Kokeile kuukausi maksutta

Ehdotus kosteus- ja homevaurioalan koulutuksesta ja pätevyyksistä valmistui

Itä-Suomen yliopiston vetämässä hankkeessa on laadittu ehdotus kosteus- ja homevaurioalan hajanaisen koulutus- ja pätevöitymisjärjestelmän uudistamiseksi. Ehdotuksessa kosteus- ja homevaurioalan osaajat kiteytyvät neljään ammattikuntaan: kosteusvauriokuntotutkijat, -korjaussuunnittelijat, -työnjohtajat/-valvojat ja -korjaajat. Kolmelle ensimmäiselle ammattikunnalle tulisi ehdotuksen mukaan kolme pätevyystasoa (AA, A ja B).

Itä-Suomen yliopiston vetämässä hankkeessa on laadittu ehdotus kosteus- ja homevaurioalan hajanaisen koulutus- ja pätevöitymisjärjestelmän uudistamiseksi. Ehdotuksessa kosteus- ja homevaurioalan osaajat kiteytyvät neljään ammattikuntaan: kosteusvauriokuntotutkijat, -korjaussuunnittelijat, -työnjohtajat/-valvojat ja -korjaajat. Kolmelle ensimmäiselle ammattikunnalle tulisi ehdotuksen mukaan kolme pätevyystasoa (AA, A ja B).

”Alalle luodaan selkeä, johdonmukainen koulutuspolku sekä pätevöitymisjärjestelmä, joka sisältää myös pätevien osaajien tietokannan. Näin palveluja tarvitsevien on jatkossa helppo löytää luotettava, ammattitaitoinen osaaja kutakin työtä tekemään. Samalla Suomeen syntyy erikoisosaamisala, jolle on kasvava kysyntä”, hankekokonaisuudesta vastannut FT, rakennusinsinööri Helmi Kokotti Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

”Tärkeää on luoda kosteus- ja homevauriokorjaamisesta yhtenäinen prosessi, jossa on tarvittava erikoisosaaminen mukana kaikissa vaiheissa. Erikoisosaaminen edellyttää sekä rakennustekniikan että sisäympäristöasiantuntemusta, joita on tähän mennessä osattu vain harvoin yhdistää tuloksellisesti korjaushankkeissa. Alan koulutus moduloidaan ja pätevöitymisessä huomioidaan aiemmat suoritukset sekä osaaminen”, Kokotti jatkaa.

Myös pätevöitymisjärjestelmää pyritään yksinkertaistamaan ja sen merkitystä vahvistamaan. Työryhmä ehdottaa, että alan pätevyyksistä ja niiden rekisteröinnistä vastaavat jatkossa Fise ja VTT.

”Jotta alan pätevyydet saadaan kuntoon, niitä pitää pystyä myös valvomaan paremmin. Tällä hetkellä esimerkiksi kuntotarkastustoimintaa ei säädellä maankäyttö- ja rakennuslaissa. Ympäristöministeriö selvittää mahdollisuuksia sisällyttää rakennusten kuntotutkijoiden, korjaussuunnittelijoiden ja korjaushankkeiden työnjohtajien pätevyysvaatimukset jatkossa rakentamista koskeviin säädöksiin”, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen kertoo.

Sisäympäristön tutkijoiden pätevöinnit pyritään linjaamaan samalla tavoin. ”STM selvittää mahdollisuuksia tähän terveydensuojelulainsäädännön kautta”, johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.

Tarve kasvaa jatkuvasti

Kosteus- ja homevaurioalan erikoisosaamisen tarve kasvaa koko ajan rakennusten korjaustarpeen lisääntyessä ja kokeneiden ammattilaisten jäädessä eläkkeelle. Arviolta 25 000 rakennusalan ammattilaista joutuu vuosittain tekemisiin kosteusvauriokorjausten kanssa.

”Tällä hetkellä korjaukset epäonnistuvat usein, koska osaamisessa on puutteita koko ketjussa: ongelmien tutkimisessa, suunnittelussa, korjaamisessa ja valvonnassa”, Pirinen sanoo.

”Maailmassa on varsin vähän kosteus- ja homevaurioalan erikoisosaamista ja tehokkaan koulutusjärjestelmän avulla meillä on mahdollisuus luoda alasta jopa vientituote Suomelle”, Pirinen jatkaa.

Itä-Suomen yliopiston vetämässä kaksivuotisessa hankkeessa työskenteli yli sata valtionhallinnon, korkeakoulujen sekä rakennusalan jäsenjärjestöjen ja koulutustahojen asiantuntijaa eri puolilta Suomea.

Kosteus- ja hometalkoot viestii kansalaisille

Kosteus- ja hometalkoot käynnistää monipuolisen kansalaisviestintäkampanjan, joka tarjoaa kaikille sopivia työkaluja kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisyyn ja tunnistamiseen. Kampanja käsittää uuden verkkosivuston, 12-osaisen televisiosarjan sekä koulutuskiertueen lähes 30 paikkakunnalle talven aikana.

”Kosteus- ja homeongelman ratkaisemiseksi tarvitaan uuden tiedon ja osaamisen lisäksi asennemuutosta ja halua muuttaa toimintakäytäntöjä koko rakentamisen ja kiinteistönpidon ketjussa. Tämä koskee niin alan ammattilaisia kuin kiinteistön omistajia ja käyttäjiä”, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru toteaa.

”Kykymme lukea taloja ja niiden kunnosta kertovia merkkejä on rapistunut yhtä aikaa talojemme kanssa. Asumisen huolettomuus muuttuu helposti osaamattomuudeksi, joka voi kostautua omaisuuden arvonlaskuna ja pahimmillaan terveyden menetyksenä. Pitäisikö talonlukua ja asumistaitoa opettaa kouluissa?” Pirinen kysyy.

Uusi verkkosivusto löytyy osoitteesta www.hometalkoot.fi ja syksyn koulutustapahtumien kiertueaikataulu tästä. Kosteus- ja homevauriotietoa tarjoava television ohjelmasarja nähdään MTV3-kanavalla lauantaisin klo 17.15. Ensimmäinen jakso nähtiin 22. syyskuuta. Ohjelmassa esiintyvät ”Remontti-Reiska” Jorma Piisinen ja Aku Hirviniemi ”Timo Harjakaisen” roolissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ehdotus kosteus- ja homevaurioalan koulutuksesta ja pätevyyksistä valmistui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat