Kokeile kuukausi maksutta

Suomalainen asuntomarkkina eriytyy rajusti lähivuosina

Kasvukeskusten ulkopuolisten taantuvien alueiden asunnot menettävät arvoaan ja samalla myös asuntojen vakuusarvot laskevat. Asuntolainaneuvotteluissa ero näkyy selvimmin, sillä hyvällä maksukyvyllä ja vakuustilanteella kasvukeskusten asukkaat saavat lainoja paremmilla ehdoilla.

Asuntojen vakuusarvot säilyvät parhaiten Suomen kymmenessä kasvukeskuksessa. Kasvukeskuksen asunnot käyvät edelleen kaupaksi ja säilyttävät arvonsa. Taantuvien alueiden asunnot menettävät arvoaan eivätkä lopulta käy kaupaksi. Samalla ne menettävät siis myös vakuusarvoaan.

”Muutos näkyy asiakaskohtaisissa lainaehdoissa. Asiakkaat ja paikkakuntakeskukset eriytyvät. Vakuuksien kannalta tilanne on nyt paljon parempi kuin aiemmin, mutta lainan maksukykyisyys ratkaisee. Hyvällä maksukyvyllä ja vakuustilanteella olevat asiakkaat ovat tällä hetkellä asuntolainamarkkinoiden kuninkaita”, AsuntoHypopankin toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo.

Omistusasuminen heikentää ja jarruttaa tällä hetkellä myös työn perässä liikkumista.

”Korkeasti koulutettu väki on kuin pallo jalassa nousukaudella rakennetun omakotitalonsa kanssa. Esimerkiksi Oulusta Helsinkiin on vaikea siirtyä, jos talo ei mene kaupaksi”, Ari Pauna kertoo.

Asuntorahoituksen osalta tästä vuodesta on tulossa hiljaisin uusien asuntolainojen nostovuosi reiluun kymmeneen vuoteen. Lainojen kokonaismäärässä jäädään selkeästi alle 15 miljardin euron. Edellinen yhtä heikko tilanne pankkien kannalta oli vuonna 2003. Rakenteellisesti tilanne vastaa vuosien 2006-2008 tilannetta, jolloin kuluttajat kilpailuttivat asuntolainansa uudelleen ja uusvanhoja asuntolainoja nostettiin koko maassa.

”Nyt kilpailu maksukykyisistä ja vakuudet omaavista asiakkaista on todella kovaa ja aidot uusien asuntolainojen nostot keskittyvät kaupunkeihin.”

Pauna esiintyi Rakennuslehden Finnbuild Foorumin haastattelutuokiossa keskiviikkona 1.10.2014.

Videon kuvaus: Pekka Koli

Leikkaus: Jari Innanen

Tuottaja: Anne Korhonen

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suomalainen asuntomarkkina eriytyy rajusti lähivuosina”

  1. Uskon myös, että maatila ihan sama missäpäin suomea tahansa tulee olemaan miljoonien arvoisia, sillä heillä on tuottavaa maata, sitä ei tule lisää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat