Kokeile kuukausi maksutta

Välittäjävetoinen asuntokauppa romahtamassa 57 000 asuntoon tänä vuonna

Tutulle kuulostaa. Kiinteistönvälittäjä kehuu asuntokaupan piristyneen syksyn mittaan, mutta silti koko vuoden kauppalukemat näyttävät rumaa miinusta viime vuoteen verrattuna.

Tutulle kuulostaa. Kiinteistönvälittäjä kehuu asuntokaupan piristyneen syksyn mittaan, mutta silti koko vuoden kauppalukemat näyttävät rumaa miinusta viime vuoteen verrattuna.

SKV Kiinteistönvälityksen mukaan alkanut syksy on ollut piristysruiske asuntokaupalle. Kauppa on käynyt erityisesti pienissä kerrostaloasunnoissa, mutta yhtiön mukaan myös perheasuntojen patoutunut kysyntä on hiljalleen alkanut purkautua. Syys-lokakuussa tehtiin molempina kuukausina vajaa 5 500 asuntokauppaa kiinteistönvälittäjien kautta, kun aiemmin tänä vuonna kerros-, rivitalo- ja omakotitalokauppoja on tehty kuukausitasolla noin 4 500-5 000.

Asuntokauppa on kuitenkin selvästi viime vuotta jäljessä.

”Vanhojen asuntojen kokonaiskauppamäärä koko Suomessa on ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana tippunut noin 7 prosenttia. Se on kuitenkin pieni torjuntavoitto alkuvuoden näkymiin verrattuna, SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla kommentoi.

Tänä vuonna tehdään arviolta vain 57 000 kauppaa kiinteistönvälittäjien kautta. Jos tämä Kaislan arvio pitää paikkansa, kauppamäärä romahtaa viime vuoden 62 000 asunnon kauppamäärästä kahdeksan prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Välittäjävetoinen asuntokauppa romahtamassa 57 000 asuntoon tänä vuonna”

  1. Eli asutaan perheenä pienissä yksiköissä tai kaksioissa kun varaa isompaan ei ole. Kiinteistövälittäjien mielestä kyseessä on torjuntavoitto?

  2. Hinnat romahtavat ensi vuonna -50% – 70%, mutta se on varmasti tervehdyttävää ja nostaa nopeasti kauppojen määrää.

  3. Ei tuo nyt ihan romahdukselta vaikuta, varsinkin jos loppuvuosi on kääntynyt plusmerkkiseksi.

    1. Ilman välittäjää myydyn kiinteistökaupan osuus oli vuonna 2012 arvioiden mukaan noin 20-30 % asunto-osakkeiden kaupoista: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/28/omatoiminen-saastaa-asunnon-myynnissa-useamman-tonnin

      Viime aikoina uudiskohteissa kiinteistökauppoja on tehty paljon erilaisten kiinteistörahastojen yms. kanssa, joissa koko kohde tai jokin sen isompi osa myydään kokonaisuutena kiinteistösijoittajalle, ilmeisesti usein ilman välittäjän käyttöä välissä. Nykyinen taloustilanne ei ole helppoa aikaa kiinteistönvälittäjille.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat