Kokeile kuukausi maksutta

Uusia omistusasuntoja aloitettiin edelleen huipputahtia

Uusien asuntojen kauppa kävi syys-tammikuussa todella vilkkaasti pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla asuntomarkkinoilla ja uusia asuntoja aloitettiin talouden alavireisyydestä huolimatta lähes ennätystahtiin, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Yrittäjien riskitaso on kuitenkin noussut, sillä tarjontaa on paljon ja valmiita asuntoja on kertynyt varastoon yhä enemmän.

Uusien asuntojen kauppa kävi syys-tammikuussa todella vilkkaasti pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla asuntomarkkinoilla ja uusia asuntoja aloitettiin talouden alavireisyydestä huolimatta lähes ennätystahtiin, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Yrittäjien riskitaso on kuitenkin noussut, sillä tarjontaa on paljon ja valmiita asuntoja on kertynyt varastoon yhä enemmän.

image

Tarkastelluilla kahdeksalla alueella aloitettiin syys-tammikuussa noin 1 500 uuden tuottajamuotoisen omistusasunnon rakentaminen. Ilman aloituspäätöstä on ennakkomarkkinoinnissa 21 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Tarkastelluilla alueilla on ennakkomarkkinoinnissa noin 2 160 asuntoa. Niistä on kerrostaloasuntoja vajaat 1 400 ja rivitaloasuntoja vajaat 800. Osa koemarkkinoinnissa olevista kohteista on sellaisia, joiden aloitusta lykättiin syksystä kevääseen. Valtaosa ennakkomyynnin kohteista on kuitenkin tuoreita ja uusia tulee koko ajan.

Tarkasteltujen alueiden perusteella voi arvioida, että koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin neljässä kuukaudessa vajaan 2 500:n ja vuodessa noin 8 800 gryndausasunnon rakentaminen. Ennakkomarkkinoinnissa on ilman aloituspäätöstä noin 3 600 gryndausasuntoa.

Korkeiden asuntoaloituslukujen taustalla on vilkas asuntokauppa. Syys-tammikuussa kysyntä pysyi ennallaan, mutta vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kaupat lisääntyivät 17 prosenttia. Edellisen kerran uusien asuntojen kauppa oli nykyistä vilkkaampaa kuusi vuotta sitten, ja kymmenen vuoden tarkasteluajan huipusta ollaan jäljessä vain kymmenen prosenttia.

Valmiiden varasto kasvoi

Myymättömien valmiiden asuntojen varasto jatkoi kasvuaan. Nyt jo joka neljäs myynnissä oleva uusi asunto on valmis. Tarkastelluilla alueilla on 1 120 valmista myymätöntä asuntoa. Määrä on yli kolminkertaistunut parin vuoden takaisista pohjalukemista. Neljässä kuukaudessa valmiiden asuntojen varasto kasvoi 119 asunnolla, vuodessa 420 asunnolla. Finanssikriisin ajan korkein lukema oli 1 695 valmista myymätöntä asuntoa.

Tarkasteltujen alueiden perusteella voi arvioida, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella on kaikkiaan jo 1 800–1 900 valmista myymätöntä uutta asuntoa. Valmiiden varaston asunnot vaihtuvat, mutta myymättömiä asuntoja valmistuu nopeampaa tahtia kuin niitä saadaan myydyksi.

Myynnissä on todella paljon uusia asuntoja, sillä tarjonta uupuu vain 9 prosenttia koko 2000-luvun huippulukemasta. Syyskuusta tarjonta väheni kausiluonteisesti (-7 %), mutta kasvoi vuodessa 5 prosentilla.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Lukema on nyt 9,8 kuukautta, mikä kertoo lievästä asuntojen ylitarjonnasta. Syyskuussa myytävää oli 10,5 kuukaudeksi.

Oulussa kävi kauppa

Mielenkiintoisin markkinatilanne on Oulun seudulla. Asuntokaupat lisääntyivät syys-tammikuussa viidenneksellä, ja samaan aikaan tarjonta väheni noin 230 asunnolla. Rakentajat käynnistivät neljässä kuukaudessa vain vajaan 200 asunnon rakennustyöt, vaikka kauppoja tehtiin reilusti yli 400 asunnosta. Oulun tarjonta-kysyntäindeksi putosikin 11,9 kuukaudesta nopeasti tasapainolukemiin 7,9 kuukauteen. Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on yli 500 asunnon kohteet.

Markkinoiden kokoon suhteutettuna asuntojen aloitustahti on ollut vilkkainta Pohjanmaalla ja Turun seudulla. Hiljaisempaa on ollut Oulun lisäksi Lahden, Kuopion ja Satakunnan suunnalla. Asuntokauppa käy ympäri Suomea, mutta myös valmiiden asuntojen varastoa on kertynyt ympäri maata. Oulun ja Turun seuduilla on yli 200 valmista myymätöntä asuntoa.

Hinnat nousseet tasaisesti

Myynnissä olevat uudet asunnot kallistuivat neljässä kuukaudessa 0,8 prosenttia ja vuodessa 3,1 prosenttia. Hintakehitys on ollut vakaata. Keskihinnaltaan halvimmat kerrostaloneliöt ovat myynnissä Raumalla (2 911 euroa), kalleimmat Turussa (4 211 euroa). Rivitaloasunnot ovat edullisimpia tuttuun tapaan Oulussa (2 081 euroa neliöltä) ja kalleimpia Kerava–Tuusula-alueella (3 172 euroa neliöltä).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uusia omistusasuntoja aloitettiin edelleen huipputahtia”

  1. Aikamoista valetta että aloitetaan huipputahtia. Jos katsoo YIT:n, Lemminkäisen ja SRV:n asuntoaloituksia Suomessa Q412 verrattuna vuoden takaiseen, niin aloitukset ovat -50%. Nyt rommaa, mutta vielä viimeiset tuulipuvut pitää höynäyttää ostamaan varastot tyhjiksi ennenkuin virallinen totuus muutetaan, vai mitä!

  2. Niukkuutta ylläpidetään fantastisen taitavasti..sehän on pörssikielellä varovaista !

    Kasvukeskuksiin tarvitaan tasolla 50000 uutta kämppää vuosittain ja nyt syntyy 25000. Puhutaan sitä Pravdaa eikä näperrellä: sinkkutalouksien lkm ja asukasluku kasvaa ja kyllähän koteja poistuukin asumiskäytöstä.

    Alan tilastointi on puutteellista mutta se sopii toimijoille kuten rakentajat ja suuret asuntosijoittajat.

  3. Lukema on nyt 9,8 kuukautta, mikä kertoo lievästä asuntojen ylitarjonnasta – Hinnat nousseet tasaisesti

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat