhtauksille altistuminen, oireilu ja sairastuminen on kohdallani saanut aikaan työnantajan toimesta työpaikan menettämisen irtisanomisen kautta. Olen menettänyt työni, ammattini, toimeentulon ja kuinka paljon koko perhe onkaan saanut tästä kaikesta kärsiä. Työnantajan toimiessa epärehellisin keinoin se yrittää vaientaa asian ja minut. Mikä on se riittävän korkealla oleva taho joka uskaltaa todella puuttua näihin epäkohtiin ja saattaa työnantaja vastuuseen siitä, että sallii käytettävän epäpuhtaita tiloja niin kauan, että ihmiset sairastuvat lopun elämäkseen ja syrjäytyvät yhteiskunnasta. Meistä altistuneista ja sairastuneista on tullut uusi syrjäytyneiden ryhmä. Nykyinen tilanne on vasta alkua sille mitä on tulossa, koska niin paljon lapsia ja nuoria aikuisten lisäksi työskentelee ja opiskelee sairaissa tiloissa. Julki tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Kuka uskaltaa julkisuudessa tarttua tähän ongelmaan näiden altistuneiden ja sairastuneiden puolesta?Yksittäisenä ihmisenä on erittäin raskasta taistella hyvinvointivaltiossamme, jossa byrokratia ja sen johdosta asian vierittäminen seuraavalle taholle saa aikaan sen ettei mikään instanssi ota asiasta, tapahtuneesta vastuuta – loppupelissä jäät aina yksin. Kohdallani työnantaja ja kunnanpäättäjät yrittävät vaieta asian kuoliaaksi. Asia on etenemässä oikeudessa. Näinkö asioita ratkotaan? Kalliiksi tulee – mutta kuka arvottaa terveyden, joka on menetetty ja sen kautta paljon elämästä! Suhtautumien tähän asiaan tuntuu olevan etäinen niin kauan kuin siihen ei ole omakohtaista kokemusta. Ihmiset eivät enää uskalla edes tuoda julki oireilujaan, koska meidät sairastuneet on jo jätetty heitteille ja kokemukset omien oikeuksien pitämisestä ovat niin kovat ja huonot! Tätäkö on elämä hyvinvointivaltiossa?

    1. Rakennuslehti on kirjoittanut vuosien mittaan paljon homeongelmasta ja sen aiheuttamista taloudellisista ja inhimillisistä menetyksistä. Kuulisimme mielellämme homeongelman uhriksi joutuneelta opettajalta lisää tapahtumasta. Otatko yhteyttä toimitukseemme.

      1. Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimassa ja VTT:n käytössä olevassa VTT:n entisessä päärakennuksessa (Vuorimiehentie 5) on yli kaksi vuotta sitten valmistuneen laaja-alaisen remontin jälkeen ollut kai enemmänkin oireilua, joiden syytä eivät ao. toimijoiden ja niiden käyttämien konsulttien edustajat ole kuulemma oikein kyenneet selvittämään? Taloa ollaan ilmeisestikin tyhjentämässä? Olisiko varoittavan esimerkin paikka?

        1. Minä olen yksi niistä Vuorimiehentie 5:ssä sairastuneista ja sen jälkeen altistuin vielä lisää Vuorimiehentie 3:ssa. Nyt sitten olen ollut kroonisesti sairas jo kohta 8 vuotta! Kikaan ei ole ottanut vastuuta mistään,Terveystalo ei ottanut asiaa vakavasti missään vaiheessa…
          Että sellainen on ihmisarvo!! Senaattikiinteistö senkuin porskuttaa ja piilottelee oikeita tutkimustuloksia!

  2. Yksin on kun taistelee epärehellisyyttä vastaan.Työpaikassani ainakin puolet useasta sadasta oireilee , moni saanut ammattitaudin ja silti väitetään että kaikki on ok. Mikä on tämän päivän maailmassa enää oikeus , sitä ei ole , yksin jäät ja yksin oot.Rasisti en ole , mutta hekin saavat toimeentuloa , me homesairaat ei , kun luukulla sanotaan , teillähän on puoliso. Kun meidänkin jotka olemme aina veromme ja lainamme hoitaneet olemme nyt tässä , muistona vain loppuelämän sairaus, siinäpä kiitos hyvin tehdystä työstä. Katkeraksi vetää , ja ei voi kuin toivoa , että tämä tauti tarttuisi, niin muutkin tietäisivät mitä on elää homesairaana , ilman työtä , ilman toimeentuloa, olisi riittänyt , kun jo terveys meni.

  3. Miksi aina niinkuin Tehyssäkin sanotaan , kun nyt olen lukenut tästä näitä homejuttuja , että suurin osa sairaaloista painii sisäilmaongelmista.Täytyisi tehdä jotain , eikä vain kirjoittaa.Me potilaat , maksavat asiakkaat ei todellakaan haluta olla homeisissa sairaaloissa, kai teilläkin toimii työsuojelu ja ammattitaitoiset insinöörit ja rakennusmiehet? huolto jos pelaa(pelaisi) korjauksetkin olisi helpompi ja meille maksajillekin se olisi taloudellisempaa. Olemme tätä ihmetelleet työpaikallamme, puhe ei auta , on toimittava ja eikö kukaan ajattele hoitajia, tai eivätkö he ajattele itseään. Missä hoitohenkilökunnan yhteishenki?

  4. Hometalossa myös. Vaimo oireillut vuoden verran hyvinkin rajusti ja 2 v lapsella todettu jo astma. Sisäilmatutkimuksessa jota kaupunki vuokranantajana vastusti löytyi sädesientä…aiemmin näkyvä homevaurio korjattu ilman minkäänlaisia suojauksia. Ja koko ajan kaupunki vähätellyt asiaa. ” Ei home vaarallista ole, Ei sisäilmassa voi olla mitään kun näkyvä home on poistettu, ei asunnossa mitään vikaa ole kun muut asukkaat ei ole valittaneet….” Vasta kun muun remontin yhteydessä huomattiin että keittiön lattiamatto mustana (kolme mattoa päällekkäin) niin kaupunki alkoi miettiä että ehkä asunnossa ei voisi asua. Terveystarkastaja myöntää ongelman ja kehoittaa vaan oleskelemaan jossain muualla. Samoin lääkärit sanonut, että pitäisi muuttaa pois. Vielä 3 viikkoa pitäisi selvitä ennenkuin pääsee pois.

    1. Vähän menee vaikeaksi, jos edes VTT n tilankäyttäjänä (myy kovalla hinnlla omaa sisäilmankartoitusosamistaan) ja Senaatti tilanomistajana (mainostaa kovaan ääneen pnostavansa erityisesti terveelliiseen sisäilmastoon) eivät osaa miakaan ongelmia ratkaista. Ko. talo on kuulemma vasta nyt tyhjentymässä ja sinne hankitaan ulkopuoliset kartoitusasiantuntijat. Ja kansa maksaa….

  5. Mitenkähän ne venetsialaiset pärjäävät? Mutta vakavasti , tutustukaa hometalkoot.fi-sivuun linkkeineen. Kyllä asiaan on tartuttu.

  6. VTT:n Vuorimiehentie 5 on todellakin varoittavan esimerkin paikka.
    VTT:llä on nyt tyhjennettävän Vuorimiehentie 5:n lisäksi vuokralla Senaattikiinteistöiltä muitakin sairaita rakennuksia. Mm. Metallimiehenkuja 2 sekä Tampereen toimitalo, joista molemmissa ihmiset ovat saaneet oireita. ”Onneksi” kilpailukyvyn kannalta tärkein keihäänkärki on sijoitettuna uudempiin rakennuksiin ja muista ei ilmeisesti ole niin väliä vaikka oireilevia olisi kymmeniä per rakennus. Ihmiset saavat oireita, heitä siirrellään ja tilalle laitetaan tuoretta porukka jopa sellaisiin tiloihin mistä on siirretty oireiden vuoksi työntekijät pois. Vahinko vain että jopa uusimmassa rakennuksessa, Vuorimiehentie 3:ssa, on tullut jo vedet sisälle ja jotkut naapurin 5:ssa herkistyneet saavat jo sielläkin oireita.

    Samassa Otahomekylässä on Aalto-yliopiston päärakennuksen ruokalan pääty sekä pääkirjasto hyvin kypsyneessä tilassa. Myös puunjalostustekniikan osasto soveltaa modernia mikrobiteknologiaa ihan käytännössä ja henkilöstö on luonnollisesti koekaniineina, kuten naapurissa VTT:llä.

    Surkuhupaisin piste i:n päälle on työterveydenhuollon virkaa toimittavan Terveystalon toiminta koko ongelman maton alle lakaisijana, heidän lääkärinsä kun ehdottavat aina paperipölyä syylliseksi eivätkä vahingossakaan tutki potilastaan liian tarkasti. Muualla ihmiset ovat saaneet kovin toisenlaista kohtelua, mikä kertoo omaa kieltään kuka syö ja kenen kädestä.

    Ruljanssin seuraukset voivat olla varsin ikävät Suomen kilpailukyvyn kannalta, jos ihmiset sairastelevat työpaikoillaan ja saavat työtä häiritseviä oireita myös asiakkaiden luona käydessään.

  7. Kaikki ihmiset jotka kuulutte Tehyyn vaihtakaa nyt ihmeessä liittoa, sillä tiedän että sairastuneet hoitajat eivät ole saaneet mitään apua Tehystä!!!

  8. Joo olen kuullut myös että silloin kun apua olisi tarvittu niin ei ole apua tullut

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat