Kokeile kuukausi maksutta

A-Insinöörit kehitti laitteen betonirakenteiden kuntokartoitukseen

A-Insinöörit on kehittänyt uuden laitteen betonirakenteiden kuntokartoituksen tehostamiseksi. CylVision-laite on saanut hyödyllisyysmallisuojan 11. marraskuuta.

A-Insinöörit on kehittänyt uuden laitteen betonirakenteiden kuntokartoituksen tehostamiseksi. CylVision-laite on saanut hyödyllisyysmallisuojan 11. marraskuuta.

A-Insinöörien kehittämä laite on tarkoitettu betonilieriönäytteiden mittaamiseen. Laite pyörittää näytettä kahden rullan välisessä kehdossa ja kuvaa sen eri suunnista. Tietokone muodostaa kuvista tasokuvan, jota voidaan sitten mitata ja analysoida. Aiemmin näytteitä on mitattu käsityönä, minkä vuoksi inhimilliset tulkinnat ovat saattaneet vääristää tuloksia.

”Ratkaisu parantaa tutkimuksen tarkkuutta ja luotettavuutta. Näytteet ovat dokumentoituna digitaalisessa muodossa ja analyysiin voidaan tarvittaessa palata”, CylVision-laitteen keksinyt A-Insinöörien korjaussuunnittelun yksikönjohtaja Mikko Tarri sanoo.

”Laitteen perimmäinen tarkoitus on kuitenkin nopeuttaa kuntotutkijoiden työtä ja vakioida analysointimenetelmä”, tuotekehityshankkeen projektipäällikkönä toiminut Risto Tulenheimo kertoo.

Ennen yhden näytteen analysointiin saattoi kulua 10–20 minuuttia. Uudella laitteella analysointiaika on saatu puristettua muutamaan minuuttiin, ja analysointitapa on laadullisesti yhdenmukaistettu. Ajankäytön tehostaminen tarkoittaa vuodessa useiden päivien työpanoksen säästymistä muihin tehtäviin.

Tarrin mukaan julkisivusaneerausten tarve alkaa yleensä viimeistään 30 vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen. ”Valtaosa tutkimuskohteena olevasta Suomen rakennuskannasta on 1960–1980-luvulta, jolloin betoni oli uusi suosittu materiaali. Koska kaikki eivät ole olleet mukana ensimmäisessä rintamassa tutkimassa ja uusimassa, on markkinoille kertynyt painetta. Prosessin tehokkuus korostuu tällaisessa tilanteessa, ja nyt käyttöön saatu uusi menetelmä on osa tehostamisratkaisua.”

Betonilieriönäytteiden ottaminen ja tutkiminen on korjausrakentamiseen liittyvä hyvin yleinen menetelmä, jolla arvioidaan rakenteen kuntoa. Betoni karbonisoituu ajan myötä, ja betonin sisällä olevat raudat ovat tämän myötä vaarassa ruostua. Muuttunut kerros mitataan näytekappaleesta useammasta eri kohdasta ja eri mittauspisteistä lasketaan keskiarvo. A-Insinööreillä käsitellään tällaisia näytteitä useita satoja vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “A-Insinöörit kehitti laitteen betonirakenteiden kuntokartoitukseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat