Kokeile kuukausi maksutta

Ministeri Kiuru asetti Olavi Syrjäsen kehittämään Aran toimintaa

Asuntoministeri Krista Kiuru on asettanut oikeustieteen tohtori Olavi Syrjäsen selvittämään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) toiminnan kehittämistä. Selvityksen käynnistämisen taustalla on valtioneuvoston asuntopoliittista toimenpideohjelmaa valmistelleen työryhmän ministerille helmikuussa luovuttama ehdotus. Siinä ehdotettiin myös Aran toiminnan arvioimista ja kehittämistä. Selvitystyön on tarkoitus valmistua 31.8.2012 mennessä.

Asuntoministeri Krista Kiuru on asettanut oikeustieteen tohtori Olavi Syrjäsen selvittämään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) toiminnan kehittämistä. Selvityksen käynnistämisen taustalla on valtioneuvoston asuntopoliittista toimenpideohjelmaa valmistelleen työryhmän ministerille helmikuussa luovuttama ehdotus. Siinä ehdotettiin myös Aran toiminnan arvioimista ja kehittämistä. Selvitystyön on tarkoitus valmistua 31.8.2012 mennessä.

image

”Selvityshenkilön tehtävänä on arvioida, miten hyvin Ara pystyy vastaamaan asuntopolitiikan tavoitteiden toteuttamiseen sekä tehdä ehdotuksia Aran toiminnan kehittämiseksi. Hallituksen asuntopolitiikan päätavoite on kohtuuhintaisen asuminen edistäminen. Selvityksellä halutaan varmistaa, että myös Arassa toimitaan juuri tämän tavoitteen saavuttamiseksi mahdollisimman tehokkaasti ja läpinäkyvästi”, ministeri Kiuru sanoo.

Aran tehtävänä on edistää kestävää ja kohtuuhintaista asumista vuorovaikutuksessa yhteistyökumppaniensa kanssa. Tätä tehdään tukien toimeenpanolla, ohjauksella ja valvonnalla sekä niihin kytkeytyvällä kehittämistoiminnalla.

Selvitykseen sisältyy myös arviointi ja ehdotukset Aran toimintakäytäntöjen ja organisaation kehittämisestä sekä resurssien suuntaamisesta. Selvityksessä otetaan erityisesti huomioon Aran valvontatehtävät sekä toimintaympäristön asettamat haasteet.

Demareita lähellä oleva Olavi Syrjänen toimi Asuntohallituksen pääjohtajana vuosina 1984-93, mutta menetti paikkansa, kun Asuntohallitus lakkautettiin ja Ara perustettiin. Aran ylijohtajaksi tuli keskustahenkinen Teuvo Ijäs.

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Ministeri Kiuru asetti Olavi Syrjäsen kehittämään Aran toimintaa”

  1. Lyhyt selvitys:
    1. ARA ei pysty valvomaan yleshyödyllisyyttä.
    2. Ympäristöministeriö ei pysty olemaan ARAn pomo.

  2. Aran lisäksi tulisi selvittää hallitusneuvos Liisa Linna-Angelvuon johtaman Ympäristöministeriön Asumisen ryhmän toiminta. Asumisen ryhmä päällikkönään Linna-Angelvuo on suhtaunut erittäin nihkeästi asumisoikeusasukkaisiin ja asukkaiden edustajiin. Sen sijaan ymmärrystä on riittänyt yltä kyllin asumisoikeusyhtiöiden etu- ja painostusjärjestölle Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:lle (SAY) ja sen jäsenyhtiöille. Ympäristöministeriön esitys asumisoikeuslain muuttamiseksi lähti aikoinaan eduskuntakäsittelyyn SAY:n vaatimassa ja hyväksymässä muodossa ja tuli hyväksytyksi eduskunnassa sellaisenaan. Asukkaiden näkemykset sivuutettiin härskisti. Tuloksena oli laki, joka vahvisti yhtiöiden asemaa ja vain näennäisesti paransi asukkaiden tiedonsaantioikeutta heiltä käyttövastikkeissa kerättyjen varojen käytöstä. Näin ainakin AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. Asukkaat eivät vieläkään saa tietää, miten heiltä kerättyjä varoja yhtiötasolla käytetään. Yhtiö ei anna myöskään mitään tietoa siitä, millä perusteilla käyttövastikkeilla kerättyjä varoja ”tasataan” yhtiön eri kohteiden välillä. Vuoden 2011 alussa voimaan tullut laki asumisoikeuslain muuttamisesta siunasi hämärän tasausjärjestelmän. Lisäksi se teki luvalliseksi käyttää vanhojen kohteiden asukkailta käyttövastikkeissa kerättyjä varoja uudiskohteiden rahoittamiseen. Vaikka Suomen asumisoikeusasukkaat ry (SASO) oli esittänyt lakiesityksestä omat kommenttinsa ja tämän viestin kirjoittaja soitti kaksi pitkää puhelua kesäkuussa ja elokuussa 2010 lakiesityksen valmistelijalle, hallitussihteeri Anu Gentzille, ja toi puheluissa esille mm. em. ongelmat, niin Gentz vei lakiesityksen eduskuntaan vain SAY:n hyväksymässä muodossa. Tuloksena oli torso laki, johon vain SAY jäsenyhtiöineen on tyytyväinen.

    Linna-Angelvuon johtama Asumisen ryhmä ei ole vaivautunut valvomaan Aran toimintaa saatikka puuttumaan siihen, vaikka sen tiedossa ovat tiedotusvälineiden (esim. Rakennuslehti) ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden edustajien esille tuomat kummallisuudet Aran toiminnassa viime vuosina. Rakennuslehden keskustelufoorumin monissa viestiketjuissa on tuotu esille noita kummallisuuksia, joita ei voi pitää sopivina ohjaus- ja valvontaviranomaiselle.

    1. Aran rooli täytyisi oikeasti muuttaa sellaiseksi, että se tukee vain kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa. Käytännössä Aran ei tule antaa rahoitusta muuhun, kuin kaupunkien ja kuntien omaan vuokra-asuntotuotantoon. Vuokra-asunnot täytyy edellyttää tulevan kaupunkien uusien kiinteistöyhtiöiden omistukseen omakustannusperusteella. Vuokrien tasausta vuokrataloyhtiöiden välillä ei saa olla.

      Vuokra-asuntotuotanto lähtee kyllä esim. pääkaupunkiseudulla käyntiin, kun valtio ”pakottaa” sanktiomaksulla sen käynnistymään. Jokaisesta rakentamattomasta vuokra-asunnosta valtiolle 20 000-30 000 euroa vuodessa, niin varmaan lähtee käyntiin. Kaksi vuotta aikaa kaupungilla tehdä tarvittavat päätökset ja toimenpiteet, sen jälkeen lankeaa sanktiomaksut, jos vuokra-asuntotuotantoa ei ala tulla koko laajuudessaan. Pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen tarve vuodessa 15 000 asuntoa.

      Rakennusliikkeitä näiden kohteiden rakentamiseen kyllä löytyy, kunhan kohteet ovat tarpeeksi sopivan kokoisia, myös 30-40 miljoonan euron liikevaihdon omaaville rakennusliikkeille. Maksimissaan 50 asuntoa vuokrataloyhtiö. Rakennusurakka aina pääurakkana, johon sisältyy myös LVISA-työt. Rakennuttaminen ja suunnittelu yksityisten insinööritoimistojen kautta, tilaaja / omistus kaupungin kiinteistöyhtiöt omakustannusperusteella, rahoitus hankkeisiin ARA:lta.

      1. Selvityksen tulos on todennäköisesti tämä. Koska kepu heitti demarijohtaja Olavi Syrjäsen ulos, kun nykynen Ara perustettiin, niin nyt demarit heittävät kepulaiset ulos ja palauttavat Aran sen juurilleen. Ehkä muutaman kepuvetoisen yleishyödyllisen rakennuttajan status katsotaan uudelleen ja myös muutamat liian markkinahenkiset ns. yh-rakennuttajat saavat miettiä ovatko lähempänä gryndereitä kuin aidosti yleishyödyllisiä. Kiurulla on nyt tuhannen taalan paikka tehdä perinteistä sosiaalidemokraattista asuntopolitiikkaa palauttamalla Ara yleishyödyllisyyden vaalijaksi. Mutta mitä siihen sanovat ay-järjestöt, jotka ovat esimerkiksi VVO:ssa nyt tottuneet rahan makuun? Se maistuu vaikka olisi imetty työmiehen selkänahasta.

        1. Tästä keskustelusta tulee väistämättä mieleen ajatus että onko ARA korruptoitunut ?
          Valvonta on resurssipulaan vedoten ollut tehotonta.

          Antoiko ARA tietoisesti AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoittaa 8,4 miljoonaa euroa yleishyödyllisen yhteisön ulkopuolelle, puuttuen asiaan vasta sitten kun Spotlight ohjelma toi asian julkisuuteen pari vuotta sitten.
          Nyt taas ARA jakaa avustuksia ja tekee korkotukilaina- varauksia samoille sijoittajille hoivabusinekseen.

  3. Selvitysmiehen tulisi selvittää myös Aran osuus AVAIN Asumisoikeus Oy:n kummallisissa omistusjärjestelyissä vuosina 2007 – 2010, joiden tuloksena yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistus ja määräysvalta siirtyivät yksityisille liikemiehille (Liukku ja Mäenpää), joista toinen (Liukku) toimiessaan vielä Avara-konsernin toimitusjohtajana puhui etäisyyden ottamisesta yleishyödyllisyyteen. Lisäksi selvitysmiehen tulisi selvittää Aran toiminta AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä. Liukku oli Avara-konsernin toimitusjohtajana keskeinen junailija molemmissa tapauksissa. Ara suoranaisesti auttoi omistusjärjestelyissä ja käsitteli laittoman sijoitustoiminnan suurella ymmärryksellä junailijoita kohtaan.

    1. Olavi Syrjäsen on helppo tehdä johtopäätöksiä ARAn toiminnasta perehtymällä Rakennuslehden keskustelupalstojen asiantunteviin kirjoituksiin.

  4. MILLAINEN MIES SELVITTÄÄ ARAN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ?

    Onko kellään tietoa, millainen mies Olavi Syrjänen on? Voivatko esimerkiksi AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden edustajat luottaa hänen neutraaliuteensa ja objektiivisuuteensa selvitys- ja kehittämistyössä sekä lähettää hänelle materiaalia esimerkiksi Avaimen ja Aran puuhista asukkaiden selän takana? Näitä puuhia on käsitelty runsaasti eri tiedotusvälineissä, mutta ei ole tietoa, onko Syrjänen tietoinen niistä. Härskeimmät puuhat, joissa Ara on osoittanut ylenmääräistä ja viranomaiselle sopimatonta ymmärrystä Avaimen johdolle ja omistajille, ovat Avaimen omistusjärjestelyt vuosina 2007 – 2010 ja asukkailta käyttövastikkeissa kerättyjen varojen (8,4 milj. euroa) laiton sijoittaminen vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon vuosina 2006 – 2007.

    Kysymys Syrjäsestä Aran ”kehittäjänä” on aiheellinen siksi, että edellisen asuntoministerin Jan Vapaavuoren asettama selvityshenkilö Riitta Rainio julkaisi selvityksen, jossa salattiin Aran todellinen rooli em. puuhissa. Myöhemmin paljastui, että Rainio oli entinen Aran johtokunnan jäsen. Aran tavoin myös häneltä riitti ylenmäärin ymmärrystä esimerkiksi Avaimen mitättömiin ja laittomiin osakekauppoihin osallistuneille tahoille. Rainion mukaan he olivat toimineet ”vilpittömässä mielessä”. Rainio hyväksyi Aran edustajien sekä Avaimen johdon ja omistajien selitykset sellaisenaan, mutta ylenkatsoi Avaimen asukkaiden edustajien hänelle toimittamaa materiaalia em. puuhista ja muusta yhtiön toiminnasta. Tämän ei toivoisi toistuvan enää Syrjäsen toiminnassa.

  5. Kiuru uhosi että ARAa tullaan uudistamaan..?? Olavi Syrjänen totesi ARAn tehottomuuden…!! Miten sitten kävikään ?? Ei tullut muutoksia ARAn eikä ministeriön toimintaan. Rossilahden mafia vei voiton !! Kaveria ei jätetä, eikä ole syytä muuttaa Kolariin !

    1. Araa parjataan aiheetta edellisen hallituksen aikaan ei ollut mitään ongelmia päinvastoin.
      Vapaavuori asetti tavoitteet ja ohjasi ARA:n toimintaa, suunta oli selvä ja tuotantoa tuli.

      Ministeri muutti lainoituksen ehtoja siten että eläkevakuutusyhtiöiden rahat ohjautui asuntosektorille, pankeista kun ei lainaa finassikriisin aikana saanut.
      ARA:lle oli annettu YM:stä selkeä realistinen tavoite ja ministerin tuki toiminnalle.
      Toimijan näkökulmasta tilanne oli selväpiirteinen, hankkeiden ohjaus oli selkeää ja päätöksiä syntyi ripeästi.

      Pakka on nyt niin sekaisin että Viitasella ei ole aitoa mahdollisuutta päästä samaan vaikka ottaisikin ARA:n ohjaukseensa.

      1. Ei Araa ja sen ”suorittamaa” omistajayhtiöiden edunvalvontaa ole turhaan parjattu.

        Valvonta ja lain porsaanreikien tulkitseminen omistajayhteisöjen eduksi sekä ARAnohjeistus holding-yhtiöiden avulla yleishyödyllisen yhtiön yksityistämiseen on ollut pöyristyttävää toimintaa virkamiehiltä.

        Ei kyennyt asuntoministeri Kiuru korjaamaan näitä vääryyksiä.
        SDP:llä on muistissa Riihi-säätiön suhmuroinnit. Paras olla puuttumatta väärinkäytöksiin….. ministeri vaihtoon !!

        Keskustelu yleishyödyllisyyden ongelmista siirrettiin taitavasti KOHTUUHINTAISEN asuuntorakentamisen aloittamiseen.

        1. Muuttolintu visertää ihan oikeaa laulua. Demarit ovat myös ryvettyneet ”yleishyödyllisissä” sotkuissa. Demaripiireistä saatujen tietojen mukaan Kiuru halusi itsekin vaihtaa ministerin postia, koska tajusi joutuvansa vastakkain omaa puoluetta lähellä olevien ”yleishyödyllisten yhteisöjen” ja niiden omistajatahojen kanssa.

  6. Haloo tämä on rakennuslehti se tuleeko urakoita vai ei kiinnostaa. Toistaiseksi ei ole jäänyt asukkaiden maksukyvystä kiinni joten ovat kohtuuhintaisiakin.

    ARA kohteita ei Hellsingissä edes kannata tarjota, kaavat on niin on niin kalliita ettei projekteja saa ilman loputtomia tinkikieroksia käyntiin.
    Ja uutena ilmiönä on että rakennuttajat ei meinaa saada rahoitustaan kuntoon, koko projekti kun on rakennettu investointiavustuksen varaan ja ja sen saa vasta urakkakilpailun jälkeen jos saa.

    1. Lieneekö sisäpiiritietoa se ettei Kiuru halunnut osallistua ARA-päiville edes videotervehdyksellä. Pasi Holm paikkasi ministerin poissaolon, ja puolusteli ARAn toimintaa… Koko Ara-päivän järjestely oli täyttä sekoilua …Päivän kakkosesiintyjä Tuula Haatainen (sd) oli lomamatkalla. Ylijohtaja Rossilahti odotteli Kolarin kunnanjohtajan paikkaa. (osottautui vitsiksi) Peltomäki oli liemessä Vantaalla, YH-pomoille jaettu alehintaan tontteja kuninkaalassa. Voi yleishyödyllisyys !!
      Kiurun kiukuttelu loppui maaliskuussa, kun todettiin asioiden menneen liian pitkälle …. ja lehdistö vaikeni asioista !!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat