Kokeile kuukausi maksutta

Asumisoikeusasuminen kannattaa erityisesti pääkaupunkiseudulla – käyttövastikkeet jopa 40 prosenttia edullisemmat kuin markkinavuokrat

Suomen lähes 40 000 asumisoikeusasunnosta yli 50 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Seuraavaksi eniten asumisoikeusasuntoja on Tampereen (13 %) ja Turun seuduilla (9 %). Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto vuokra- ja omistusasumiselle. Asunnon saa sijoittamalla 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta.

Suomen lähes 40 000 asumisoikeusasunnosta yli 50 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Seuraavaksi eniten asumisoikeusasuntoja on Tampereen (13 %) ja Turun seuduilla (9 %). Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto vuokra- ja omistusasumiselle. Asunnon saa sijoittamalla 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen väittää, että Helsingissä asumisoikeuden käyttövastike on jopa yli 40 prosenttia edullisempi markkinavuokriin verrattuna. Pyykkösen väite perustuu asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tilastoihin.

Aran tilastojen mukaan vuonna 2013 aso-käyttövastike oli Helsingissä 11,67 euroa neliöltä. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat vuonna 2013 Helsingissä 16,58 euroa neliöltä ja Ara-vuokrat 11,51 euroa neliöltä.

”Asumisoikeusjärjestelmä vastaa Suomen ja erityisesti pääkaupunkiseudun asuntopoliittisiin haasteisiin, joita ovat korkeat asumiskustannukset, pula kohtuuhintaisista asunnoista sekä sopivan asunnon löytyminen elämäntilanteen muuttuessa”, Pyykkönen sanoo.

Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pienintä Helsingissä ja Kuopiossa

Vuonna 2013 asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus oli pienintä pääkaupunkiseudulla, jossa se oli alle 15 prosenttia. Helsingissä vaihtuvuus oli vielä pienempää eli alle 10 prosenttia.

Vaihtuvuus oli alle 20 prosenttia myös Kuopion ja Lahden seuduilla. Suurinta vaihtuvuus oli Oulun seudulla, jossa joka toinen asukas vaihtui vuoden aikana. Oulussa asuntojen hinnat ja vuokrat ovat edullisia muihin kaupunkeihin verrattuna ja sekä omistus- että vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 45 kertaa

45 vastausta artikkeliin “Asumisoikeusasuminen kannattaa erityisesti pääkaupunkiseudulla – käyttövastikkeet jopa 40 prosenttia edullisemmat kuin markkinavuokrat”

  1. Kommentteja asumisoikeusjärjestelmän edullisuudesta ja hyvyydestä ei näytä tulevan. Lehdellä on ilmeisesti vähän lukijoita tai sitten asiaan vaikuttaa se, että Rakennuslehti sensuroi ja poisti asumisoikeusyhteisöjä, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusta ja koko asumisoikeusjärjestelmää arvostelevia viestiketjuja keskustelupalstaltaan.

    1. Asun ASOssa Helsingin halvimmalla nelosalueella. Asovastikkeemme neliöhinta on nyt 12,12 € ja uskoakseni pääkaupunkiseudulla halvimmasta päästä. Tilastokeskuksen mukaan saman alueen vuokra-asunnoissa neliöhinta on keskimäärin 12,21 € ja vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa 14,21 €. Eipä käyttövastikkeemme ole edes kahtakymmentä prosenttia vapaarahoitteisten vastiketta edullisempi saati että olisi 40% halvempi. Mistä Rakennuslehti on löytänyt noin halpoja ASO-asuntoja?

  2. Pääkaupunkiseudulla asumisoikeustalojen vastikkeet ylittävät jopa markkinavuokrat. Kuluttajariitalautakunta on antanut jo ainakin kaksi ratkaisua, joissa se velvoittaa Asokodit (Suomen Asumisoikeus Oy:n) palauttamaan asukkaille lain vastaisesti perittyjä vastikkeita. Asokodit on kieltäytynyt noudattamasta kuluttajariitalautakunnan päätöksiä.

    2013 Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja tuomittiin Hovioikeudessa lahjuksen ottamisesta Asokodeilta. Nyt kesällä 2014 Asokodit vaatii Kuluttajariitalautakuntaa purkamaan päätöksensä liikaa perityistä vastikkeista!!! Mistähän tässä on kysymys… Vaatiiko Asokodit nyt vastiketta antamilleen lahjuksille?

    Rakennuslehdestä poistetut keskusteluketjut sisältävät suuren määrän asiantuntevaa asukkaiden palautetta asumisoikeusasumisen alennustilasta: Asukkailta puuttuvasta oikeussuojasta ja asukkaiden nylkemisestä lainvastaisilla vastikkeilla. Tulen palauttamaan nuo keskusteluketjut nettiin asumisoikeuasukkaiden sivuille asumisoikeus.com Sitä odotellessa voi asukkaiden kokemuksiin perehtyä YLE:n nettisivuilla (katso 60 kommenttia)
    http://yle.fi/uutiset/rakentaja_asumisoikeusasunnoista_uusien_rakentaminen_liian_kallista/6954726

  3. Minunkin näkemykseni asumisoikeusasumisen kohtuuhintaisuudesta poikkeaa rajusti artikkelin esittämästä.

    Asuin Avain asumisoikeuden asunnossa ns. kehyskunnassa, kunnes maaliskuussa sain tarpeekseni ja tilaisuuden tarjoutuessa ostin oman. Vastike nousi poikkeuksetta vuosittain huomattavasti ja oli paljon enemmän kuin voisi katsoa kohtuullisten kulujen edellyttävän. Vapailta markkinoilta olisi vastaavan asunnon vuokrannut samaan hintaan ja ilman asumisoikeusmaksua, joka oli minulla yli 27 000 euroa.

    Vaikuttamismahdollisuudet olivat näennäisiä ja puuttuivat todellisuudessa kokonaan. Edes vastikkeen keräämisen perusteista asukkaalla ei ollut mahdollisuutta päästä perin juurin selville. Se siitä asumisen turvasta, mitä luvattiin. Vaikutelmakseni jäi, että yleishyödyllinen yhdistys veti välistä, koska asuntojen kohtuullinen ylläpito ei voi mitenkään olla noin kallista. Asunnot eivät olleet mitään luksustasoa kuitenkaan.

  4. Ostin 20v sitten asumisoikeusasunnon . Asunto oli silloin edullinen, mutta vuokra on tänään ylituplaatunut.. Nyt siirtyessäni eläkkeelle minun on pakko luopua kodistani. Yksinasuvalle naiseläkeläiselle hinta on liian korkea. Olen yrittänyt kynsinhampain pitää kiinni rakkaasta kodistani, mutta nyt ei enää onnistu.

    20v sitten asoasumisen alkutaipaleella luvattiin maat ja mannut. Oltiin lopulta saatu Suomeen ihana asumismuoto Ruotsinmallin mukaan jne. Brosyyreissa luvattiin turvallista elinikäistä asumista jne. Ja lankaan menin minäkin.
    Silloinhan rakennuttajien käsiin oli jäämässä tyhjiä uusia taloja, koska laman vuoksi niitä ei ostettu
    . Ja niin nämä talot sitten muutettiin asotaloiksi ja monet lamassa kotinsa menettäneet muuttivat niihin suurin odotuksin. Nyt ollaan taas siinä tilanteessa, että nämä jo kerran kärsineet ihmiset menettävät asuntonsa toistamiseen kohonneiden kustannusten vuoksi.

    Kaikki toimi hyvin Asoasunnot oyn aikana, mutta kun suuri muutos Asokodeiksi tapahtui, alkoi asukkaiden vähäksyminen.

    Nyt kun Asuntosäätiö on ostanut Asokodit, niin toivotaan, että Se lupaustensa mukaisesti alkaa kehittää maahan todellista kolmatta vaihtoehtoa asumiselle. Asokotien henkilökunta on vuosien varrella monien eri ihmisten kokemusten mukaan kohdellut asukkaita silloin tällöin ylimielisesti. Asuntokaupoissa on tapahtunut outoja sekaannuksia, joita ei ole edes kunnolla pahoiteltu. Ennen puhuttiin asoasukkaista, nyt Asokotien vuokralaisista.

    Mielestäni asumisoikeusasuminen on oikeintoteutettuna hieno vaihtoehto nimenomaan niille ihmisille, joilla ei ole varaa tai halua omistusasunnon ostamiseen.

    Toivon, että Asuntosäätiö ottaa oppia Asokotien virheistä ja antaa asukkaille turvallisen asumisen mahdollisuuden.

  5. Miksi noita Aran tilastoja ei esitellä asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeista ja markkinahintaisista vuokrista tässä artikkelissa tarkemmin? Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä, millaisia ovat markkinavuokrat Aran mielestä pääkaupunkiseudulla ja millaisia 40 % edullisemmat asumisoikeusvastikkeet.

  6. Tietenkin Ara saa asumisoikeusasuntojen vastikkeet tuntumaan halvalta koska itse valvovat as.oikeuksia ja vertaavat kaikkien kalliimpien asuntojen hintoihin,asumisoikeusmaksut ovat nousseet pilviin.Jos asuntosätiö jatkaa samma linja niin asunnot alkavat varmuudella tyhjentyä.

  7. Missä viipyy uusi säädöskokoinaisuus koskien Ara-asuntoja. YM:n piti viedä ko. ehdotus eduskunnan arvioitavaksi jo vuoden vaihteessa.
    Sen läpimeno voisi kohtuullistaa ASO-vuokria.
    Vai onko hanke haudattu hiljaisuudessa?

  8. 8 vuotta sitten asumioikeus-asuntoni Keravalla todella oli edullinen. Nyt – useita korotuksia ja kokonaisuudessaan 65% hintavampana, asunto on kallis jopa paikkakuntani yleiseen vuokratasoon nähden. Enkä nyt lainkaan laskenut mukaan sitä asuntolainaa, jonka jouduin ottamaan saadakseni asua tässä todella kalliissa asumisoikeus-asunnossa.

    Nyt olisi erittäin kiva saada jututella tämän artikkelin kirjoittajaa ja ennen kaikkea saada täysi selkyys siitä, mistä mahtavat olla kotoisin kirjoittajan lähteet.

    1. Sanopa muuta!

      Otsikon mainitsema ”kannattaminen” on kyllä kaukana tilanteesta, jossa maksetaan lähes, täysin tai yli markkinavuokran suuruista ”vastiketta” samalla kun mahdollisesti lyhennetään asomaksun lainaa tai ainakin pidetään tuota ihan mittavaa summaa asumisoikeuden panttina. Voisi sanoa asumismuodon kannattavan, jos vastike olisi merkittävästi pienempi kuin vastaavan asunnon vuokra ja sen muodostuminen olisi asiakkaallekin läpinäkyvää ja oikeudenmukaista.

      Joustavaahan asoasuminen on: aina voi vaihtaa pienempään, elleivät rahat riitä jatkuvasti nousevaan vastikkeeseen. Näin oli käynyt entiselle naapurillenikin, joka harmitteli vanhasta asunnostaan luopumista. Koti on koti, siitä luopuminen jatkuvasti kallistuvien vastikkeiden takia ei vastaa käsitystäni siitä, mikä on joustavaa ja turvallista asumista.

      Kun muutin pois asosta, uutta asukasta ei asuntooni saatu kolmen kuukauden irtisanomisaikana. En ihmettele. Toivon, että mahdollisilla tulevilla asoasukkailla on enemmän ymmärrystä kuin minulla.

      Vaikka asoasumisen ajat ovat minulla nyt takanapäin, systeemi jäi todella kummastuttamaan, ja sydämestäni toivoisin, että tähän asoasukkaiden kurjaan tilanteeseen heräisivät myös viranomaiset ja kaikki asiasta kirjoittavat.

  9. Jos vaikka olisivatkin, niin mitä sitten? Asukkaat ovat maksaneet näiden asuntojen rakentamisen.

  10. Muutettiin Helsingin sisällä aso-kerrostaloasunnosta vapailta markkinoilta löytyneeseen 33 neliötä isompaan paritaloasuntoon, jossa hieno pihakin. Asumiskulut samat. En yhtään ihmettele ettei varsinkaan suuremmille asoasunnoille enää tunnu löytyvän ottajia, meilläkin vaihto isompaan asoon olisi ollut mahdoton päällekkäisten vastikkeiden ja valtavien asomaksujen vuoksi. Asuimme asoasunnossamme kaksi vuotta, minä aikana kk-vastike nousi 140e. Ainoita asoja pääkaupunkiseudulla, joissa on kohtuullinen vastike ovat Helsingin kaupungin HASOn asunnot.

  11. ”Jopa 40 % ALE” -propagandaa voi odottaa medialta, joka laulaa mainostajan lauluja. Totuus on, että suurin osa aso-asukkaista on jo muuttanut pois aso-järjestelmästä petettynä ja pettyneenä. Syynä on lähes poikkeuksetta ollut systeemin osoittatuminen kaikkein kalleimmaksi asuntomuodoksi. Vuokralaisen asema kovalla kynnysrahalla ja jatkuvasti kohoavilla kustannuksilla ilman mitään merkittäviä vaikuttamismahdolloisuuksia ei todellakaan ole sitä ”omistusasuntoon verrattavaa edullista asumista” mitä mainonnassa on luvattu.

  12. Asossa on järkyttävä hintataso Helsingissä, eikä isolle potille saa oikeuksia tai pysyvää vastinetta. Ei ole omistusasujan kotia, mutta ei vuokralaisen vapauttakaan.

  13. Kyllä olisi kiva tosiaan nähdä nuo tilastot.15 vuotta olemme asuneet aso-kämpässä ja ei tietoakaan, että asukaaat voisivat jotenkin vaikuttaa asumiskuluihinsa. Asuntoa haettaessa kyllä kysyttiin valmiutta osallistua talkoisiin yms. Asuntoa hankittaessa vastike oli kyllä alhaisempi kuin vuokrat samalla alueella mutta nyt tämäkin on kääntynyt toisinpäin. Ei siis ihme, että uusia asukkaita on vaikea saada. Omistajille varmasti tuottoisa systeemi, kun voivat myydä ko. asuntoja toisilleen tonnin kappalehinnalla ja taas voi seuraava omistaja kerätä kovilla vastikkeilla rahaa.

  14. Hyvä Nimetön: Totta mitä kirjoitat, paitsi eivät nykyomistajat maksa tonnia asunnoista. Tässä suurten sijoittajien asoista maksamat kauppahinnat viimeisen 15 vuoden ajalta: TA 1,50 (yksi euro 50 senttiä!) kappale, Avain (Perttu Liukku) 30 euroa kappale (kolmekymmentä!), Asuntosäätiö/Asokodit 130 euroa kpl.

  15. Tämähän on täysin edesvastuutonta ”uutisointia”. Tilantarpeemme kasvoi ja muutimme toukokuussa isompaan asuntoon Herttoniemenrannan Asokoti-asunnosta Hakaniemeen, vakuutusyhtiön omistamaan vuokra-asuntoon. Asokotien ”käyttövastike” 13,35 €/jm2, vakuutusyhtiön vuokra 12,96€/m2. Kuka enää haluaa maksaa ao-maksun päästäkseen maksamaan tällaisia vastikkeita?

  16. Uskomatonta tarinointia ja vieläpä Rakennuslehden kertomana, jonka luulisii olevan alan ammattilaisten käsissä. Ammattilaisten, jotka ennen jutun julkaistamista ottaisivat asiasta selvää ja löisivät faktat pöytään, mutta ilmeisesti ’ money talks ’. Asumisoikeusasuntojen periaate on lyhykäisyydessään se, että asukkaat maksavat 15%:n aso maksun ja loput rahoitetaan aravalainalla. Omistajayhtiöillä on lisäksi yleishyödyllisen yhtiön status, jonka periaatteena pitäisi olla omakustannuspohjainen toiminta asumisoikeusasunotojen kustannuksissa.
    15%:n kynnysraha aravatasoisesta vuokra-asumisesta omakustannusperiaatteella luilisi olevan yhtälö, jossa vuokrataso on aina edullisempi kuin vastaavan arava vuokra-asunnon, jossa mainittua kynnysrahaa ei ole. Totuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Helsingin keskustassa Aso kämpät maksavat 25-30% enemmän kuin vastaavat samaan aikaan rakennetut arava vuokra-asunnot. Toki me voidaan vertailla aso vuokria Forenomin vastaaviin, mutta näin kai ei ole tarkoitus. Vertailu on tehtävä kustannusten osalta vain samaan aikaan valmistuneiden omakustannus, aravatasoon rakennettujen yhtiöiden välillä. Tässä vertailussa ei Ason kannattaisi tuulettaa Rakennuslehden palstoilla.

  17. Asokotien uuden omistajan kanssa on pidetty yksi asukaskokous. Kohteen isännöitsijä ei tullut paikalle, vaan häntä sijaisti toinen isännöitsijä. Tuuraaja ei tuntenut kohdetta, eikä osannut vastata yhteenkään kohdetta koskevaan kysymykseen.
    Tärkeimpään kysymykseen, eli oman kohteen perusvastikkeen määräytymisperusteisiin ei edelleenkään saatu minkäänlaisia vastauksia.
    Tätä asiaa on edellisen omistajan aikana tivattu kaikissa kokouksissa, eri vuosina kohteessa toimineilta isännöitsijöiltä, jo vuosia, mutta asiaan ei ole milloinkaan suostuttu vastaamaan.
    Kohteesta saatiin nyt kuitenkin koko Asokoteja koskeva perusvastikelaskelma, Tässä laskelmassa oli mystinen menoerä yli 30 miljoonaa euroa. Isännöitsijän sijainen ei osannut vastata mikä tämä erä on. Onko tämä erä omistajille maksettu osinko vai mikä?

    Eikö perusvastikkeenkin laskentaperusteet pitäisi lain mukaan avata ja selvittää olennaisilta osin myös asukkaille?

  18. Asokodit 2012: Jälkilaskelma:

    Yhtiö yhteensä: 13 914 kpl
    Yhtiö yhteensä: 966 888 m²

    ….

    YHTIÖTASOLLA TEHTY TARKISTUS KIRJANPITOON
    Hoitovastikeyli- / alijäämä, ei tasattava (+/-) 3 057 487,72
    Hankinta- ja muutostyövastikeyli- / alijäämä, ei tasattava (+/-) -15,10
    Perusvastikeyli- / alijäämä, tasattava (+/-) 545 503,74
    Korjausvarausyli- / alijäämä (+/-) 0,00
    Varautuminen bullet-lainojen lyhennyksiin (+/-) 43 080 159,64
    Varautuminen asomaksujen lunastuksiin (+/-) 2 662 973,16
    Aktivoidut hankinnat ja korjaukset (uudiskohteet) -2 202 114,57
    Lainojen nostot 2 381 200,00
    Asumisoikeusrahaston muutokset 1 531 414,22
    Muut oman pääoman muutokset 0,00
    Muut erät 30 002 474,48
    Kokonaisjäämä (+/-) 81 059 083,29

    Mikä on tuo Muut erät: 30 002 474,48 EUR joka vastaa yli 2,5 EUR/m2/kk jokaisesta Asokotien asuinneliömetristä kuukaudessa?

    Tuo Asokotien jälkilaskelma on vuodelta 2012, mutta 2013 luvut lienevät samaa tasoa.

  19. Siksi, että HASO noudattaa kaupungin yhtiönä lakien edellyttämää omakustannusperiaatetta – toisin kuin ”yleishyödylliset” (Asokodit, TA, Avain jne) sijoittajien omistamat asumisoikeusyhtiöt. ARA on määrätietoisesti laiminlyönyt valvojan tehtävänsä, ja siksi asumisoikeusasumisen vastikkeiden määrittelyssä vallitsevat nyt viidakon lait.

  20. Ensimmäinen kommentoija osui varsin oikeaan ihmetellessään kommentointien vähäisyyttä. Uskon että osalla meistä vielä aso-asujista alkaa vaivata turhautuneisuus. Kommentteja on annettu joka suuntaan, mutta epäkohtien muuttamiseen ei riitä poliittista tai muutakaan tahtoa, ainakaan toistaiseksi. Asumisoikeusasukkaiden vertaaminen vuokralaisiin ei ole oikein, sillä vuokralaiset eivät maksa 15 % rakennuskustannuksista päästäkseen asumaan. Mitään muuta oikeutta tällä hetkellä kyseinen asumisoikeusmaksu ei annakaan. Luvattu asukasdemokratia ja omakustanteinen asuminen on pelkkää mainospuhetta. Jos kuvitellaan että asovastikkeiden taso on omakustanteista ja jos Marko Pyykkösen väittämä että asovastikkeet ovat 40 % pienemmät kuin vuokra-asumisen olisi totta, niin melkoiset ovat voitot vuokra-asunnoissa. Valvovan viranomaisen pitäisi kiinnittää huomio vuokrakiskontaan? Asuntoministeri Pirjo Rusanen (kok) aikanaan lupasi vuokrasäännöstelyn lopettamisen alentavan asumisen vuokratasoa, mutta kuinkas sitten kävikään. Haluaisin että kokoomus kantaisi vastuun aikanaan tehdystä päätöksestä.

    Muistutukseksi parin vuoden takainen uutisointi Rakennuslehdessä, missä osoitettiin miten asumisoikeusasukkaat joutuivat rakennuttajan virheiden maksajiksi.

    Rakennuslehti uutisoi “Finndomon gryndauskohde meni metsään” (17.3.2011) ja jatkona “Finndomo ja Avara tappelevat oikeudessa 30 valmistalosta” (24.3.2011).
    Valmistuneesta 30 asunnosta Avara on myynyt 5 kpl omistusasunnoiksi ja 25 asuntoa jouduttiin myymään Avain Asumisoikeudelle. Syyksi sanottiin, että asuntojen myynti omistusasunnoiksi olisi johtanut lukuisiin ja jatkuviin oikeudenkäyntikuluihin ostajien kanssa, koska asunnoissa on hyvin laajalti toistuvia ja vakavia virheitä. Oikeuden papereiden mukaan Avara joutui ottamaan myynnissä vastuun kaupan kohteen virheistä. Kun Avara myi asunnot Avain asumisoikeudelle, se on lähinnä rahan siirtämisestä vasemmasta taskusta oikeaan taskuun, sillä Avara omistaa Avain Asumisoikeudesta 49 %. Avain Asumisoikeuden tj. Maarit Toverin mukaan asumisoikeuden hankkineet ovat tietoisia virheistä.

    Kyseenalaistan tietävätkö uudet asumisoikeuden ostajat oikeasti, mihin ovat sitoutuneet. Rakennusvirheistä syntyneet korjauskulut siirtyvät suoraan kohteiden perusvastikeosuuksiin asukkaiden maksettaviksi Lisäksi vastikkeiden tasaussysteemin takia kaikki entisetkin asukkaat joutuvat virheiden maksumiehiksi. Avara ei näin ollen tosiasiallisesti vastaa kaupan kohteen virheistä, vaan vastuun kantavat asumisoikeusasukkaat. Tämä tuskin oli oikeuden päätöksen tavoite. Milloin Suomeen saadaan kunnollista rakentamista ja asuntopolitiikkaa, joka ei ole isojen rakennuttajien sanelemaa. Asuntoministerin ensisijainen tehtävä olisi turvata kohtuullinen asuminen Suomessa, onnistutaanko seuraavalla vaalikaudella paremmin?

  21. Asumisoikeusasukkaiden pettymistä ja turhautumista lisäsi uutinen ” Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen veti pois hallituksen käsittelystä lakiesitysluonnoksen Ara-laista, jolla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) muutettaisiin päällikkövirastoksi, Suomen Asuntovirastoksi. Viitanen pyysi vetämään asian pois hallituksen käsittelystä.
    Tässä linkki: https://www.rakennuslehti.fi/2014/06/rossilahden-potkut-lykkaantyivat-viitanen-veti-pois-lakiesityksen/

    ”Erityisen voimakkaita ARAn toimintaa ohjaavia tahoja ovat Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) ja sen kaksi härskeintä ”yhteisöä” – Asokodit ja AVAIN Asumisoikeus Oy. Ilman näiden tahojen hyväksyntää mikään lainsäädäntöhanke ei etene eikä myöskään ARAn uudelleenorganisointi. Ja Rossilahti tukijoineen voivat myhäillä tyytyväisinä.” Näin toteaa mielipidekirjoittaja, jonka mielipide on osoittautunut todeksi.

  22. Lue myös Julkisen sanan neuvoston (18.6.2014) langettava päätös 5430/AL/14

    Lehti kertoi kantelijan olleen mukana yhtenä perustajajäsenenä rakennushankkeessa, jossa hän ja nimeltä mainitut poliitikot olivat jutun väliotsikon mukaan hyötyneet poliittisesta asemastaan. Kantelijaa ei kuultu jutun yhteydessä, eikä hänen kannanottoaan julkaistu lupauksesta huolimatta.

    http://www.jsn.fi/paatokset/5430-al-14/?year=2014

    Rakennuslehden juttuja on ”nettiuudistuksen” jälkeen vaikea seurata.

  23. Ei ainakaan meidän kohteen vuokrat Arttelikuja 1

  24. Rakennuslehti antaa karmean virheellistä tietoa. Näistä virheellisistä tiedoista pitää tehdä tutkimuspyyntö. Rakennuslehti on kääntänyt takkinsa; aika pitkään toimittajat olivat sitä mieltä, että aso-systeemi on mätä ja vuokrat kohtuuttomia. Erittäin asialliset keskustelut, viestiketjut poistettiin. Keskusteluissa aivan faktisesti vuosikausia todettiin vuokrakiskontaa ja väärinkäytöksiä. Erittäin vakavaa on sekin, ettei yksikään asuntoministeri ole pystynyt korjaamaan pahoja väärinkäytöksiä. Mitä siitä tulee mieleen. Ainakin vaalit on tulossa…
    Oman aso-asuntoni neliövuokra on 18,02 €. Asokotien uusi ”isäntä”, vanhasta puhumattakaan, on… jääköön sanomatta.

  25. Sissi sanoo:

    ASO kotien kohde Paciuksenkaari 16

    Vuokra asunnossani on 15,36 euroa neliö, plus tietenkin
    ”kynnysraha” joka ei myöskään ole mikään pieni summa,
    Neliöitä asunnossa on 53 ja aravatasoa on kiinteä kalustus.

    Mitähän mahtaa olla sitten se 40% ylempi taso, jos tämä
    on 40% edullisempi, HUIMAA!!????

  26. Olen keräämässä vähintään 100 Asokotien asukkaan joukkokannetta yhtiön vastikkeenmääräämisen lainvastaisuuksien oikaisemiseksi. Kanne viedään oikeusturvavakuutuksen piiriin. Siitä ja kantajien suuresta määrästä johtuen pystytään kanteen kuluriski rajaamaan kohtuulliseksi. Jos olet kiinnostunut, lähetä meili jukka.kilpi(at)gmail.com
    Jukka Kilpi, Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja

    1. Olemme mukana joukkokanteessa.

      1. Hienoa Marita, moni on jo ilmoittautunut 🙂 Lisätietoja mukaanpääsystä saa siis laittamalla minulle pyynnön meiliin jukka.kilpi(at)gmail.com

        Jukka Kilpi, Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n pj.

  27. Hieman ihmetyttää tuo jutun otsikko. Ovatkohan asiat oikeasti noin? Lisäksi näissä uusissa rakennettavissa asumisoikeusasunnoissa on muhimassa suorastaan asuntokupla, jota ei ole kai tunnistettu. Asumisoikeusasunnon ns. korko-omavastuu on 3,5%, kun se uusissa vuokra-asunnoissa on 1,0%. Tällä hetkellä käytännön korkotaso on luokkaa 1,6…1,8% ja uusien asumisoikeusasuntojen korkomenot määritellään tämän mukaan. Vuokra-asuntojen korkomenot ovat jo nyt pienemmät kuin vastaavat asumisoikeusasunnoissa. Jollain aikajänteellä korkotaso varmasti nousee jonnekin sinne 3,5…4%:n tasolle. Tällöin vuokra-asuntojen korkomenot säilyvät lähes ennallaan, mutta asumisoikeusasuntojen korkomenot tuplaantuvat. Numeroissa tämä tarkoittaa esim 3000 euron neliörakennuskustannuksilla korkomenojen nousemista 4,25 €/m2/kk:sta aina 8,75 €/m2/kk:een. Tuskin asumisoikeustalojen omistajat ”kärsivät nahoissaan” tuota kustannusten nousua vaan nostavat vastikkeita. Asukkailla taas on mahdollisuus sanoa asunto irti ja ostaa joko oma tai hankkia vuokra-asunto. Tämä taas tietää omistusasuntojen hintojen nousua ja kovan rahan asuntojen vuokrien nousua kahdesta syystä: markkinat ja asuntojen hinnat. Olisikohan kokonaisuuden kannalta edullisempaa jos Ympäristöministeriö ja ARA laskisivat asumisoikeusasuntojen korko-omavastuuta esim 1,5%:iin?

  28. Pohdiskelijalle ja muille : Tästä kaikesta huolimatta media ja asumisoikeusyhteisöt yhteistyössä viranomaisten kanssa johtavat harhaan asunnontarvitsijoita.

    Rakennuslehden otsikko” Asumisoikeusasuminen kannattaa erityisesti pääkaupunkiseudulla – käyttövastikkeet jopa 40 prosenttia edullisemmat kuin markkinavuokrat” tulee tuottamaan paljon murhetta niille ihmisille jotka uskovat lehdessä esitettyyn mielipiteeseen.

    1. Olen kuitenkin sitä mieltä, että asumisoikeusasuminen asumismuotona on ihan hyvä ja jopa tarpeellinen Suomen asuntokannassa. Se mielestäni todella hyvä silloin kun asuminen on jollain tavalla väliaikaista eli ei ole voitu tai haluttu pysyvästi vielä asettua mihinkään. Sen sijaan asumisoikeusasuntojen kehittäminen on tykkänään laiminlyöty. Vuokra-asumista taas on kehitetty jopa yli tarpeen; tuon korko-omavastuun osalta.

      Summasummarum ! Mitä siitä kukaan hyötyy jos ja kun tässä pelkästään haukutaan mediaa, ARA:oa, asumisoikeusyhteisöjä asunnontarvitsijoiden harhauttamisesta? Kun kerran jotkut täälläkin kommentoineet jopa asuvat asumisoikeusasunnossa miksi he eivät vaadi asumisoikeusasuntojen korko-omavastuun pienentämistä? Ehdotukseni mukaan se voisi hyvin olla tuo 1,5%. Vai eivätkö asukkaat tajua mistä on kysymys ja mitä on tulossa?

  29. Yhteisöillä on niin vahva tuki viranomaisten ja politikkojen taholta, ettei lakimuutoksetkaan mene läpi jotka antaisivat asukkaille edes jotain turvaa ja oikeutta. Tästä hyvänä erimerkkinä 2010 lain muutosesitys, joka vesitettiin ja pikakäsiteltiin. Vuonna 2014 piti taas tulla lakiin muutos, mutta jo tammikuussa ”hyvä toveri” kertoi varmana tietona ettei muutosta tule ennenkuin vastikkeiden tasausjärjestelmä tehdään yhteisöjen tahdon mukaiseksi.
    Asumisoikeusasukkaille ei ole annettu lain edellyttämiä tietoja siitä, mistä pääomavastike muodostuu. Asukkaat eivät ole tietoisia oman kohteensa lainoista eikä koroista. Lainat ovat yhteisessä korissa ja vastiketta kerätään niin paljon kuin on tarpeen. Näin omistajan taholta vatataan.
    Tiedon panttaaminen ja väärien tietojen antaminen asukkaiden edustajille on nakertanut koko järjestelmän ja sen viranomaisvalvonnan uskottavuuden.
    Kuten tässäkin viestiketjussa on todettu, asumisoikeusasukkaat ovat voimattomia mahtavaa asukkaita riistävää koneistoa vastaan. Olisi asumisoikeusasukkaiden kannalta tärkeää että julkisuudessa käsiteltäisiin mm. sitä että vuosina 2003 – 2010 YH- asumisoikeus Oy:n sittemmin Avain Asumisoikeus Oy:n asumisoikeussopimuksissa ei ole mainittu sitä että vastiketta kerätään suuremman neliömäärän mukaan mitä sopimukseen on merkitty.
    Valitettavaa on että ne asukkaat jotka ovat vuosien ajan perehtyneet asumisoikeusjärjestelmän epäoikeudenmukaisuuksiin muuttavat lopulta mahdollisuuksiensa mukaan pois ja jättävät muut asukkaat ihmettelemään sitä miksi asuminen on niin kallista näissä ”yhteisöissä”.

    1. Hienoa! Levittäkää ilosanomaa, asukkaat nousevat nyt vaatimaan oikeutta itselleen. Lisätiedot joukkokanteesta jukka.kilpi(at)gmail.com

      1. Mukaan tahdon minäkin , mutta taitaa olla myöhäistä. TA-korottaa käyttövastiketta roimasti , muut laskevat , nyt v.2015 alussa. Mistä mahtaa olla kysymys, vastausta ei TA:lta saa kovin helposti.

  30. Ajaako kansanedustajista kukaan ko. asukkaiden asiaa?

  31. Ei tarvita kanteita minnekään. Hason asuntoon muuttaminen on lottovoitto…kaveri kertoi uudessa asunnossa Haagassa vastikkeen laskevan lähes satasen, netin kanssa 35neliöisessä vastike siis n.430e. Jipii. Haso tekee järkevällä tavalla businessta, vaikuttaa kaikista asumisoikeusasuntopuljuista olevan Helsingissä kiehtovin ja syystä. Toivottavasti näin myös jatkossa. Jipii.

  32. Asumme TA-asumisoikeusasunnossa. Muissa asumisoikeusasunnoissa, HASO , ASO-asumisoikeusasunnot mm. käyttövastikkeet laskivat jonkin verran vuoden 2015 alussa. Vaan TA-yhtiöt nostivat käyttövastikkeita vuoden 2015 alussa. Muutimme vuoden alussa juuri TA-yhtiön asumisoikeusasuntoon ja heti käyttövastikkeen nostosta tuli ilmoitus. Kun me maksamme liki 1400€ , maksavat HASO ja ASO n. 900€ samankokoisesta, suurinpiirtein käyttövastiketta , joka oli siis laskenut n. 100€. Olen todella tyrmistynyt, tekisi mieli vaihtaa , jos jaksaisi. Mitä mahtanee TA-yhtiöt miettiä ja puuhata , koska näin on käynyt. Olen pettynyt.

  33. TA-yhtiöt on kehittänyt myös heille hyvin kätevän autopaikoilla rahastamisen ( perusteettomia kymmenien prosenttien korotuksia) sekä puheluissa esim.isännöitsijälle alkaa rahastus juosta jo hälytysäänen soidessa , joka on varmasti hyvin kannattavaa koska puheluihin vastataan noin joka kymmenennellä kerralla eikä koskaan perjantaisin. Työntekijöillä on selkeä asennevamma asikkaita kohtaan, asiakaspalveluksi nimittäminen on todella vitsikästä.Mätääntyneen saunanoven vaihtaminen kesti 2 vuotta, puheluihin lienee mennyt parin oven verran.Jääkaappi luvattiin vaihtaa ja vaihdettiinkin kuuden viikon päästä, eihän se muuten mitään mutta kun soiteltiin että nyt se on tulossa 8 kertaa eikä näkyny.Olin poissa työstä ovea avaamassa turhaan 8 kertaa (olisin halunnut imuroida jääkaapin takaa kun en pysty siirtelemään jääkaappia) Koska kyseessä oli meille uusi asunto ei tullut mieleen laittaa vanhaa haisevaa ja todella likaista jääkaappia päälle juuri näiden lupausten takia…Oikein piti firman lakimies laittaa rustaamaan alentava kirje kun teillähän oli sielä jääkaappi…

  34. Minulla on samantapainen kokemus TA:n upouudesta kaksiosta Keravalta. Siinä oli pieniä vikoja. Isännöitsijään oli vaikeaa saada yhteyttä. Samoin huoltoon. Lumisateen jälkeen piti itse poistaa lumi parkkipaikalta. Monta kertaa hiekoitin itse pihassa tien autoni luo.
    Asunnossa oli vakavia suunnitteluvirheitä ilmanvaihdossa. Esim. kanamunien paisto liedellä aiheutti palohälyttimen laukeamisen. Kylpyhuoneeseen tuli naapurien ja viemärin haju usein. Yksi naapureistani, jolla oli lievä astmaongelma, ei pystynyt asumaan siellä, vaan muutti pian pois. Asuin paikassa kolmisen vuotta ja kaikki naapurit vaihtuivat. Oli suuri virhe kokeilla TA:n asuntoa.
    En ole koskaan asunut näin neuvostoliittolaisessa asunnossa.
    Hankin normaalin omistusasunnon melko pienestä yhtiöstä. Siellä isännöinti- ja huoltopalveluilla on ”kasvot”. Yhtiökokous voi vaihtaa palveluiden tarjoajat.

    1. Minulla on hyviä kokemuksia Järvenpään Lepolasta, uudesta TA asunnosta. Huolto toimii kiitettävästi. Uuden talon vuosikorjaukset menivät hyvin. Mitään ongelmia ei ole ollut isännöin kanssa. Asunto on makea. Rakennusvaiheessa halusin siihen kaikki herkut. Maksan tästä 70 neliöisestä noin 830 kk. Huushollin ostohinta pyörisi varmaan jossain 250.000 paikkeilla. Paljonkohan maksaisin jos tällaisen vastaavan ostaisin omaksi! Ei vastike ole ollenkaan mahdoton kun suhteuttaa sen siihen mitä saa. Sitä paitsi. Jossain vaiheessa kuolema korjaa – kenelle säästäisin rahojani omistusasunnossa.

  35. Kivistön messualueen puukerrostalossa asukkaat ovat ovat olleet pettyneitä TA:n asiakaspalvelukulttuuriin. Beta-asukkaat ovat lievästi sanoen käärmeissään TA:n asenteesta asiakkaitaan kohtaan, jotka mahdollistivat tämänkin kokeellisen puukerrostalon rakentamisen. Pisteenä iin päälle oli tuo vakava vesivahinko maaliskuussa 2016, jota kukaan ei ole vieläkään korvannut vahingosta kärsineille asukkaille. Eli onnea vaan sinne Honkasuon uuteen puukerrostaloon…Saattaa teilläkin Marioffin sprinkleri laueta ja sen jälkeen talossa on mahdollisesti useita huoneistoja remontin alla. Voitte olla aika varmoja ettei teidän vahinkojanne tule kukaan korvaamaan mikäli Rubiinikehän kokemukset toistuvat!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat