Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan ex-kaupunginjohtajan jutussa epäillään 500000 euron lahjuksia arkkitehtitoimistolta

Jukka Peltomäen (sd.) epäillään syyllistyneen törkeään lahjuksen ottamiseen ja törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen toimiessaan Vantaan kaupungin johdossa. Epäillyissä lahjuksissa on kyse noin puolen miljoonan euron eduista, jotka ovat peräisin arkkitehtitoimisto Forma-Futuran toimitusjohtajalta Leila Tuomiselta. Osan niistä epäillään päätyneen muille kuin Peltomäelle. Tuomista epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Jukka Peltomäen (sd.) epäillään syyllistyneen törkeään lahjuksen ottamiseen ja törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen toimiessaan Vantaan kaupungin johdossa. Epäillyissä lahjuksissa on kyse noin puolen miljoonan euron eduista, jotka ovat peräisin arkkitehtitoimisto Forma-Futuran toimitusjohtajalta Leila Tuomiselta. Osan niistä epäillään päätyneen muille kuin Peltomäelle. Tuomista epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Jutussa on kyse siitä, että Peltomäki on osallistunut virkatehtävissään sellaisten hankkeiden käsittelyyn, joissa Tuominen on toiminut rakennusliikkeiden konsulttina. Tutkinnassa on ollut Vantaalla toistakymmentä kaavahanketta ja vajaa kymmenen rakennuslupahanketta. Näihin kuuluu Marja-Vantaan kaupunginosan rakentaminen.

”Joukossa on hyvinkin merkittäviä alueita, puhutaan useamman asuntoalueen kaavoittamisesta”, sanoo tutkinnanjohtaja Veli Matti Räsänen keskusrikospoliisista.

Epäilyt ajoittuvat vuosiin 2005–2011. Peltomäki toimi tuolloin maankäytön ja ympäristötoimialan apulaiskaupunginjohtajana ja myöhemmin kaupunginjohtajana.

Peltomäki ja Tuominen kiistävät syyllisyytensä samoin kuin kahdeksan muuta epäiltyä.

Epäilyttäviä lainoja

Epäillyissä lahjuksissa on kyse muun muassa siitä, että Peltomäki on asunut vuosia Forma-Futuran asunnossa.

”On syytä epäillä, että hän on maksanut huomattavasti käypää hintaa alhaisempaa vuokraa”, Räsänen sanoo.

Hän ei kerro, kuinka paljon alhaisempi vuokra on ollut verrattuna alueen yleiseen hintatasoon.

Julkisuudessa on kerrottu, että myös Peltomäen lapsia olisi asunut toisessa Forma-Futuran asunnossa. Räsänen ei kuitenkaan kommentoi lasten asumista.

Peltomäellä on julkisuudessa myös kerrottu olleen satojentuhansien eurojen vakuudettomia lainoja Forma-Futuralta, joita ei ole lyhennetty.

”En ota kantaa lainaehtoihin tai muihin, mutta tämä pitää sisällään sellaisia rahasuorituksia, jotka on kirjattu lainoiksi”, Räsänen sanoo.

Etujen vastaanottoon uskotaan liittyvän rahanpesua, josta epäillään kahdeksaa ihmistä. Räsänen paljastaa epäillyistä vain sen, ettei joukossa ole kaupungin virkamiehiä tai luottamushenkilöitä. Poliisi ei kerro, kuuluvatko epäillyt Peltomäen lähipiiriin.

Jutun esitutkinta on nyt valmis.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vantaan ex-kaupunginjohtajan jutussa epäillään 500000 euron lahjuksia arkkitehtitoimistolta”

 1. Eikö siellä Vantaalla kukaan osannut nähdä tai epäillä mitään? Millä rahalla varaton, rahansa bisneksissä hukannut mies asuu isossa kattoterassiasunnossa? Miksi joku arkkitehtitoimisto saa töitä vain Vantaan kaupungilta? Kuinka saamattomia / sinisilmäisiä / osaamattomia kaupungin valvovat virkamiehet tai muut päättäjät ovat olleet? Vantaan SDP:ssä isoin kiho on todennäköinen SDP:n seuraava puheenjohtaja eli pääministerikandidaatti kahden tai kuuden vuoden päästä. Eikö hänelläkään muka ollut mitään epäilyjä puoluetoverin bisneksistä?

 2. Ja eikös se ”arkkitehti” ole niitä vanhoja rakennusarkkitehteja, jotka osaa piirtää 45 asteen kulman?

  Nehän ei edes saa käyttää arkkitehtitoimisto-nimeä, vaan joutuvat käyttämään ”suunnittelutoimisto”-nimeä.

  Nyt näitä opistotason rakennusarkkitehteja aletaan kouluttaa lisää. Saa nähdä, mitä ne saa aikaiseksi ympäristössä ja lahjuksissa.

  1. Tasapuolisuuden nimissä seuraavaksi voisi tutkia itseään oikeana arkkitehteinä pitävien toimiminen kaupunkien luottamustehtävissä. Rakennusyrittäjillä on samanlaisia yhteyksiä useissa kaupungeissa.

   Itseään ei voi lahjoa joten ei taida olla rikos, mutta näyttää kummmalliselta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat