Kokeile kuukausi maksutta

Kiuru esittää: Kruunuasunnot rakentamaan kohtuuhintaisia asuntoja Helsingin seudulle

Asuntoministeri Krista Kiuru aikoo esittää hallitukselle, että valtion omistama Kruunuasunnot Oy alkaisi rakennuttaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulle. Kiuru tarjoaa Kruunuasuntoja ratkaisuksi siihen ongelmaan, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto Helsingin seudulla on toistaiseksi jäänyt marginaaliseksi aiesopimuksissa sovittuihin lukuihin verrattuna.

Asuntoministeri Krista Kiuru aikoo esittää hallitukselle, että valtion omistama Kruunuasunnot Oy alkaisi rakennuttaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulle. Kiuru tarjoaa Kruunuasuntoja ratkaisuksi siihen ongelmaan, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto Helsingin seudulla on toistaiseksi jäänyt marginaaliseksi aiesopimuksissa sovittuihin lukuihin verrattuna.

image

”Kunnille iso ongelma on yleishyödyllisten toimijoiden puute. Eduskunnan vahvan tahtotilan kannustamana minusta on syytä nyt myös valtion sitoutua lisätoimiin. Valtion on tultava kuntien tukemiseksi mukaan rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulle, sillä kuntien omat yhtiöt eivät saa alueella riittävästi kohtuuhintaisia normaaleja vuokra-asuntoja liikkeelle”, Kiuru toteaa ennen kunnallisvaaleja lähetetyssä SDP:n tiedotteessa.

”Olen jo aikaisemmin väläyttänyt mahdollisuutta tehdä Kruunuasunnoista laajempi yleishyödyllinen toimija vastaamaan kuntien asuntopulan purkamiseen. Koska asuntopulan ratkaisuun ei tunnu löytyvän muita toimijoita, on valtion toimittava. Aionkin esittää hallitukselle pikaisesti, että valtion omistama Kruunuasunnot alkaisi rakennuttamaan vuokra-asuntoja Helsingin seudulle.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Kiuru esittää: Kruunuasunnot rakentamaan kohtuuhintaisia asuntoja Helsingin seudulle”

  1. Halvan asumisen ongelma on melkoisen monitasoinen vyyhti, jota Kiurun esitys ei ratkaise.

    – Asuminen on kallistunut eniten jatkuvasti nousevien verojen vuoksi. Ensi vuodelle on ladattu liuta erilaisia korotuksia, jotka nostavat asunnon hintaa entisestään.

    – Kunnat eivät rakenna pääkaupunkiseudulle, koska asunnot joudutaan täyttämään sosiaalisin perustein. Ne eivät enää myöskään peittele sitä, ettei niillä ole varaa maahanmuuton kalleimpaan osaan.

    – Suomalaiset kotitaloudet ovat lähes euroopan köyhimpiä. Tästä syystäi kohtuullisetkin hinnat tuntuvat kohtuuttomilta. Tämän hallituksen aikana kotitalouksien varallisuus on romahtanut lisää.

    1. Täysin eri mieltä!!!
      Suomalaiset kotitaloudet ovat rikkaampia kuin koskaan. Siksi äännestysprosenttikin oli näin alhainen. Kun asiat ovat hyvin, ketään ei kiinnosta äänestäminen.

      Ihmiset matkustavat, ostavat kalliita autoja ja jäävät aikaisin eläkkeelle. Kaikilla on trendikeittiöt ja lapsilla kalliit vaatteet. Ei todellakaan olla köyhiä. Köyhin desimaali pitää kovinta meteliä vain.

      Kunnilla ei riitä rahaa, koska niiden byrokratian pyörittäminen on kallista touhua. Ja kalliimmaksi tulee, kun pitää alkaa kilpailuttamaan vielä yksityisiä yrityksiä tuottamaan samaa kamaa. Ja sama byrokratia tulee myös yksityisiin, koska jo pelkästään lakisääteisiä velvoitteita on niin pajon, että kaikilla hajoaa pää niiden selvittämisessä.

      Kunnon veronkorotukset pöytään, niin johan alkaa kuntalaisiakin kiinnostamaan minne rahat häviää. Organisaatiokaavioiden yksinkertaistamisesta voidaan aloittaa ja pistetään pellolle kaikki hyvävelipellet suojatyöpaikoistaan. Jos ei ole tulosvastuuta, niin pihalle. Tulosvastuuttomia ei kaivata pyörittämään papereita. Menkööt yksityiselle puolelle laatimaan selvityksiä ja markkinointisuunnitelmiaan! Jokaiselle kunnan päällikölle annetaan x summa rahaa, josta maksaa oman palkkansa ja toiminnan kustannukset. Vuoden päätteeksi summasta pitää olla jäljellä 10%, joka siirtyy seuraavalle vuodelle budjettiin. Jos ei siirry, on budjetti saman verran pienempi.

  2. Hyvä Krista Kiuru, onnittelut. Juuri näin pitääkin toimia, koska ahneet grynderit ovat viimeisten viiden vuoden aikana nostaneet ahneuksissaan asuntojensa hinnat pääkaupunkiseudulla ja muuallakin yli ihmisten maksukyvyn.

    Nyt nämä samat grynderit ihmettelevät, miksi asunnot eivät mene kaupaksi. Kehottaisin heitä katsomaan peiliin. Sieltä se syyllinen löytyy.

    1. En ymmärrä näitä poliitikkoja. Miksi pitäisi taas perustaa uusi yleishyödyllinen asuntorakennuttaja? Kunnilla oli jo sellainen, entiseltä nimeltään YH-Rakennuttajat. Demareillakin on jo oma yhtiönsä, VVO , kokoomuksella Sato ja kepulla Tarveasunnot ja Nuorisosäätiö. Miksi puolueet eivät valvo, että sosiaaliseksi asuntotuottajaksi tai yleishyödylliseksi rakennuttajaksi julistautunut, valtion rahoilla omaisuutensa tehnyt yhtiö toimisi oman toimintajulistuksensa mukaisesti? Ne on annettu irtautua puolueista (ja ehkä puoluerahoituksestakin) ja yleishyödyllisyydestä samanaikaisesti. SAK ja Rakennusliittokin vahtivat vain osinkotulojansa eikä sitä, että niiden jäsenet saisivat kohtuuhintaisia asuntoja, kuten yhtiöitä perustettaessa tavoiteltiin.

      1. Uusi yleishyödyllinen asuntorakennuttaja tarvitaan juuri siksi, että vanhat ”yleishyödylliset yhteisöt” ovat etääntyneet alkuperäisestä tehtävästään. Nämä korruptoituneet ”yhteisöt” palvelevat enemmän johtajiensa ja omistajiensa intressejä kuin asunnon tarvitsijoiden etuja. Monimutkainen poliitikkojen, ”yhteisöjen” johtajien ja omistajien sekä valvontaviranomaisten muodostama hyvä veli -järjestelmä rehottaa ”yleishyödyllisen” asuntotuotannon eri tasoilla, mikä estää aidon yleishyödyllisyyden ja kohtuuhintaisuuden toteutumisen niin rakentamisessa kuin asumisessakin.

      2. Huomasin listastasi että perussuomalaisilla ei ole omaa yhtiötä.
        Oletan että asukasvalinnan periaatteet tyydyttäisi kuntia.
        Näillä tuontantoluvuilla kannan kasvattaminen kestää kuitenkin liian pitkään, olisikohan joku putiikki kaupan ?

  3. Yleishyödyllinen SATO ..ho-ho-ho…VVO….ho-ho-ho…

  4. Kannatetaan Kiurun esitystä täysin, mutta Kruunuasunnoille pitää antaa myös riittävät resurssit, jos tehtävä heille lankeaa. Tällä hetkellähän Kruunut uinuu Aleksis Kiven kadun päässä pienessä VVO:lta vuokratussa kosteusvaurioituneessa toimitilassa. Uudisrakentaminen on ollut yhden kiinteistön tasolla per vuosi ja lähinnä tehty peruskorjauksia puolustusvoimien henkilökunnan käytössä oleviin kiinteistöihin. Helsingin seudun kroonisen ja kieroutuneen asuntotilanteen korjaamiseksi tarvittaisiin n. 5000 asunnon vuosituotanto ja toimiva organisaatio. Tämä on tietysti mahdollista, jos todellista poliittista tahtoa löytyy sekä hallituksesta, eduskunnasta ja ennenkaikkea kuntien johdosta, mutta annetaan Kruunuasunnoille sitten tarvittavat resurssit, muuten tämä on jälleen vain yksi uusi kuolleena syntynyt idea poistaa kohtuuhintaisten asuntojen pula. Tsemppiä! Hyvä aloite, jos löytyy oikeasti tahtoa toteuttaa ja annetaan resurssit.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat