Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen ansiot nousivat 2,0 prosenttia vuonna 2013

Rakentamisen palkansaajien nimellisansiot nousivat viime vuonna 2,0 prosenttia. Lukema oli täsmälleen sama kuin kaikkien palkansaajien keskimääräinen nimellisansioiden nousuvauhti. Reaaliansiot puolestaan nousivat 0,5 prosenttia. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Rakentamisen palkansaajien nimellisansiot nousivat viime vuonna 2,0 prosenttia. Lukema oli täsmälleen sama kuin kaikkien palkansaajien keskimääräinen nimellisansioiden nousuvauhti. Reaaliansiot puolestaan nousivat 0,5 prosenttia. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

image

Niin rakentamisen kuin kaikkien palkansaajienkin nimellisansioiden nousuvauhti jäi viime vuonna hitaammaksi kuin edellisvuonna. Vuonna 2012 rakentamisen nimellisansiot olivat kohonneet 3,0 prosenttia ja kaikkien palkansaajien keskimääräiset nimellisansiot 3,2 prosenttia.

Kun tarkastellaan vuosineljänneksiä, rakentamisen palkansaajien ansiot kipusivat viime vuoden jokaisella neljänneksellä täsmälleen samaa 2,0 prosentin vuotuista nousuvauhtia.

Ansiotasoindeksin aineisto perustuu eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen ansiot nousivat 2,0 prosenttia vuonna 2013”

Vastaa