Kokeile kuukausi maksutta

Veromuutos saattaa säikäyttää pienet yritykset luopumaan pääurakoinnista

Rakennus Omera Oy:n tuotantojohtaja Aleksi Lehtinen pitää todennäköisenä, että heinäkuun alussa voimaan tuleva sähköinen ilmoitusmenettely muuttaa urakoinnin rakenteita. Pienet yritykset eivät enää ryhdy päätoteuttajiksi ja pääurakoitsijan tehtävät siirtyvät sellaisille yrityksille, joilla on järjestelmät ilmoitusvelvollisuuden hoitamiseen. ”Kärjistäen joka omakotitalotyömaan ulkopuolella pitäisi olla sähköinen kulunvalvonta tai asia pitäisi hoitaa muulla tavalla”, hän sanoo.

Omeran vastaava mestari Sami Saarentaus esittelee kulunvalvontajärjestelmää.

Lehtinen arvioi, että rakennustyömailla on odotettavissa heinäkuun alussa ”shokkeja”. Pieni yritys on saattanut jättää urakkatarjouksensa entiseen malliin, mutta sitten tilaaja tai tarkastajat ryhtyvätkin kyselemään, missä sähköinen kulunvalvontajärjestelmä on ja miten raportoinnit on hoidettu. Silloin ei auta enää se, että itse rakentaminen on hallussa.

Kulunvalvonnasta pilotteja

Tänä vuonna yli 15 miljoonan euron liikevaihdon tekevä Omeralla on pilotoinut sähköistä kulunvalvontaa noin vuoden ajan parilla kolmella työmaalla. Käytännössä työmaakopin seinässä on pieni laatikkomainen rasia, sähköinen kellokortti, jonka avulla työntekijän leimaavat itsensä työmaalle ja töistä pois. Jydacom Oy:n järjestelmä kohdistaa tiedot oikeille henkilöille.

Päätoteuttajan on lähetettävä verottajalle työntekijätietojen lisäksi myös työmaan urakka- ja sopimustiedot. Omeralla on jo ennestään käytössä sähköinen laskutus. Tämän vuoden alkupuolelta lähtien järjestelmään on kirjattu käynnissä olevien työmaiden sopimuksia. Laskut kohdistuvat automaattisesti oikeille työmaille, kun niissä on työmaata koskeva merkintä.

Tänä vuonna verottaja hyväksyy osittain puutteellisia ilmoituksia ja suhtautuu asiaan kehittävästi. Lehtinen kuitenkin pelkää, että ensi vuonna päätoteuttajien laiminlyönneistä jo uutisoidaan.

Harmaa toiminta jatkuu

Lehtinen arvion mukaan harmaata taloutta harjoittaneet tahot tekevät niin myös jatkossa, vaikka kiinni jäädäänkin suhteellisesti nykyistä useammin. Jos ilmoitusvelvollisuutta halutaan kiertää, sovitaan urakat 15·000 euron raja-arvoa pienemmiksi. Omeralla on otettu linja, että myös raja-arvon alle jäävät urakat ilmoitetaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Veromuutos saattaa säikäyttää pienet yritykset luopumaan pääurakoinnista”

  1. Sähköinen kulunvalvonta ei kai ole kirjattuna mihinkään lakiin eikä asetukseen?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat