Kokeile kuukausi maksutta

Kastellin monitoimitalo Oulussa sai vuoden 2014 RIL-Palkinnon

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton myöntämän RIL-Palkinnon 2014 voittajaksi on valittu Kastellin monitoimitalo Oulussa. Jaetulle toiselle sijalle tulivat Koskenkylä–Kotka -moottoritiehanke ja Göstan paviljonki, Serlachius-museo. Tekesin pääjohtaja Pekka Soini julkisti voittajan 13.11. Säätytalolla Helsingissä.

Kastellin monitoimitalo Oulussa sai vuoden 2014 RIL-Palkinnon.

Soini totesi, että Kastellin tilojen suunnittelussa on hyödynnetty pedagogiikan erikoisasiantuntemusta. Katse on suunnattu kauas: millaisessa ympäristössä opitaan ja toimitaan nyt, entä 10 vuoden kuluttua? Soinin mukaan Kastellin monitoimitalo näyttää, mihin suuntaan opetusrakennuksia Suomessa on syytä kehittää.

Kastelli on Oulun kaupungin ensimmäinen tilahanke, joka on toteutettu elinkaarimallilla. Monitoimitalo heräsi eloon elokuussa, kun noin 1 500 lasta ja nuorta aloitti uudessa opinahjossaan. Rakennuksessa toimivat päiväkoti, peruskoulu, lukio, aikuislukio ja kirjasto. Lisäksi siinä sijaitsevat auditorio, neljä liikuntasalia ja tilat nuorisotoiminnalle. Tilojen yhteenlaskettu bruttoala on noin 24 000 neliömetriä ja huoneistoala vajaat 16 000 neliömetriä.

Elinkaarihankkeeseen sisältyivät monitoimitalon suunnittelu, paikalla olleiden vanhojen rakennusten purkaminen sekä monitoimitalon rakentaminen. Tämän lisäksi Lemminkäisen elinkaarihankkeita varten perustama projektiyhtiö Lemminkäinen PPP Oy vastaa monitoimitalon hoidosta, ylläpidosta, käyttäjäpalveluista ja sopimuksen aikaisista perusparannuksista seuraavat 25 vuotta aina vuoteen 2039 asti.

Hankkeen kokonaisarvo on noin 86 miljoonaa euroa, josta rakennuskustannusten osuus oli noin 46 miljoonaa euroa.

Rakennus on jaettu käyttötarkoituksen mukaan neljään lohkoon, joista kullakin on oma pastellinsävyinen teemavärinsä. Yhteistä tilaa on aula, jonka sisäarkkitehtuuria hallitsevat 22 paikalla valettua sienen muotoista betonipilaria.

Kastellissa energia- ja ympäristötehokkuuden varmistaminen integroitiin tiiviisti hankeen suunnitteluun ja toteutukseen luonnosvaiheesta lähtien. Hankeohjaus perustui tavoiteltujen elinkaarikustannusten saavuttamiseen. Koska pääosa teknisistä ratkaisuista on muodostettu jo hankkeen kilpailuvaiheessa, tuli suunnittelun ohjauksen tärkeimmäksi tehtäväksi tavoiteltujen käyttökustannusten saavuttaminen. Kohteessa onkin suosittu energiatehokkaita, helposti ylläpidettäviä ja riskittömiä ratkaisuja, joiden avulla on pyritty varmistamaan elinkaarikustannusten pysyminen edullisina.
Soini kiittelee kokonaisuuden hyvää hallintaa, mikä heijastuu myös kohteen ympäristöluokitukseen.
”Tilaajan vaatimuksena oli Leedin hopeataso. Kohteen suunnitelmien kehityksessä todettiin kuitenkin potentiaali saavuttaa parempi Leedin kultataso. Kastelli saikin kultatason Leed for Schools -sertifikaatin ensimmäisenä kouluna Pohjoismaissa.”

Toteutus:

Tilaaja: Oulun kaupunki / Liikelaitos Oulun Tilakeskus
Rakennuttaja: Lemminkäinen Talo Oy
Pääurakoitsijat: Lemminkäinen Talo Oy ja Lemminkäinen Talotekniikka Oy (LVIS)
Palvelutuottaja: Lemminkäinen PPP Oy
Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy
Elementtisuunnittelu: Suomen Rakennustuote Oy
Elementtitoimitukset: Rajaville Oy (Parma)
Leed-luokitus ja energiatehokkuuden ohjaus: Green Building Partners Oy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kastellin monitoimitalo Oulussa sai vuoden 2014 RIL-Palkinnon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat