Kokeile kuukausi maksutta

Rakennustyömailta varastetaan valvontakameroitakin

Työmaavarastelu rehottaa varsinkin isoilla rakennustyömailla. Rakennuskonserni YIT:n mukaan ongelma vaivaa etenkin maarakennustyömaita, joita ei saada suojattua yhtä hyvin kuin pienempiä työmaita.

Työmaavarastelu rehottaa varsinkin isoilla rakennustyömailla. Rakennuskonserni YIT:n mukaan ongelma vaivaa etenkin maarakennustyömaita, joita ei saada suojattua yhtä hyvin kuin pienempiä työmaita.

image

Liikenneviraston projektipäällikkö Juha Kansonen sanoo, että varastelusta on pikkuhiljaa tullut yhä isompi riesa. Esimerkiksi kuparivarkaiden takia vaihtoehtoisia materiaaleja on pitänyt miettiä jo pitkään.

Työmailta on vuosien saatossa kadonnut vaikka mitä. Kansonen muistaa tapauksen, jossa urakoitsija vei työkoneen työmaalle ja heti ensimmäisenä yönä koneesta katosi kääntökauha.

”Ei ehtinyt edes aloittaa hommia.”

Toisella työmaalla asennettiin valvontakamerat, jotta varkaat voitaisiin tunnistaa.

”No, sieltä vietiin ensin kamerat, ja sitten muu varastelu jatkui.”

Myös YIT:n yhteyspäällikkö Hannu Hakkarainen muistaa, kuinka yhdeltä työmaalta vietiin kokonainen pyöräkuormaaja.

”Sitä etsittiin helikopterien avulla, ja lopulta se löytyi yhdeltä pihalta.”

Keskusrikospoliisin mukaan on ilmeistä, että rikolliset hyödyntävät työmaiden sisäistä tietoa rötöksissään.

FAKTA:

 • Yli puolet rakennusalan yrityksistä ilmoitti työväline- tai laitevarkauksista vuosina 2010–2012.
 • Joka kolmas rakennusalan yritys puolestaan oli joutunut murron kohteeksi.Joka viides rakennusalan yrityksistä raportoi epätavallisesta hävikistä.
 • Ilmoitettujen vahinkojen määrä on ollut pienimmillään tuhansia euroja, usein kymmeniätuhansia ja lukuisissa tapauksissa yli 100 000 euroa.
 • Kaikkia varkauksia ei ilmoiteta eteenpäin, koska vakuutusten omavastuita pidetään korkeina.
 • Selvityksessä käsiteltiin 130:tä rakennusalan yritystä.

Lähteet: Keskuskauppakamari, Helsingin seudun kauppakamari ja keskusrikospoliisi

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Rakennustyömailta varastetaan valvontakameroitakin”

 1. No jo on kumma juttu kun varastelua ei saada kuriin. Varsinkin Kehäradan työmaalta on varastettu jatkuvasti rakennustarvikkeita ja työkaluja, jopa niin että aikataulu uhkaa venyä varastelun vuoksi. Hyvä vertailukohta tässä on Länsimetron työmaa, jossa varastelu ei ole muodostunut ongelmaksi, koska työtä tehdään yötä päivää.

  Eikö ole jo tullut todistetuksi ettei ”huipputekniikasta” löydy ratkaisua, vaan työmaalle pitäisi tehdä töitä jatkuvasti? Tai sitten tarvitaan suuri joukko vartijoita eikä vain muutamaa hassua vartiointiliikkeen kiertävää ”päivystäjää”. Outoa ettei esim työvoimatoimisto voisi palkata työvelvoitettuja vartiointitehtäviin. Palkka voisi olla esim 30% työttömyyskorvausta suurempi, lisäksi työhön valmennus ym etuja. Vaikka työvelvoitettuja komennettaisiin Kehäradan työmaille kymmeniä tai toista sataa, tulisi se yhteiskunnalle varmasti halvemmaksi kuin jatkuvasti kohoavat vakuutusmaksut ja varastettujen tarvikkeiden ja työkalujen pimeä kauppa sekä moraalinen rappio.

  Kommentoikaa, näettekö tällaiselle ratkaisulle mitään estettä.

  1. Kyse on aika pitkälti rakentamisen kansainvälistymisestä. Tilaajat ja rakennusliikkeet ovat halunneet halvempia hintoja ja ovat saaneet niitä, käyttämällä ulkomaista työvoimaa. Halvempien hintojen vastapainoksi on saatu myös kansainvälistymisen varjopuolet eli venäläinen ja romanialainen käsitys yksityisomaisuuden suojasta. Veikkaanpa, että aika monella varasliigalla on vinkkimiehet työmaan sisällä, ja varmaan osa työmiehistäkin pistää salaa kuparia ja arvotavaroita sivuun tai omiin autoihinsa.

   Kehäradalla vain muutama pääurakoitsija työskentelee enää kotimaisin voimin. Olisi mielenkiintoista verrata, onko rakennusliikkeiden välillä eroja varkauksien määrissä. Eli onko rehellisyys yksi syy suosia suomalaista?

   Äsken julkistetut tilastot kertoivat, että rikollisuus olisi laskenut trendinomaisesti kaikissa länsimaissa. Näin siitä huolimatta, että iso osa nykyisestä rikollisuudesta on tuontitavaraa, joka on tullut meille tilaamatta ja pyytämättä meitä köyhemmistä maista.

   1. Hyvä esimerkki on laitakaupungilla olevan säätiön rakennusten peruskorjaus. Ensimmäisen remonttiviikon viikonloppuna olivat messinkiset rappurallit lähteneet varkaiden matkaan. Kotimaisella urakoitsijalla kourallinen etelänapuja. Kummasti olivat rallit olleet siihen asti vuosikymmenet tallessa.

 2. Sitä saa mitä tilaa eli tuomalla halpatyövoimaa ulkomailta saa kaupanpäällisenä myös kyseisten kulttuurien tavat ja rikollisuuden! – Voidaankin kysyä että tuleeko se loppultakaan sitten halvemmaksi, taitaa olla päinvastoin?

 3. Piipertäjät taas asialla. Oman käden oikeus ja erämaanlait ne toimii aina ja kaikkialla. Sitä paitsi tällaisella toiminnalla on selkeä työllistävä vaikutus. Ensinnäkin poliisille saadaan lisää tehtäviä ja jos joku saadaan kiinni oikeuslaitos, rikosseuraamusmusvirasto jne. saa tehtäviä. Kyseessä on pelkästään hyvästä asiasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat