Kokeile kuukausi maksutta

RT:n uusi puheenjohtaja kaipaa laatukeskustelua ja kulttuurinmuutosta

”Rakennusala kaipaa arvokeskustelua laadusta. Prosesseja ja mittareitakin tärkeämpää laadun parantamisessa on kulttuurimuutos, joka edellyttää arvoja ja johtajuutta. Arvot ovat kaiken päätöksenteon ja käytöksen perusta. Kun puhumme laadusta, erityisesti parannettavaa näen johtajuudessa ja oman esimerkin näyttämisessä”, sanoo YIT Oyj:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi.

Kiviniemi valittiin Rakennusteollisuus RT ry:n syyskokouksessa liiton hallituksen puheenjohtajaksi ensi vuoden alusta alkaen.

Kiviniemi vertaa laatukeskustelua työturvallisuuden kehitykseen rakennusalalla. Vasta kun alalle luotiin tinkimätön työturvallisuuden kulttuuri, saatiin muutosta aikaan. Samaa kulttuurimuutosta hän aikoo edistää rakentamisen laadun kohdalla.

Laatu on ollut Rakennusteollisuus RT:n asialistalla vuodesta 2011 lähtien, jolloin se käynnisti laaja-alaisen ja monivuotisen kehityshankkeen rakentamisen laadun parantamiseksi.

Rakennusteollisuuden laatupolku -hankkeessa on tähän mennessä muodostettu yhtenäisiä mittareita työmaiden laaduntuottokyvyn arviointiin sekä kehitetty ohjeita ja työkaluja laatuvirheiden seurantaan ja vähentämiseen.

Laatupolkuhankkeeseen osallistuvat Rakennusteollisuus RT:n lisäksi Rakentamisen laatu Rala sekä asiantuntijaresursseina Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu ja Tampereen teknillisen yliopiston Rakennustuotanto ja -talouden yksikkö.

Kokenut rakentaja

Kiviniemi on toiminut YIT Oyj:n varatoimitusjohtajana vuodesta 2013 alkaen. Hän on työskennellyt yhtiössä useissa eri tehtävissä ja eri toimialoilla vuodesta 1996 lähtien. Sitä ennen hän hankki rakennusalan työkokemusta sekä suomalaisista rakennusyhtiöistä että ulkomailta Ruotsia ja Vietnamia myöten. Hän tuntee hyvin työmaiden käytännön toiminnan, sillä ennen johtotehtäviä hän on tehnyt töitä muun muassa kirvesmiehenä, työnjohtajana ja työmaainsinöörinä. Koulutukseltaan Kiviniemi on diplomi-insinööri ja Executive MBA.

Viimeksi kuluneiden kahden vuoden ajan Kiviniemi on toiminut Rakennusteollisuus RT:n hallituksen varapuheenjohtajana ja sitä ennen Talonrakennusteollisuuden hallituksessa. Hän on myös Rakennuspoolin sekä Eteran hallituksen puheenjohtaja ja EK:n edustajiston jäsen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “RT:n uusi puheenjohtaja kaipaa laatukeskustelua ja kulttuurinmuutosta”

  1. Ratkaisu laatuongelmiin olisi kilpailun lisääminen, miten saataisiin houkuteltua enemmän vapaata kilpailua rakentamiseen. Annettaisiin markkinoiden toimia vapaasti, asiakkaat ovat valmiita maksamaan arvosta ja laatu on osa lisäarvoa. Kuinka saataisiin isot kansainväliset rakentajat kilpailemaan markkinoistamme ja lisäämään tarjontaa, joilloin markkinat ohjaisi rakennusalaa. Laatuhan syntyy tekemällä, ei täyttämällä laatupapereita. Rakentajat ovat kommunistejat, jotka rakastaa byrokratiaa ja valtion ohjausta.

  2. On kyllä ihan etunenässä hänenkin edustama Yitys tekemässä huonoa laatua työmaalla. Palkkaavat ns. kolmansista maista mm. vuokra-rekryfirmoista sellaista väkeä töihin tekemään aliurakkaa että ei-hyvää-päivää. Eivät ole edes rakennusalan ihmisiä läheskään kaikki. Kun olisi aina omat työmiehet tekemässä keikkaa, voisi edes kehittää työn laatua (sellaista laatua, että kelpaa loppuasiakkaallekin), nyt painopiste on mistä löytää halvimman aliurakoitsijan, jotta tekee mahdollisimman suuren voiton. Muulla niin väliä tunnu olevan… Kannattaa siis aloittaa kotipesästä se laadun tekeminen. Gryndituotanto erityisen surkeaa kun tekijä valvoo itse-itseään.
    Lopputarkastuksissa on niin pitkät virhelistat pääurakoitsijoilla, että ei normi kadun mies edes uskois miten surkeaa on työn jälki oikeesti. Välillä kyllä luulee että työntekijän ja yrityksen työnjohdon täytyy molempien olla silmävammaisia kun eivät ole huomanneet työssään mitään vikaa (tai viitsineet vaivautua korjaamaan? vai antavat mennä vaan läpi? tai edes tarkastaneet työn tulosta?)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat