Kokeile kuukausi maksutta

Talouskriisi ei ole lamauttanut uusien asuntojen kauppaa

Uusien asuntojen kauppa ja aloitukset ovat edelleen vauhdissa pääkaupunkiseudulla ankeista talousuutisista huolimatta, ilmenee Rakennuslehden Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista koskevasta markkinakatsauksesta.

Uusien asuntojen kauppa ja aloitukset ovat edelleen vauhdissa pääkaupunkiseudulla ankeista talousuutisista huolimatta, ilmenee Rakennuslehden Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista koskevasta markkinakatsauksesta.

image

Uusien asuntojen kauppatahti on säilynyt hyvällä tasolla, vaikka kauppojen määrä putosikin neljässä kuukaudessa viidenneksellä. Laskua selittävät kausivaihtelu ja edellisen tarkastelujakson korkea vertailutaso. Ainoastaan Helsingin hintasäänneltyjen hitas-asuntojen kauppa lisääntyi hieman kesäkuusta, muuten kaupat vähenivät. Vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna pääkaupunkiseudun asuntokaupat lisääntyivät 28 prosentilla.

Aloitus- ja ennakkomarkkinointiluvuissa on mukana myös Helsingin hitas-tuotanto, tarjonnan ja kysynnän osalta hitaseja tarkastellaan erikseen.

Espoossa raju aloitustahti

Asuntoaloitukset vähenivät edellisestä vilkkaasta jaksosta 10 prosenttia, mutta vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna aloitustahti on ennallaan (+1 %). Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa aloitettiin neljässä kuukaudessa
1 095 asunnon kohteet. Pääkaupunkiseudulla aloitettiin 12 kuukaudessa 3 170 gryndausasunnon rakentaminen.

Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto painottuu tällä hetkellä voimakkaasti Espooseen, missä aloitettiin kesä-lokakuussa 504 gryndausasuntoa. Se on kolmasosan enemmän kuin edellisellä neljän kuukauden jaksolla. Helsingin asuntoaloitukset (350 kappaletta) puolestaan putosivat 41 prosenttia pääosin hitas-tuotannon rajun vähenemisen takia. Vantaan aloitustaso (241 asuntoa) säilyi ennallaan.

Pääkaupunkiseudulla on ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä 941 asunnon kohteet.

Hinnat nousseet

Vilkkaan aloitustahdin ja kaupan hienoisen hiipumisen seurauksena myynnissä olevien asuntojen määrä kasvoi kesäkuusta 10 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla on nyt myynnissä noin 2 400 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa. Poikkeuksellisesti Espoo–Kauniainen -alueella on myynnissä enemmän asuntoja (994 asuntoa) kuin Helsingissä hitasit mukaanlukien (927 asuntoa).

Pääkaupunkiseudulla on myymättä 316 valmista uutta asuntoa. Määrä kasvoi neljässä kuukaudessa 74 asunnolla. Valmiiden varasto ei näytä kasvavan vielä ainakaan puoleen vuoteen.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä-lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivaraston pituus on noussut lievästi ylitarjonnan puolelle 11,4 kuukauteen kesäkuun 8,2 kuukaudesta.

Asuntojen myyntivarasto on normaali Helsingissä (9,8 kuukautta), mutta Vantaalla (12,0 kuukautta) ja Espoon (12,7 kuukautta) asunnoista on jo ylitarjontaa.

Myynnissä olevat uudet asunnot ovat kallistuneet tasaista tahtia. Keskihinta nousi kesäkuusta 1,6 ja vuodessa 3,7 prosenttia. Helsingissä kaupiteltava sääntelemätön uusi asuntoneliö maksaa keskimäärin 6 193 euroa neliölle (+2,5 % vuodessa), Espoo–Kauniainen-alueella 4 895 euroa (+10,4 % vuodessa) ja Vantaalla 3 895 euroa (+1,0 % vuodessa).

Hitasien aloitukset romahtivat

Helsingin kesä-lokakuun asuntokaupoista lähes joka kolmas koski hintasäänneltyä hitas-tuotantoa. Kauppoja on tehty noin 500 hitasin vuosivauhdilla. Jatkossa markkinahintaa edullisemmista asunnoista on tulossa pulaa, sillä lokakuun puolivälissä oli myynnissä vain 81 hitasia. Neljän kuukauden aloitukset romahtivat 16 asuntoon edellisen tarkastelujakson 259 asunnosta.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka kattaa tuottajamuotoisen asuntorakentamisen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Talouskriisi ei ole lamauttanut uusien asuntojen kauppaa”

  1. Tämän uutisen voitte monistaa tälle ja tulevalle vuosikymmenelle.

    Rakennettava määrä vastaa 100 vuoden tahdilla ainoastaan poistumaa Suomen 2.4 miljoonasta asunnosta. Popula kasvaa ja sinkkuasuminen kasvaa, maamme asuntopula on rakenteellinen ja pahempi kuin alan puutteellinen raportointi antaa ymmärtää. Eihän autokantaakaan seurata vain ’uusia’ ynnäämällä !

  2. Helsinki, Espoo ja Vantaa ei ole sama kuin Suomi. Täällä susirajallakin asuu ihan oikeita ihmisiä ihan oikeissa asunnoissa. Tulkaapa sieltä pääkaupungista joskus katsomaan ja kirjoittamaan juttu, kuinka turvemajasta on täälläkin siirrytty ihan oikeaan omakotitaloon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat