Kokeile kuukausi maksutta

TEK on huolissaan alipalkkauksesta

Akavan toiseksi suurimman jäsenliitto Tekniikan akateemiset on huolissaan alipalkkauksesta. Alipalkkaukseen turvautuva työnantaja ottaa TEK:in toiminnanjohtaja Heikki Kaupin mukaan ison riskin.

Akavan toiseksi suurimman jäsenliitto Tekniikan akateemiset on huolissaan alipalkkauksesta. Alipalkkaukseen turvautuva työnantaja ottaa TEK:in toiminnanjohtaja Heikki Kaupin mukaan ison riskin.

TEK:in tiedotteen mukaan liiton lakimiehille on viime aikoina tullut lukuisia yhteydenottoja, jossa jäsenet kysyvät neuvoa, kun ovat saaneet tarjouksia palkkatasolla, joka on oleellisesti alhaisempi kuin alan yleinen palkkataso. Palkka on usein ollut jopa alle puolet käyvästä palkasta, joskus jopa työtä ilman palkkaa.

”Työtön joutuu hankalan valinnan eteen, jos hänelle tarjotaan selkeästi alipalkattua työtä. Mutta työnantaja ottaa palkkoja polkiessaan paljon isomman riskin”, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi.

Jos matalapalkkainen työ ei ole sisällöltäkään koulutusta vastaavaa, asiantuntija voi olla vaarassa suistua uralta. ”Alipalkkaus tuntuu myös epäoikeudenmukaiselta ja työmotivaatio kärsii. Huono palkka muodostaa jatkossa pohjan palkansaajan työttömyyskorvauksen ja eläkkeen kertymiselle”, Kauppi jatkaa.

Kauppi huomauttaa, että työvoiman alipalkkaus saattaa tuottaa työnantajalle lyhyen tähtäyksen säästöä, mutta samalla kertyy pitkä lista riskejä, joita kannattaisi miettiä etukäteen.

”Alipalkatun työntekijän motivaatio on todennäköisesti huono. Erilaiset palkat samantasoisista töistä tuottavat epätasa-arvon kokemusta henkilöstössä ja huonontavat työilmapiiriä. Odotettavissa on suurta vaihtuvuutta, sillä alipalkatut lähtevät heti, kun saavat parempipalkkaisen työn. Tämä aiheuttaa tehottomuutta ja voi käydä lopulta kalliiksi”, Kauppi toteaa.

Palkkojen polkeminen heikentää myös yrityksen brändiä, kun työntekijä valittaa olojaan ystävilleen. Nämä ystävät voivat olla yrityksen nykyisiä tai tulevia asiakkaita, yhteistyökumppaneita tai sidosryhmiä. He tuskin ovat huonon maineen levittyä enää potentiaalisia työntekijöitä tuolle asiantuntijoita aliarvostavalle yritykselle.

”Tilapäisen markkinahäiriön hyödyntäminen alipalkkauksella ei muodosta kestävää pohjaa yrityksen tutkimukselle ja tuotekehitykselle, sillä osaajat muistavat pitkään, miten heitä hädässä kohdeltiin. Ihmisen hädänalaisen tilan hyväksikäyttö on myös epäeettistä”, Kauppi jatkaa.

Kauppi muistuttaa, että alasta riippuen palkkoja polkeva työnantaja saattaa syyllistyä työehtosopimuksen mukaisen palkkausjärjestelmään soveltamisen laiminlyöntiin ja voi siten rikkoa työehtosopimuksen määräyksiä.

”Joka tapauksessa huomattavasti alan palkkatason alle rekrytoiva työnantajan rikkoo työsuojelulakia. Laki edellyttää, että työstä maksetaan tavanomaista ja kohtuullista palkkaa”, Kauppi sanoo.

TEK on laatinut taulukon alipalkkauksen hyödyistä ja haitoista  sekä työntekijän että työnantajan kannalta.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “TEK on huolissaan alipalkkauksesta”

  1. Ammattijärjestön luonnollisesti pitääkin olla huolissaan työssäkäyvien jäsentensä saavutetuista eduista. Markkinaehtoinen hinnoittelu palkkauksessa olisi vastoin niiden jo leipääntyneiden jäsenten etuja, jotka saavat ylipalkkaa nykyiseen suoritustasoonsa nähden.

    Nuorelle henkilölle pienikin palkka on parempi kuin jättäytyminen työttömyysputkeen. Miksi tämä laskisi motivaatiota? Päinvastoin. Nuori saattaa tehdä hulluna töitä nostaakseen arvoaan. Tämä mitataan yt-neuvottelujen alkaessa, jollon työnantaja viileästi arvioi työpanoksia ja niistä maksettuja korvauksia. Ulos pistetään ne, joiden panos ei vastaa markkina-arvoa.

    1. No,oletko itse firmalle korvaamaton mies vai kannattaisiko sinutkin korvata halvemmalla nuorella osaajalla.

  2. Kukaan meistä ei ole korvaamaton. Edes valtiolla ei voi enää tuudittautua tähän ajatukseen. Jostain syystä Finnarilla lentäjien oli helpompi hyväksyä tämä kuin lentoemäntien, jotka pääsevät nyt testaamaan markkinarvoaan muualla.

  3. Kyllä se työntekijän kannattaa työnataja kilpailuttaa aika-ajoin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat