Vienti kasvatti osuuttaan betonialan liikevaihdosta

Betoniteollisuuden kotimaan liikevaihto laski viime vuonna 7,3 prosenttia 904 miljoonaan euroon. Liikevaihtoa painoivat alaspäin erityisesti betonituotteiden ja asennuksen osuuden lasku. Viennin ja kansainvälisen toiminnan osuus liikevaihdosta kasvoi, mutta on vielä varsin pieni, yhteensä 5,7 prosenttia.

Kunnallistekniset tuotteet oli ainoa ryhmä, jonka toimitukset kotimaassa kasvoivat viime vuonna verrattuna toissa vuoteen. Ne lisääntyivät viisi prosenttia. Elementtien toimitukset vähenivät kuusi prosenttia ja harkkojen kymmenen. Valmisbetonin kohdalla lasku oli vain kolme prosenttia.
Eniten laskivat kattotiilien toimitukset, jotka painuivat pakkaselle kolmanneksen verran. Se heijastaa osaltaan pientalorakentamisen laskua.

Valmisbetonin tuotanto pysyi kohtalaisena

Talorakennuselementtien tuotantomäärät laskivat lähes kautta linjan. Sisäkuorielementtien, TT-laattojen ja jännitettyjen palkkien tuotantomäärät kuitenkin kasvoivat. TT-laattoja käytetään kohteissa, joissa käytetään runsaasti vapaata tilaa sisätiloissa. Siksi ne käyvät muassa isoihin kauppakiinteistöihin ja parkkitaloihin. Viime vuonna oli suunnitteilla ja rakenteilla useampiakin kauppakeskuksia.
Porraselementtien tuotanto väheni kolmanneksen, teräsbetonipalkkien ja pilareiden sekä kuorilaattojen neljänneksen.
Valmisbetonin tuotanto laski 2,5 prosenttia. Kunnallisteknisistä tuotteista kaivojen ja renkaiden valmistus kasvoi kymmenen prosenttia. Harkoissa betoniharkkojen tuotanto laski neljänneksen, mutta väliseinäharkkojen valmistus kasvoi runsaalla 42 prosentilla.

Henkilöstön määrä laski edelleen

Betoniyritysten henkilöstön määrä on laskenut koko 2010-luvun, eikä viime vuosi ollut poikkeus. Henkilöstön määrä laski 7,6 prosenttia vuodesta 2012. Lomautuksiin on tuoteteollisuudessa totuttu, mutta moni yritys on joutunut viime aikoina myös irtisanomaan.
Ala työllisti kaikkiaan 4 196 henkeä, josta yli 3 308 oli työntekijöitä. Toimihenkilöiden määrä laski toissa vuodesta kuusi prosenttia, työntekijöiden kahdeksan.
Kiivaan rakentamisen aikoina 2000-luvun puolivälissä betoniteollisuuden henkilöstön määrä ylitti 4 500:n rajapyykin.

Betonielementtiteollisuuden kotimaan toimitukset tuoteryhmittäin vuonna 2013

Betoniteollisuuden henkilöstö vuosina 2006-2013 (RTn jäsenyritykset)

Betoniteollisuuden kotimaan liikevaihto vuosina 2002-2013

Talonrakennuselementtien valmistusmäärät 2006-2013 (1)

Talonrakennuselementtien valmistusmäärät 2006-2013 (2)

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vienti kasvatti osuuttaan betonialan liikevaihdosta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi