Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Nyt on asunnonostajan markkinat

Suomalaisten kasvukeskusten asuntomarkkinoilla on toistaiseksi odottava tunnelma, ilmenee Suomen Hypoteekkiyhdistyksen laatimasta asuntomarkkina-analyysistä. Nyt on asunnonostajan markkinat, sillä vallalla on monia epävarmuutta voimistavia tekijöitä, kuten heikentyvä työllisyys, kasvava kestävyysvaje ja Ukrainan kriisin jatkuminen. Pääkaupunkiseudulta ja suurista keskuskaupungeistakin löytyy markkinataskuja.

Hypon analyysi vallitsevasta kotimaisesta tilanteesta alkusyksyn asuntomarkkinoilla kohenee hieman, mutta jää kuitenkin selvästi miinukselle -147,5 pisteeseen (-14,75 %), koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään. Luottamuksen koheneminen on avainsana, joka avaisi monta lukkoa.

Minihallitusneuvotteluissa tehty päätös valtion väyläinvestointien sitomisesta kaupunkien tonttikaavoitukseen ja asuntotuotantoon on merkki siitä, että pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinoiden rakenteellisia ongelmia pyritään viimein ratkaisemaan.

Kaikenlaisia uusia asuntoja pyritään saamaan nyt rakenteille, mutta nämä ratkaisut tuovat helpotusta aikaisintaan vuodesta 2016 eteenpäin. Tehdyt päätökset eivät lisäksi yksin riitä saamaan aikaan positiivista käännettä kasvukeskusten asuntomarkkinoilla, vaan tarvitaan myös luottamusta ja uskallusta tuottaa, ostaa ja korjata sekä rahoittaa asuntoja.

Luottamus ja uskallus ovat työllisyyskehityksen varassa, ja tulevan talven näkymät ovat epävarmat. Suomi kamppailee heikentyvän työllisyysasteen ja kasvavan kestävyysvajeen kanssa. Syksyä kohden suuryritysten yt-neuvotteluissa on yhä useammin siirrytty lomautuksista irtisanomisiin.

Valtion puolelta tarvitaan nyt ryhtiliikettä, jotta annetut lupaukset viedään kaikilta osin toteutukseen eduskuntavaalien läheisyydestä huolimatta.

Suomen asuntomarkkinoilla suuri kuva on pysynyt ennallaan. Kaupungit vetävät väkeä, ja ihmiset tarvitsevat asuntoja. Jos uusien asuntojen rakentaminen ei lisäänny, paine kasvaa entisestään vanhoissa asunnoissa. Tarve kohdistuu kaikenlaisiin asuntoihin, eli myös vuokra-, osaomistus- ja asumisoikeusasuntoja pitäisi rakentaa huomattavasti lisää, jotta asuntomarkkinoidemme ennustettavuus ja monimuotoisuus säilyvät myös tulevaisuudessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Nyt on asunnonostajan markkinat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat