Kokeile kuukausi maksutta

Nilsson kävi saneeraamassa Skanskan

Ruotsalainen Kennet Nilsson lopettaa kesäkuun lopussa Skanska Oy:n toimitusjohtajan tehtävät ja palaa Ruotsiin. Hän on saanut pari vuotta kestäneen saneeraustyönsä tehtyä. Uutena toimitusjohtajana aloittaa nykyinen varatoimitusjohtaja Tuomas Särkilahti.

Infrataustan omaava Nilsson tuli taloon pian sen jälkeen, kun Skanska oli ostanut infrarakentaja Sorasetin vuonna 2011. Edellisenä vuonna Soraset oli ostanut itseään suuremman infrarakentaja Niska & Nyyssösen ja noussut suurimmaksi yksityiseksi, listaamattomaksi infrarakentajaksi Suomessa.

Skanskalle infrarakentaminen ei ollut aiemminkaan ollut erityisen kannattavaa. Särkilahden mukaan Skanskan silloiset tulosongelmat eivät koskeneet kuitenkaan yksin infraurakointia vaan samalla piti tarkastella myös minkälaisilla riskeillä oli otettu talonrakentamisen urakoita.

”Ulkopuolisen oli helpompi katsoa, mitkä asiat olivat rakenteellisesti pielessä. Johtopäätökset tehtyään hän pystyi toimimaan suoraviivaisesti”, Särkilahti sanoo.

”Suomessa markkinoita luettiin väärin ja kuviteltiin yleisesti, että rakentaminen oli lähtenyt vuoden 2009 notkahduksen jälkeen taas normaalille kasvu-uralle. Nilsson toi esiin näkemyksen, että elpyminen on vain tilapäistä.”

Skanska lähtikin rakennusliikkeistä ensimmäisenä sopeuttamaan toimintaansa. Skanska aloitti vuoden 2012 elo-syyskuussa yt-neuvottelut, jotka koskivat 140 henkeä. Niistä 60 kohdistui talonrakentamiseen, 55 infrarakentamiseen ja 25 konsernipalveluihin. Riskipitoista urakointia ja korjausrakentamista karsittiin ja viime syksynä kerrottiin, että kannattamaton Viron toiminta lopetetaan vuoden 2014 aikana.

Sopeutus laski selvästi liikevaihtoa, mutta paransi kannattavuutta. Särkilahden mukaan Skanska oli vuonna 2013 suurista rakentajista jo toiseksi kannattavin YIT:n jälkeen.

”Infrarakentaminenkin on nyt oikeilla raiteilla”, hän sanoo.

Skanskalla olisi ollut mahdollisuus kasvaa Suomessa vielä nykyistä isommaksikin infraurakoitsijaksi ostamalla Destian. Sen asfalttiliiketoimintahan ehti jo mennä NCC:lle

Destian ostoa tutkittiinkin, mutta Särkilahden mukaan sen ei nähty sellaisenaan sopivan Skanskaan, jolla itsellään on globaalisti vain vähän ylläpito- ja huoltotoimintaa. Lisäksi Skanskassa oli tarkasteluajankohtana vielä kesken Sorasetin integrointi.

Lue lisää Tuomas Särkilahden haastattelusta perjantaina 13. kesäkuuta ilmestyvästä Rakennuslehdestä.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Nilsson kävi saneeraamassa Skanskan”

  1. Onnistuneen saneerauksen ja yrityksen pienentämisen päätteeksi Nilsson siis saneerasi itsensä takaisin Ruotsiin. Jäiköhän häntä kaipaamaan monikin suomalainen ?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat