Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen palkkasumma kääntyi laskuun kesäkuussa

Rakentamisen palkkasumma supistui kuluvan vuoden kesäkuussa 4,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Vielä toukokuussa rakentamisen palkkasumma kasvoi tarkennettujen tietojen mukaan 12,3 prosenttia vuoden 2012 vastaavasta ajasta. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkasummakuvaajista.

Rakentamisen palkkasumma supistui kuluvan vuoden kesäkuussa 4,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Vielä toukokuussa rakentamisen palkkasumma kasvoi tarkennettujen tietojen mukaan 12,3 prosenttia vuoden 2012 vastaavasta ajasta. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkasummakuvaajista.

image

Tilastokeskuksen toimialaluokituksen (TOL 2008) mukaisista rakentamisen alasektoreista talonrakentamisen palkkasumma supistui kesäkuussa 5,2 prosenttia vuoden takaisesta. Maa- ja vesirakentamisen palkkasumma puolestaan supistui 5,1 prosenttia ja erikoistuneen rakennustoiminnan palkkasumma 4,6 prosenttia.

Kun tarkastellaan pidempää kolmen kuukauden jaksoa, rakentamisen palkkasumma kasvoi kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 2,7 prosenttia vuoden takaisesta. Palkkasumma kasvoi kaikilla rakennusalan alatoimialoilla. Nopeinta kasvu oli erikoistuneen rakennustoiminnan alalla, jossa palkkasumma kasvoi 3,1 prosenttia.

Työllisyys vaikuttaa palkkasummaan

Palkkasumma tarkoittaa yritysten maksamien bruttomääräisten palkkojen summaa. Palkkoihin sisällytetään kaikkien yrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden rahamääräiset korvaukset kuukauden aikana tehdystä työstä. Palkat sisältävät kaikki työntekijöiltä kannettavat tuloverot ja sosiaaliturvamaksut sekä lisäksi erilaiset lisätyöt, bonukset ja lomarahat. Palkkaan eivät sen sijaan kuulu optiot, työn tekemiseen liittyvät kulut ja työnantajan sosiaaliturvamaksut.

Palkkasummaan vaikuttaa palkansaajien ansiotasossa tapahtuvien muutosten ohella myös työllisyyden muutokset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen palkkasumma kääntyi laskuun kesäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat