Kokeile kuukausi maksutta

TVO:n osakkailta 300 miljoonan lainasitoumus Olkiluodon rakentamiseen

Kaikki Teollisuuden Voima Oyj:n osakkaat ovat 12. kesäkuuta pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa allekirjoittaneet osakaslainasitoumuksen. Osakkaat sitoutuvat rahoittamaan yhteensä 300 miljoonalla eurolla Olkiluodon kolmosyksikön rakentamisen mahdollisia lisäkustannuksia.

Kaikki Teollisuuden Voima Oyj:n osakkaat ovat 12. kesäkuuta pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa allekirjoittaneet osakaslainasitoumuksen. Osakkaat sitoutuvat rahoittamaan yhteensä 300 miljoonalla eurolla Olkiluodon kolmosyksikön rakentamisen mahdollisia lisäkustannuksia.

 Uudella osakaslainasitoumuksella TVO varautuu ylläpitämään Olkiluoto 3 -projektilla riittävän omavaraisuusasteen sekä selviytymään mahdollisista lisäviiveistä ja mahdollisista lisäkustannuksista projektin loppuunsaattamisessa.

”Nyt on erittäin tärkeää, että laitostoimittaja Areva–Siemens-konsortio panostaa projektiin kaiken tarmonsa ja osaamisensa, jotta OL3 saadaan sähköntuotantoon mahdollisimman nopeasti”, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

TVO:n suurin omistaja on Pohjolan Voima Oy, joka omistaa 58,5 prosenttia TVO:sta. Siten Pohjolan Voiman osuus tehdystä osakaslainasitoumuksesta ja -sopimuksesta on noin 180 miljoonaa euroa. Tämän ja aiemman osakaslainasitoumuksensa rahoittamiseksi Pohjolan Voima kertoo suunnanneensa yhtiön B2-sarjan osakkaille 230 miljoonan euron osakeannin, joka toteutetaan tulevien vuosien aikana TVO:n rahoitustarpeen mukaan.

Pohjolan Voiman suurin omistaja on puolestaan noin 43 prosentin osuudella UPM-Kymmene, joka on ilmoittanut osallistuvansa PVO:n osakeantiin 119 miljoonalla eurolla.

Areva–Siemens-konsortio rakentaa OL3-ydinvoimalaitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella. TVO on varautunut siihen, että laitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon aloittaminen voi siirtyä vuoteen 2016.

Pohjolan Voiman lisäksi TVO:n osakkaat ovat EPV Energia Oy, Fortum Power and Heat Oy, Karhu Voima Oy, Kemira Oyj ja Oy Mankala Ab.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “TVO:n osakkailta 300 miljoonan lainasitoumus Olkiluodon rakentamiseen”

  1. Tämähän on kirtistyksenomainen tilanne jossa valta on toimittajalla ja asiakkaasta on tullut lypsylehmä.

    Itse asiassa on hämmästyttävää miten hyvä tilanne on toimittajalle kun hanke menee isosti kiville eikä ole muuta mahdollisuutta kuin viedä se loppuun.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat