Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusfirma tuomittiin sakkoihin teini-ikäisen sirkkeliturmasta työmaalla

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 10. lokakuuta tuominnut RPP Rakennus Oy:n maksamaan yhteisösakkoa ja yhtiössä työskennelleen työnjohtajan maksamaan päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Työtapaturman sattuessa kaksi vuotta sitten RPP Rakennus Oy:n nimi oli Rakennuspalvelu Poikola Oy.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 10. lokakuuta tuominnut RPP Rakennus Oy:n maksamaan yhteisösakkoa ja yhtiössä työskennelleen työnjohtajan maksamaan päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Työtapaturman sattuessa kaksi vuotta sitten RPP Rakennus Oy:n nimi oli Rakennuspalvelu Poikola Oy.

Käräjäoikeudessa oli käsiteltävänä lokakuussa 2010 laajennustyömaalla Seinäjoella sattunut työtapaturma. Vahingoittuneen 16-vuotiaan henkilön tehtävänä oli ollut keittiökaapiston alasokkelilevyn asentaminen. Sokkelilevyä sovitettaessa oli todettu, että se oli liian leveä ja siitä tuli kaventaa poistamalla reunasta noin 0,5 senttimetrin soiro. Vahingoittunut henkilö oli kaventanut levyä valmiiksi halkaisuasennossa olevalla kääntöpöytäsirkkelillä. Vahingoittuneen kaventaessa sokkelilevyä hänen vasen kätensä oli osunut käynnissä olleen kääntöpöytäsirkkelin suojamattomaan terään.

Käräjäoikeus toteaa, että RPP Rakennuksen työnjohtaja oli asianmukaisesti opastanut vahingoittuneen työhön ja kieltänyt vahingoittuneelta kääntöpöytäsirkkelin käytön. Käräjäoikeus katsoo kuitenkin, että työnjohtaja oli tietoinen siitä, että RPP Rakennuksen omistamasta kääntöpöytäsirkkelistä oli puuttunut teräsuoja laitteen ollessa halkaisuasennossa. Lisäksi työnjohtaja oli tietoinen, että laitteesta oli puuttunut jakoveitsi ja kapeiden kappaleiden sahaamisessa tarvittava työntökahva.

Työnjohtajan alaisuudessa työskennellyt 16-vuotias vahingoittunut oli oma-aloitteisesti sahannut kyseisellä kääntöpöytäsirkkelillä kapeaa kappaletta, jolloin kyseinen tapaturma oli sattunut. Käräjäoikeuden mukaan työnjohtaja oli huolimattomuudesta rikkonut työsuojelumääräyksiä laiminlyömällä ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin työvälineen käytöstä aiheutuvan vaaran ja haitan poistamiseksi. Lisäksi työnjohtaja oli laiminlyönyt riittävästi valvoa silloisen 16-vuotiaan vahingoittuneen työskentelyä.

Yhteisösakon osalta käräjäoikeus toteaa, että RPP Rakennuksen omistaman kääntöpöytäsirkkelin turvavarusteissa oli työturvallisuusmääräysten vastaisia puutteellisuuksia, jotka olivat mahdollistaneet työtapaturman. Näin ollen yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu riittävää huolellisuutta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajan 10 päiväsakkoon eli 60 euron rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja RPP Rakennus Oy:n 1 000 euron yhteisösakkoon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusfirma tuomittiin sakkoihin teini-ikäisen sirkkeliturmasta työmaalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat