Kokeile kuukausi maksutta

Näin syntyy wc-istuin

Suomessa on tehty saniteettiposliinia jo 140 vuotta. Vuonna 1873 ruotsalainen Rörstrandin posliinitehdas perusti Helsingin Arabiaan tehtaan valmistamaan talous- ja koriste-esineitä.  1870-luvun lopulla tehdas alkoi valmistaa saniteettiposliinia. Aluksi tuotteet eivät edellyttäneet vesijohto- ja viemäriverkostoa. 1886-1888 Helsinkiin rakennettiin kunnallinen vesilaitos ja kaupunki antoi luvan asentaa asuntoihin vesiklosetin. Vuonna 1910 joka kolmannessa helsinkiläisasunnossa oli wc.

WC:n huuhtelun pisarointi oli yksi leviämisreitti Sars-epidemiassa. Kuvassa eri kuivumisvaiheessa olevia wc-istuinten pienoismalleja.

Yritysjärjestelyjen jälkeen vuonna 1947 Arabiasta tuli osa Wärtsilä-Yhtiöitä. Sodanjälkeinen kysyntä oli niin suurta, että yhtiö päätti rakentaa Tammisaareen uuden saniteettiposliinitehtaan, joka valmistui 1969. Wärtsilän tytäryhtiö Sanitec aloittaa toimintansa 1990. Vuonna 1992 yhtiö otti käyttöön Ido-nimen, joka korvasi Arabian tuotemerkin. Nykyään Sanitec on suuri eurooppalainen yhtiö, jonka omistajiin kuuluvat esimerkiksi kansainvälinen EQT-sijoittajaryhmä sekä suomalaisia eläkevakuutusyhtiöitä. Yhtiön pääkonttori on Suomessa ja liikevaihto on 702 miljoonaa euroa. Suomen osuus liikevaihdosta on noin 40 miljoonaa euroa. Yhtiö omistaa useita kylpyhuonealan tuotemerkkejä Euroopassa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Näin syntyy wc-istuin”

  1. loistavaa!olin vkonlopun ajan pähkäillyt että miten wc-istuin käytännössä tehdään…artikkeli tuli kuin tilauksesta.mukavasti kuvia jne.sunnuntain pelastus,KIITOS!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat