Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäisen tappio kutistui – tilauskanta vahva

Lemminkäisen tappio supistui tammi-maaliskuussa 2014 viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Yhtiön alkuvuosi tapaa normaalistikin jäädä kausivaihtelun vuoksi tappiolliseksi. Liikevaihto puolestaan kasvoi hieman, ja tilauskanta oli maaliskuun lopussa selvästi suurempi kuin vuosi sitten. 

Lemminkäisen tappio supistui tammi-maaliskuussa 2014 viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Yhtiön alkuvuosi tapaa normaalistikin jäädä kausivaihtelun vuoksi tappiolliseksi. Liikevaihto puolestaan kasvoi hieman, ja tilauskanta oli maaliskuun lopussa selvästi suurempi kuin vuosi sitten. 

image

”Lemminkäisen kannattavuus kehittyi alkuvuonna oikeaan suuntaan, mutta en mitenkään voi olla tyytyväinen tappiolliseen tulokseen. Viime vuoden tehostamistoimenpiteiden vaikutukset näkyivät selvimmin Pohjoismaiden päällystystoiminnassa ja Suomen talonrakentamisessa”, hallituksen puheenjohtaja ja väliaikainen toimitusjohtaja Berndt Brunow toteaa.

”Viime vuosien tuloskehitys on ollut heikko ja toimintaympäristön riskit kasvavat. Meidän on saatava aikaan selkeä suunnanmuutos, jotta pystymme saavuttamaan pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteemme. Kannattavuuden parantamisen lisäksi meidän on vahvistettava tasettamme ja parannettava kassavirtaa.”

”Suunnanmuutoksen varmistamiseksi olemme aloittaneet kunnianhimoisen Deliver 2014 -ohjelman, jonka tarkoituksena on vahvistaa toimintaamme ja kilpailukykyämme sekä luonnollisesti turvata tämän vuoden tulos. Ohjelma koostuu kolmesta moduulista: Norja, Venäjä ja kustannusrakenne kaikissa maissa. Tavoitteiden saavuttamiseksi meidän on uudistettava toimintatapaamme kiristyvässä markkinatilanteessa. Henkilöstövähennyksiltä voidaan tuskin välttyä missään toimintamaassamme.”

Venäjän osalta Brunow totesi tulosinfossa, että yhtiön organisaatio kevenee ohjelman myötä noin 40 hengellä. Norjan osalta ohjelma merkitsee sitä, että aikanaan ostettu Mesta on saatava integroitua Lemminkäiseen nykyistä paremmin.

Lemminkäinen pitää ennallaan ohjeistuksensa koko vuoden 2014 tuloksen osalta. Yhtiö arvioi, että liikevaihto jää hieman edellisvuoden tasosta, mutta liikevoitto paranee selvästi vuoden 2013 liikevoitosta ilman kertaeriä. Vuonna 2013 liikevaihto oli 2 218 miljoonaa euroa ja liiketulos ilman kertaeriä oli -5 miljoonaa euroa.

Suomen talonrakentaminen

Suomen talonrakentamisessa liikevaihto laski 7,2 prosenttia vertailukaudesta, mutta liikevoitto parani lähes 50 prosenttia 6,1 miljoonaan euroon. Tulosta paransivat pääkaupunkiseudulla hyvin menestyneet toimitilahankkeet sekä kustannusrakennetta keventävät tehostamistoimenpiteet: henkilöstövähennykset, tehostettu hankintatoimi sekä toimipisteiden sulkemiset ja/tai yhdistämiset. Tehostamistoimenpiteiden vaikutus näkyi etenkin urakoinnissa, jossa kannattavuus on viime vuosina ollut heikko.

Suomen asuntorakentamisessa liikevaihto laski niin omaperusteisessa kuin urakkatuotannossakin. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Lemminkäinen myi 210 omaperusteista asuntoa, kun vuotta aiemmin lukema oli 371. Asuntomyynnistä sijoittajamyynnin osuus oli 17 prosenttia. Vertailukaudella asuntomyyntiä kiihdyttivät vuoden 2013 alussa voimaan tulleet veromuutokset. Valmiiden myynnissä olevien asuntojen määrä oli lähes neljänneksen edellisvuotta pienempi.

Lemminkäisen tilauskanta katsauskauden lopussa oli 556,6 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 608,6 miljoonaa. Muutoksen taustalla on yhtiön päätös vähentää urakoinnin määrää. Myös toimitilarakentamisen väheneminen näkyi tilauskannassa.

Infrarakentaminen

Suomessa ja Baltian maissa infrarakentamisen volyymia kasvattivat viime vuonna käynnistyneet isot infraprojektit, ja Skandinaviassa leuto talvi tuki päällystyskauden viime vuosia aikaisempaa käynnistymistä.

Suomen ja Baltian maiden infrarakentamisen tappio oli selvästi vertailukautta pienempi. Tuloskehityksessä näkyivät vuonna 2013 käynnistyneet infrahankkeet, kuten Tampereen rantatunneli, länsimetro sekä satamahanke Liettuassa. Lisäksi kausivaihtelusta aiheutuvia kustannuksia on karsittu muun muassa vähentämällä henkilöstöä ja optimoimalla kalustoa.

Infrarakentamisen tilauskanta Suomessa ja Baltian maissa oli katsauskauden päättyessä 516,8 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 386,3 miljoonaa.

Norjassa Lemminkäisen markkinaosuus valtion päällystysurakoissa kasvoi viime vuodesta ja urakoiden hintataso oli aiempaa parempi. Tanskassa käynnissä olevat päällystystyöt painottuivat kuntien kanssa solmittuihin monivuotisiin huoltourakoihin sekä yksittäisiin investointihankkeisiin. Ruotsissa päällystystoiminta eteni hyvin, sen sijaan infrarakentamisen projektiliiketoiminnassa oli käynnissä aiempaa vähemmän hankkeita.

Venäjä

Venäjän liiketoiminnoissa liikevaihto laski 16,0 miljoonaan euroon, mutta tappio jäi vertailukautta pienemmäksi -1,4 miljoonaan. Valuuttakurssimuutosten vaikutus euromääräiseen liikevaihtoon oli -3,1 miljoonaa euroa vertailukauteen nähden. Omaperusteinen asuntotuotanto kasvatti segmentin liikevaihtoa samalla kun talonrakentamisen ja talotekniikan urakoinnin määrä laski.

Vertailukaudella asuntotuotannon etenemistä hidasti Pietarin rakennuslupaprosessi.”Venäjällä omaperusteinen asuntotuotanto pääsi vihdoin vauhtiin lupaprosessin normalisoiduttua”, Brunow toteaa.

Katsauskaudella Lemminkäinen myi 99 asuntoa sekä joitakin yksittäisiä toimitiloja ja pysäköintipaikkoja. Myytyjen asuntojen keskihinta oli noin 2 700 euroa neliöltä.

Venäjän epävarma taloustilanne ja uhka lainakorkojen noususta eivät toistaiseksi ole heijastuneet kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Noin kolmannes Lemminkäisen asunnonostajista rahoittaa asuntonsa lainan turvin. Lemminkäinen on varautunut heikon taloustilanteen pitkittymiseen tehostamalla asuntomyyntiään lyhyellä aikavälillä ja hakemalla aktiivisesti vaihtoehtoja kuluttajamyynnille.

”Mikäli poliittinen ja taloudellinen epävarmuus Venäjällä jatkuu, sillä voi olla negatiivinen vaikutus Lemminkäisen liiketoimintaan.”

Asuntotuotannon siivittämänä tilauskanta yli kaksinkertaistui edellisvuodesta ja oli katsauskauden lopussa 324,5 miljoonaa euroa.

Lemminkäinen-konserni 1–3 2014/1–3 2013

  • Liikevaihto milj. euroa 321,5/306,4
  • Liikevoitto % -5,3/-12,5
  • Tulos ennen veroja milj. euroa -24,1/-43,2
  • Omavaraisuusaste % 32,5/35,4
  • Tase milj. euroa 1 306,5/1 287,2
  • Henkilöstö (keskimäärin) 6 540/7 107
  • Tilauskanta milj. euroa 1 996,5/1 626,2

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lemminkäisen tappio kutistui – tilauskanta vahva”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat