Muistokirjoitus: Risto Tenhunen

Risto Heikki Tenhunen syntyi arkkitehtiperheen esikoisena 16.1.1955 Helsingissä. Vanhemmilla oli arkkitehtitoimisto, ja lapset saivat tottua siihen, että suunnittelutyö jatkui usein illalla kotona. Camping-lomilla kuljettiin ympäri Pohjoismaita, tietysti rakennuskohteita katsellen.

Ylioppilaaksi Risto kirjoitti 1974 Tapiolan yhteiskoulusta, ja aloitti opinnot naapurissa eli Teknillisessä korkeakoulussa pääaineenaan rakentamistalous. Hän meni naimisiin kouluaikana tapaamansa Eija Vikkulan kanssa 1979. Diplomi-insinööriksi hän valmistui 1981 sivuaineinaan talonrakennustekniikka ja johtaminen rakennustuotannossa.

Heti opiskeluaikojen alussa Ristosta paljastui vuosikurssinsa synnynnäinen seuramies ja organisaattori. Hänen seurassaan ei koskaan ollut tylsää.

Jo opiskeluaikana hän suuntautui kansainvälisiin tehtäviin ja suoritti työharjoittelunsa Sveitsissä. Diplomityönsä hän teki Lemminkäisellä, jonne jäi töihin edeten lopulta rakennuspäälliköksi vientiprojekteihin.

Seurasivat vuosien ulkomaankomennukset perheen kanssa: 1981–83 Risto työskenteli työmaainsinöörinä kylmävarastoprojektissa Qatarissa. Sitä seurasi työnsuunnittelijan pesti paperitehdashankkeessa Shottonissa ja myöhemmin Maidstonessa, Iso-Britanniassa (1983–85).

Lähi-idän ja Englannin reissujen jälkeen perhe palasi kotimaahan ja muutti rintamamiestaloon Lintuvaaraan, Espooseen. Paluu Englannista Suomeen työelämään ei kuitenkaan ollut hänelle helppo. Omaa paikkaa ei ensin tahtonut löytyä. Sitten hän palasi vanhalle työnantajalleen Lemminkäiselle, jossa kohosi pian maanrakennussektorin rakennuspäälliköksi. Kun pesti Lemminkäisellä 90-luvun alun lamatunnelmissa loppui, masennus iski.

Työorientoituneena Risto ei antanut periksi vaan ryhtyi rakennusyrittäjäksi kohteenaan Baltian maat. Lopulta oman alan vientitöitä löytyi taas Lemminkäiseltä.

Lemminkäisellä (1994–99) hän toimi ensin paperitehtaan rakennuspäällikkönä Kentissä, Iso-Britanniassa, sitten öljytuotevaraston projektipäällikkönä Pietarissa edeten lopulta projektikehitysjohtajaksi kansainvälisiin projekteihin. Rautella (1999–2005) hän toimi kuivalaastitehtaan projektipäällikkönä Brasiliassa Sao Paulossa, ja eteni myynti- ja toteutusvastuujohtajaksi. Pöyryllä (2005–10) hän työskenteli rakennuspäällikkönä Voikkaan vetyperoksidilaitoksella, sitten projektipäällikkönä ja Venäjän aluejohtajana. Työkomennukset veivät häntä ympäri maailmaa Brasiliasta Uuteen Seelantiin.

Kun pesti Pöyryllä loppui, oli aika hengähtää ja jättää työelämän vaatimukset vähemmälle. Vuonna 2011 Risto jäi eläkkeelle. Se oli kova paikka, mutta lopulta hän hyväksyi sen ja alkoi viihtyä vapaalla.

Oli aika löytää uudelleen nuoruuden harrastukset, kuorolaulu ja laskettelu. Myös golf yhdisti perhettä. Kurkion mökille Karjalohjalle rakennettiin talo, josta vuosi sitten tuli Riston ja hänen vaimonsa Eijan koti. Työmaaurakan valvonta Karjalohjalla oli lopputarkastusta vaille valmis, kun yöllinen aivoverenvuoto 17.7.2014 koitui hänen kohtalokseen.

Kuten eräs ystävä totesi: ”The King has left the building.”

 

Iris Tenhunen

Kirjoittaja on Risto Tenhusen sisar.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Risto Tenhunen”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi