Vuoden 2013 Puupalkinnon on saanut Suomen luontokeskus Haltia, jonka on suunnitellut Arkkitehdit Lahdelma & Mahlamäki. Luontokeskus Haltia on ensimmäinen ristiinliimatuista massiivipuulevyistä rakennettu julkinen rakennus Suomessa. Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnan Kiinteistö Oy Metsätapiolalle, joka oli myös yleisöäänestyksen suosikki. Puupalkinnon myöntää Puuinfo.

Suomen luontokeskus Haltia nappasi Vuoden 2013 Puupalkinnon

Vuoden 2013 Puupalkinnon on saanut Suomen luontokeskus Haltia, jonka on suunnitellut Arkkitehdit Lahdelma & Mahlamäki. Luontokeskus Haltia on ensimmäinen ristiinliimatuista massiivipuulevyistä rakennettu julkinen rakennus Suomessa. Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnan Kiinteistö Oy Metsätapiolalle, joka oli myös yleisöäänestyksen suosikki. Puupalkinnon myöntää Puuinfo.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

image

Puupalkintotuomariston mukaan Haltia on arkkitehtuuriltaan erittäin korkeatasoinen. Kalevalaiseen taruston inspiroima rakennus on keskeinen osa näyttelyä, joka kertoo Suomen luonnonpuistoista. Rakennus on istutettu taitavasti jyrkkään kalliorinteeseen, mikä mahdollistaa rakennuksesta upeat luontonäkymät. Koko rakennuksessa on vahvasti läsnä moderni puun tuntu. Puun käyttö on konstailematonta. Kohde on jo osoittautunut erittäin suosituksi vierailupaikaksi.

Rakennuksessa käytetyistä massiivipuulevyistä käytetään nimitystä CLT (cross laminated timber). Levy koostuu kerroksittain liimatuista laudoista. Muita puuinnovaatioita on muun muassa vesilasikyllästetty puu, jota on käytetty ulkoverhouksena. Rakentamisen ja viimeistelyn laatu on erittäin korkea.

Kohde on innovatiivinen myös muutoin kuin puunkäytön osalta. Rakennuksen energiaratkaisut ovat tämän hetken huippua. Rakennus lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla. Kohde sijaitsee Espoon Nuuksiossa.
 
Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Tilaaja/rakennuttaja: Nuuksiokeskus Oy / Timo Kukko
  • Arkkitehti/pääsuunnittelu: Ark. tsto. Lahdelma & Mahlamäki / Rainer Mahlamäki, Tarja Suvisto, Mirja Sillanpää
  • Rakennesuunnittelija: Ins. Tsto. Tanskanen Oy / Jouko Tanskanen
  • Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM Oy / Juha Välikangas
  • Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy / Kalervo Piiroinen
  • Puurakenteiden toimittaja: Stora Enso Building and Living / Janne Manninen

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen luontokeskus Haltia nappasi Vuoden 2013 Puupalkinnon”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi