Valtio myy tsaarin salaisen poliisin käytössä olleen rakennuksen Helsingistä

Valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt myy tarjouskilpailulla Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevan arvokiinteistön. Vuonna 1889 valmistunut Axel Högbergin suunnittelema koristeellinen uusrenessanssitalo on suojeltu. Alun perin asuinkäyttöön rakennetulla talolla on rikas historia. Vuonna 1904 rakennuksen osti Venäjän valtio. Tsaarin salainen poliisi asettui taloon, jota alettiin kutsua Ohranan taloksi.

Valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt myy tarjouskilpailulla Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevan arvokiinteistön. Vuonna 1889 valmistunut Axel Högbergin suunnittelema koristeellinen uusrenessanssitalo on suojeltu. Alun perin asuinkäyttöön rakennetulla talolla on rikas historia. Vuonna 1904 rakennuksen osti Venäjän valtio. Tsaarin salainen poliisi asettui taloon, jota alettiin kutsua Ohranan taloksi.

image

Sisällissodan aikaan rakennus oli punakaartin hallussa, kunnes vuoden 1917 jälkeen se siirtyi Suomen valtiolle. Vuodesta 1921 rakennus on toiminut virastorakennuksena pääkäyttäjänään puolustusministeriö. Marsalkka Mannerheimin työhuone on myös sijainnut talossa. Vuodesta 1939 rakennuksessa on toiminut Rajavartiolaitos.

Kuusikerroksiseen rakennukseen tehtiin laaja peruskorjaus 1980-luvun lopulla. Sisätilat remontoitiin ajan vaatimusten mukaisesti säilyttäen kuitenkin myös mahdollisimman paljon vanhaa, kuten arvokkaita porrashuoneita, kaakeliuuneja, peiliovia ja kattolistoja. Vanhan pihasiiven tilalle rakennettiin uudisrakennus.

Valtiolla ei ole rakennukselle enää käyttöä, joten valtion kiinteistöstrategian mukaisesti se on tarkoitus myydä. Myytävän kiinteistön tontin pinta-ala on 1 705 neliötä ja rakennuksen kerrosala on noin 8 000 neliötä. Kiinteistö rakennuksineen myydään kehitettäväksi.

Tarjouskilpailun ensimmäisessä vaiheessa Senaatti-kiinteistöt kartoittaa mahdolliset ostajat pyytämällä kiinnostuneita ilmoittautumaan tarjouskilpailuun 28. elokuuta mennessä. Alkusyksystä käynnistetään tarjouskilpailun toinen vaihe, jossa kilpailuun ilmoittautuneilta pyydetään alustavat tarjoukset kohteesta. Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena on tehdä kohteen myynnistä esisopimus vuoden 2013 loppuun mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio myy tsaarin salaisen poliisin käytössä olleen rakennuksen Helsingistä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi