Kokeile kuukausi maksutta

Joka kuudennella rakentamisen pk-yrityksellä maksuvaikeuksia

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n tutkimuksen perusteella pk-yritysten maksuvaikeudet ovat edelleen yleistyneet. Noin viidenneksellä kaikista yrityksistä oli ollut jonkinasteisia vaikeuksia maksaa laskujaan. Maksuvaikeudet ovat EK:n mukaan nyt jo huolestuttavan yleisiä ja lähentelevät vuoden 2009 korkeimpia tasoja.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n tutkimuksen perusteella pk-yritysten maksuvaikeudet ovat edelleen yleistyneet. Noin viidenneksellä kaikista yrityksistä oli ollut jonkinasteisia vaikeuksia maksaa laskujaan. Maksuvaikeudet ovat EK:n mukaan nyt jo huolestuttavan yleisiä ja lähentelevät vuoden 2009 korkeimpia tasoja.

image

Rakentamisessa maksuvaikeuksien osuus on hieman pienempi, sillä noin joka kuudennella alan pk-yrityksellä oli ollut jonkinasteisia vaikeuksia maksaa laskujaan. Tilanne ei ole pahentunut alkuvuodesta, sillä osuus on täsmälleen sama kuin helmikuussa tehdyssä kyselyssä.

Kaupan ja palveluiden yrityksillä maksuvaikeuksia oli suunnilleen saman verran kuin rakentamisessa. Tulosten perusteella rahoitus- ja maksuvaikeudet koskettavat erityisesti teollisuutta, sillä maksuvaikeuksia oli ollut peräti 29 prosentilla teollisuuden pk-yrityksistä.

Kustannusympäristö merkittävin uhkatekijä

Tutkimuksessa selvitettiin myös eri toimialojen kilpailukykyyn vaikuttavia uhkatekijöitä. Rakentamisen pk-yrityksissä merkittävimpänä uhkatekijänä pidettiin kustannusympäristöä. Rakentamisen yritykset määrittelivät kustannusympäristön keskiarvolukemaksi uhkatekijänä 3,88, kun asteikko oli 1–5.

Kustannusympäristöä kuvaavia tekijöitä pidettiin suurimpina uhkina kilpailukyvylle myös muilla toimialoilla. Käytännössä yritysjohtajat kantavat siis suurinta huolta nykyisestä työvoimakustannusten kehityksestä ja osaavan työvoiman saatavuudesta sekä verotuksen kireydestä suhteessa kilpailijamaihin.

Ehkä hieman yllättäenkin säädösympäristöön liittyvät tekijät koettiin rakentamisen toimialalla vähiten uhkaa aiheuttaviksi. Toisaalta ero kustannusympäristön keskiarvoon oli melko pieni, sillä säädösympäristön keskiarvolukema uhkatekijänä oli 3,51.

Kustannusympäristön ja säädösympäristön väliin jäi rakentamisen uhkatekijänä vielä markkinaympäristö keskiarvolla 3,72.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena loka-marraskuussa 2012, jonka aikana yhteensä 592 yritysjohtajaa antoi vastauksensa kysymyslomakkeessa esitettyihin kysymyksiin. Aineisto on edustava otos EK:n jäsenyrityksistä, joista 96 prosenttia on pk-työnantajayrityksiä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Joka kuudennella rakentamisen pk-yrityksellä maksuvaikeuksia”

  1. Eikö ole ihme kun suuret ja kauniit pörssisäkin seikkailevat ja elinkeinoelämän johtopaikoillke hamuilijoiden firmat vaativat aina vain pidempiä maksuaikoja eivätkä silti maksa laskujaan eräpäivänä.

    1. Eli, rahoittavat toimintaansa normi yrittäjien rahoilla. Vastuutonta ja moraalitonta.

      1. Aika monelle yrittäjälle ja pienurakoitsijalle tekisi hyvää jättää moottoripyörä ja kesämökki hankkimatta ennenkuin on sen verran maksupuskurissa varaa.

        Käsiojossa neuvottelevat on helppoja tekijöitä pääurakoitsijoille.

        1. Kenellä aliurakoitsijalla on aikaa moottoripyörälle ja kesämökille ? Tarkoittaako käsiojossa tilannetta jossa yrittäjäparka on jo kusetettu niin monta kierrosta että tarjous on lupaus siitä että hinta kerrotaan urakkaneuvottelussa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat