Kokeile kuukausi maksutta

Kivistön kaupallinen keskus on pääkaupunkiseudun viimeinen suuryksikkövaraus

Vantaan Kivistön keskustaan tulee aikanaan tiivis kaupunkikeskus, jossa on yhteensä noin 358 000 kerrosneliömetriä eri käyttötarkoituksille.

Kokonaisuuteen kuuluu 100 000 kerrosneliömetrin kauppakeskus, palveluita enintään 30 000 kerrosneliömetriä, asumista 85 000 kerrosneliömetriä ja toimitiloja 122 000 kerrosneliömetriä sekä linja-autoterminaali rautatieaseman viereen.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee kaavaehdotusta maanantaina 20.10.2014. Ennen lopullista päätöstä kaupunginhallitus asettaa asemakaavan muutosehdotuksen ja tonttijakoehdotuksen nähtäville 30 päivän ajaksi.

Vantaan kaupunki, yksityinen perikunta ja Suomen valtio omistavat käsittelyssä olevan asemakaava-alueen maat.

Vantaan kaupunki kilpailutti kaupunkikeskuksen rakentajat vuosina 2012–2013, ja voittajiksi valittiin NCC ja Skanska. Näiden yhtiöiden suunnitteluvaraukset ovat Kehäradan eteläpuolella.

Kaava-alueen keskiosassa, Vantaankoskentien ja Keimolantien väliin kaupunki on myöntänyt suunnitteluvaraukset Hokelle ja Keskolle. Suunnitteluvaraukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun. Yksityinen perikunta kehittää rautatiealueen pohjoispuolelle sijoittuvia maitaan. Sen kanssa kaupunki on tehnyt yhteistoimintasopimuksen, joka koskee myös kaavoitusta.

Kaavaehdotuksen keskeinen kortteli on Kivistön aseman molemmille puolille levittäytyvä Colosseum-kortteli,  muodostuu neljästä 7-kerroksisesta kaarevasta rakennuksesta. Muut rakennukset ovat Colosseumia matalampia. Kivistön asemarakennusten eteläpuolelle sijoittuvan kauppakeskuksen enimmäiskerrosmäärä on kolme radan puoleisella osalla.

Kauppakeskus rakennetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan kaupan tiloja enintään 60 000 kerrosneliömetriä, ja päivittäistavarakaupan yksiköitä voi olla enimmillään 25 000 kerrosneliömetriä. Vantaan kaupunki arvioi, että seuraava vaihe toteutuu viiden vuoden päästä ensimmäisen vaiheen käyttöönotosta.

Kivistön kaupunkikeskusta ovat suunnitelleet toteuttajakumppaneiden valitsemat APRT Arkkitehdit, AAR Arkkitehdit, C&J Arkkitehdit, Innovarch ja Harris-Kjisik Arkkitehdit. Liikennesuunnittelusta on vastannut Trafix Oy.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kivistön kaupallinen keskus on pääkaupunkiseudun viimeinen suuryksikkövaraus”

  1. Ja lopputuloksena on että pks seudun liikerakentamispaikat on jäädytetty. Uusien omaa kauppapaikkaa tarvitsevien toimijoiden on lähes mahdoton tulla pks markkinoille. Maan on loppu. Kesko ja Hok kiittää. Ei enää uusia kilpailijoita.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat