Kokeile kuukausi maksutta

Vuokranantajat: Kehysriihen ratkaisu nostaa vuokria

Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä Krista Kiurun lupaus laajasta asuntopoliittisesta paketista ei viime viikon kehysriihessä täysin toteutunut. Vuokranantajat kritisoi sitä, ettei kehysriihessä huomioitu yksityistä vuokra-asuntokantaa lainkaan. Yhdistyksen mielestä tämä voi merkitä vain sitä, että vuokrat tulevat nousemaan.

Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä Krista Kiurun lupaus laajasta asuntopoliittisesta paketista ei viime viikon kehysriihessä täysin toteutunut. Vuokranantajat kritisoi sitä, ettei kehysriihessä huomioitu yksityistä vuokra-asuntokantaa lainkaan. Yhdistyksen mielestä tämä voi merkitä vain sitä, että vuokrat tulevat nousemaan.

image

Vuokranantajat vaatii hallitukselta selkeätä vastausta siihen, halutaanko yksityistä vuokra-asuntokantaa vai halutaanko se ajaa alas.

Vuokratasoihin vaikuttaa kokonaisvuokra-asuntokanta. Jos yksityinen vuokra-asuntokanta vähenee, paine tuettua kantaa kohtaan kovenee. Vaikka vuokratasoon vaikuttaa moni asia, on kysynnän ja tarjonnan tasapainolla kuitenkin suuri merkitys. Vuokra-asuntopula nostaa vuokria, yhdistys toteaa. Myös muut kehysriihen asuntopoliittiset ratkaisut vaikuttavat Vuokranantajat ry:n mukaan vuokria nostavasti.

”Kukaan ei voi kuvitella, etteikö kiinteistöveron, sähköveron ja pääomatuloveroveron 32 prosentin rajan kiristys valuisi ajan mittaan vuokriin”, Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Kehysriihen tavoite oli saada lisää verotuloja valtion velkaantumisen estämiseksi. Vuokranantajien mukaan lopputuloksena luvattu asuntopoliittinen paketti kuitenkin vain syö valtion tuloja, kun yksityinen vuokra-asuntokanta taas lisäisi niitä. Yksityisiä vuokranantajia kannustamalla olisi yhdistyksen mukaan saatu kaivattuja verotuloja ja samalla kasvukeskukset olisivat saaneet kaivattuja vuokra-asuntoja.

Suomen Vuokranantajat on vaatinut yksityisten vuokranantajien pääomatuloveroprosentin laskua yhteistöveron tasolle silloin, kun sijoitetaan vuokrauskäyttöön tulevaan uudiskohteeseen. Tämä toisi 20 prosentin verokannalla valtiolle 10,4 miljoonaa lisää verotuloja. Vaikka vaatimus on ollut verokantaa laskeva, on se yhdistyksen mukaan merkittävästi verotuloja lisäävä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Vuokranantajat: Kehysriihen ratkaisu nostaa vuokria”

  1. Kyllä halpojen vuokra-asuntojen tarkoitus on laskea hinnat pilvistä maan tasalle. Jos sinä vuokranantaja olisit vuokralaisen asemassa, haluisitko maksaa yksiöstä 1000 tai 300 ? Täh ? Varsinkin, jos kännyyn jää verojen jälkeen 1600. Vastaa mulle.

    1. Kyllä Vuokranantajat ovat oikeassa – taas. Vain tarjontaa lisäämällä ja yksityisiä kannustamalla saamme vuokratasot balanssiin. Hyvä Lehtinen ja Koro-Kanerva.
      Kyllä Kristakin toivottavasti ottaa koko asuntosektorin vielä huomioon. Demarikentältä sekä Kokoomuskentälläkin jo ihmetellään Korporaatioiden politiikkaa kun tarjolla on ihmisiltä ihmisille vuokra-asuntopoliittinen vaihtoehto. Vuokratulot 15%-20% ykstyiselle verokannalle – tuo tuloja sekä työpaikkoja.

  2. Onneksi on pula asunnoista niin saa nykyisen pääomaveron hinnoiteltua vuokraan.

    Pienenellä omalla pääomapotilla ja alhaisella korkotasolla asunto pyörii omillaan, asukas ikäänkuin maksaa valtiolle tässä 800 euron kämpässä 100 euroa / kk veroa.

    Jos vero nousee nostan vuokraa jos vero olisi ollut asuntoa hankittaessa alhaisempi olisi vuora / asukkaan maksama vero jäänyt muutaman kympin halvemmaksi.

  3. Just näin markkinat toimivat – meillä on laskutikun mukaan toimivia vuokranantajia alle puolet ja loput toimivat fiiliksen mukaan tai vaan vuokra-asunto on jäänyt omistukseen.
    Kyllä Kiurun malllit tulevat kalliiksi 4e/m2 on yleishyödyllinen gäppi ja kertokaapas tämä yleishyödyllisillä neliöillä. Onko meillä oikeasti varaan tähän. Annetaan mielummin 2e/m2 suoraan vapaarahoitteiseen sijoitusasuntokantaan niin saadaan vuokra-asuntomarkkinat toimimaan.

  4. Vuokranantajat kauhistuivat heti kun vuokra-asuntoja tehdäänkin osin valtion ohjauksessa. Miten vuokranantajat selvittäisivät vuokra-asuntopulan muutoin? Kiuru tarttui maamme kiperimpään asuntopulmaan viime hetkellä, ja hyvä niin.

  5. Mikäpä vuokria ei nostaisi? Syyksi vuokrankorotuksille kelpaa vaikka kustannusten aleneminen tai Etelä-Amerikan vesisateet sekä voin kohonnut hinta.
    Todellinen syy on aina ahneus, mutta eettisistä syistä se pitää peitellä.

    1. Noin valitettavasti on! Asumisen pitäisi olla kohtuuhintaista, koska täällä kylmässä Pohjolassa on pakko asua jossakin. Veneiden alla ja roskiksissa pystyvät asumaan vain harvat.

  6. Tämän” riihenpuintina” tulee niiin mummonmökin, vuokrakasarmin, eiranlukaalin, asokämpän kuin omistajan menot kasvamaan, asumismenot ja vuokrat nousemaan kun korotukset mm. sähköveroon ja kiinteistöveroon tulevat voimaan. Tasaisesti kaikille ”akanoita” menoja lisää -eikä maksuihin voi siis kiinteistön omistaja, vuokratalon omistaja, vuokralainen tai asunnon omistaja vaikuttaa. Vuokrat ja vastikkeet nousevat.

    1. Verokertymä käytetäänkin Kruunuasuntojen pääomittamiseen, vuoden 2013 pääomapotti on 30 miljoonaa.
      Summa kuluu nyt alkavaan tuotantoon ja kun verot tuottavat lisää avustetaan yhtiötä uudella pääomapotilla vuoden 2014 tuotannon varmistamiseksi.

      Ei vanhojen asuntojen vuokrataso ole ongelma kansantalouden kannalta, tärkeintä on huolehtia työvoiman saatavuudesta kasvukeskuksissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat