Kokeile kuukausi maksutta

Espoon räjähdys saattoi johtua puutteellisesta suunnittelusta

Espoon Matinkylässä rakennustyömaalla tiistaina sattunut räjähdysonnettomuus saattoi johtua puutteellisesta suunnittelusta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluinsinöörin Jukka Hietavirran mukaan kenttäkohtaista räjäytyssuunnitelmaa ei ollut tehty. Poliisin saamien tietojen mukaan se tehtiin vasta onnettomuuden jälkeen.

Espoon Matinkylässä rakennustyömaalla tiistaina sattunut räjähdysonnettomuus saattoi johtua puutteellisesta suunnittelusta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluinsinöörin Jukka Hietavirran mukaan kenttäkohtaista räjäytyssuunnitelmaa ei ollut tehty. Poliisin saamien tietojen mukaan se tehtiin vasta onnettomuuden jälkeen.

Rakennustyömaalla urakoivan Peab Oy:n turvallisuuspäällikkö Marko Kilpeläinen ei ollut eilen illalla ehtinyt varmistaa, olivatko suunnitelmat täysin asiallisesti ja lain mukaan tehty.

”Jos asianmukaisia suunnitelmia ei ole tehty ja sen mukaan toimittu, niin selvä puutehan siinä on. Sotkua selvitellään parhaillaan”, Kilpeläinen kertoi tiistaina alkuillasta.

Puolenpäivän aikaan sattuneessa räjähdyksessä loukkaantui viisi ihmistä, joista yksi vakavasti, kertoo päivystävä palomestari Simo Hallio.

Työmaalta sinkoutuneet kivet rikkoivat lähirakennusten ja kauppakeskus Ison Omenan ikkunoita. Myös useat autot vaurioituivat lentelevistä kivenmurikoista. Hallion mukaan vajaa kymmenen huoneistoa kärsi vaurioita.

MTV3:n mukaan poliisi tutkii tapahtumia usealla eri rikosnimikkeellä, esimerkiksi mahdollisena työturvallisuusrikoksena ja vamman tuottamisena.

Kiviä on lennellyt aiemminkin

Marko Kilpeläisen mukaan työmaalla louhittiin toimistorakennuksen perustuksia. Jostain syystä räjäytyksen yhteydessä kiviä karkasi työmaan ympäristöön.

Räjähdyksessä kärsineessä kerrostalossa asuvan Hannu Mikkolan mukaan kivenmurikoiden lentely työmaalta ei ollut ensimmäinen kerta.

”Rakennusten välistä on lentänyt sisäpihalle pikkukiviä aiemminkin. Työmaalta on myös leijaillut sankkaa kivipölyä.”

Turvallisuuspäällikkö Kilpeläisen tietoon on tullut yksi aiempi tapaus, jolloin kiviä on päässyt lentämään työmaan ulkopuolelle.

Räjähdyksessä lentänyt kivi rikkoi Mikkolan keittiön ikkunasta kaksi ulointa ruutua. Asunnon sisätilat säilyivät kuitenkin vahingoittumattomina. Mikkola itse ei ollut sisällä.

”Posahdus kuulosti erilaiselta kuin yleensä. Ääni oli ikään kuin avoimempi. Kuulosti aivan siltä, että nyt jotain lähtee lentoon”, Mikkola kuvailee tapahtunutta.

”Rantapallon kokoinen kivi pyöri käytävässä”

Toinen talon asukas kertoo kuulleensa rappukäytävästä kolinaa ja menneensä katsomaan.

”Rantapallon kokoinen kivi pyöri käytävässä. Asun samassa kerroksessa, mistä kivi tuli sisään. Onneksi asun toisella puolella taloa.”

Työmaasta on ollut päänvaivaa talon asukkaille ennenkin. Erään asukkaan mukaan Rauhalanpuisto muuttui työmaametelin myötä Helvetinpuistoksi.

Räjäytysten tärinä on asukkaiden mukaan aiheuttanut halkeamia rappukäytävän seinään. Talo on rakennettu noin viisi vuotta sitten.

Turvallisuuspäällikkö Kilpeläisen korviin tiedot vaurioista eivät ole kantautuneet.

”Alueella on viime vuosina rakennettu muutenkin paljon. Ympäröivien rakennusten rakenteiden kestävyys on kartoitettu ja vaikutuksia seurataan myös töiden kuluessa”, Kilpeläinen vakuuttaa.

Hannu Mikkola on huolissaan työmaan turvallisuudesta yleensäkin.

”Olen usein huomannut, että suojamatot ovat oudosti. Räjähdyspanokset asetellaan usein siten, että kivet lentävät sivusuunnassa pitkälle.”

Kauppakeskus Iso Omenalle ei koitunut pelastuslaitoksen mukaan suurta vahinkoa. Osa kauppakeskusta eristettiin, mutta eristys päätettiin pian, kertoo poliisi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon räjähdys saattoi johtua puutteellisesta suunnittelusta”

Vastaa