Kokeile kuukausi maksutta

RT: Uusien asuntojen aloitukset supistuvat 14 prosenttia tänä vuonna

Rakentamisen määrä supistuu Rakennusteollisuus RT:n mukaan tänä vuonna 3 prosenttia ja ensi vuonna prosentin. Talonrakennustöitä aloitetaan tänä vuonna 33,5 miljoonaa kuutiometriä, kun lukema oli kahtena edellisvuotena 38 miljoonaa kuutiota. RT arvioi kuluvan vuoden asuntoaloitusten määräksi 27 000 uutta asuntoa, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Vielä elokuun lopulla RT arvioi aloitusten määräksi 27 500. Ensi vuonna aloitusten määrän arvioidaan laskevan edelleen
26 500 asuntoon.

Rakentamisen määrä supistuu Rakennusteollisuus RT:n mukaan tänä vuonna 3 prosenttia ja ensi vuonna prosentin. Talonrakennustöitä aloitetaan tänä vuonna 33,5 miljoonaa kuutiometriä, kun lukema oli kahtena edellisvuotena 38 miljoonaa kuutiota. RT arvioi kuluvan vuoden asuntoaloitusten määräksi 27 000 uutta asuntoa, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Vielä elokuun lopulla RT arvioi aloitusten määräksi 27 500. Ensi vuonna aloitusten määrän arvioidaan laskevan edelleen
26 500 asuntoon.

image

”Ensi vuoden asuntoaloitusten arvio on optimistinen siihen nähden, että tänä syksynä muun muassa yleinen työllisyyskehitys on huonontunut. Varsinkin vapaarahoitteista tuotantoa koskevat aloitussuunnitelmat voivat muuttua hyvinkin nopeasti, jos markkina hiipuu”, RT:n hallituksen puheenjohtaja, Lemminkäinen Oyj:n toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo.

RT:n mukaan myös toimitilarakentaminen supistuu tänä vuonna, vaikka viime vuonna toimitilojen aloitukset kääntyivät varovaiseen nousuun. Teollisuusrakentaminen vähenee yhdessä varastorakentamisen kanssa. Liikerakentaminen vähenee viime vuodesta kaupan supistaessa investointejaan. Toimistorakentamista ylläpitää toistaiseksi uusien tilojen hyvä kysyntä.

Vaikka talojen uudisrakentaminen vähenee tänä vuonna, niiden korjaaminen on jatkanut tasaista kasvuaan rakennuskannan vanhetessa. RT arvioi korjausrakentamisen määrän kasvuksi sekä tänä että ensi vuonna 2,5 prosenttia. Kasvu oli samalla tasolla myös viime vuonna.

Maa- ja vesirakentaminen puolestaan polkee paikallaan tänä vuonna. Maa- ja vesirakennusinvestoinnit kasvoivat vielä alkuvuonna lähes 5 prosenttia, mutta loppuvuoden kehitys painaa koko vuoden nollakasvuun.

Rakentamisen hinta- ja kustannustason nousu on hellittämässä. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen kallistuminen näkyy kuitenkin vielä tuotantopanosten hintojen kohoamisena. Urakkahinnat ja asuntohinnat nousevat maltillisesti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “RT: Uusien asuntojen aloitukset supistuvat 14 prosenttia tänä vuonna”

 1. Vastaa poistumaa 100 vuoden vauhdilla Suomen 2.4 miljoonan asunnon kannassa.

  Asuntojen lukumäärä siis supistuu tilanteessa jossa väestö kasvaa ja sinkkutalouksien suhteellinen osuus kasvaa. Tätähän alan puutteellinen ’tilastointi’ ei mitenkään käsittele. Meillä on kasvukeskuksissa vakava asuntopula ja se pahenee koko ajan enemmän kuin (halutaan) kertoa.

 2. ei asuntoja kukaan käsistä vie jokaisen asuntokaupan tai vuokrasopimuksen eteen joutuu tosissaan vääntämään.

  1. Onkohan tosiaan niin, että pääkaupunkiseudulla olisi pulaa asunnoista?

   Kaikki ihmiset täällä kuitenkin jossain asuu. Taitaa vain olla kyse siitä, että halutaan halvemmalla enemmän…

 3. Uusien asuntojen osto yleensä liittyy ketjuun, jossa asuntomarkkinoille tulee uusi ostaja. Vaikkei ensikertalainen ostaisikaan uutta asuntoa, voi hänen asunnon hankintansa saada jonkun toisen vaihtamaan uuteen asuntoon.

  Lainoitusosuuden kasvu, laina-aikojen pidentyminen ja korkojen lasku ovat ostovoimaa lisänneet jo vuosia. Enää tätä kautta ei markkinoille ole kanavoitumassa lisää uutta ostovoimaa. Odotukset ovat päinvastaisia.

  Jollei lähdetä velkaa velan päälle ottamaan (lähinnä julkista vuokra-asuntotuotantoa kasvattamaan), ei aitoa ostovoimaa ja sitä kautta työtä uudisrakennusalalle kannata pikaisesti suuressa määrässä odottaa.

  Mutta asuminen jatkuu ja ylläpitokorjauksia tarvitaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat