Kokeile kuukausi maksutta

Kovan Jouni Parkkonen teilaa Sipolan väitteet asuntotuotannon kriisin syistä

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry, Kova pitää Pientaloteollisuus PTT ry:n puheenjohtajan Saku Sipolan väitteitä vuokra-asuntuotannon tukemisesta pientalotuotannon vähyyden syynä perusteettomina ja kummallisina.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry, Kova pitää Pientaloteollisuus PTT ry:n puheenjohtajan Saku Sipolan väitteitä vuokra-asuntuotannon tukemisesta pientalotuotannon vähyyden syynä perusteettomina ja kummallisina.

Kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa ei saada aikaiseksi ilman rakentamisen tukemista. Vain tuotantotuilla pystytään mahdollistamaan markkinavuokria edullisempaa asuntotuotantoa.

”On eriskummallista, että Pientaloteollisuuden puheenjohtajan kritiikki kohdistuu kaikkein pienituloisimpien ihmisten asuntotuotannon tukemista vastaan. Pienituloisilla ei ole mahdollisuuksia eikä varaa asua vapaarahoitteisissa asunnoissa, saati omistusasunnoissa, koska monissa kasvukeskuksissa asumisen hinta on karannut. Samalla PTT kuitenkin toteaa, että asumismuotojen vastakkainasettelulla ei päästä eteenpäin, vaikka samalla se kuitenkin syyllistää kohtuuhintaista vuokra-asumista oman alansa ongelmista. PTT:n Sipola haukkuu väärää puuta”, Kovan toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen toteaa.

Kova muistuttaa, että vapaarahoitteisen asuntotuotannon rakennusmääriin vaikuttavat taloudelliset suhdanteet, erityisesti ihmisten ostovoima. Nyt kun taloudellinen tilanne on epävarma eikä ihmisten ostovoima kasva, on ymmärrettävää, että tämä vaikuttaa vapaarahoitteisen asuntotuotannon määrään. Se ei kuitenkaan ole pienituloisten vuokralla asuvien syy. Lisäksi on huomattava, että asuntokuntien koko on pienentynyt merkittävästi parin viime vuosikymmenen aikana, mikä osaltaan lisää pienempien asuntojen kysyntää.

Kova muistuttaa, että omistusasumista tuetaan edelleen merkittävästi enemmän kuin vuokra-asumista. Tältäkin osin Pientaloteollisuuden esittämä kritiikki kohtuuhintaisen vuokra-asumisen tukemista kohtaan kuulostaa erikoiselta.

”Vaikka suomalaisten asumistoiveissa monesti korostuukin väljästi asuminen pientalossa, mielellään vesistön äärellä, ei tähän etenkään kasvukeskuksissa ole monin paikoin mahdollisuutta. Kaupunkien on näytettävä kaupungeilta – niissä asuminen on väistämättä tiiviimpää kuin kaupunkien laidoilla tai ulkopuolella”, Parkkonen sanoo.

Parkkonen korostaa, että etenkin kasvukeskuksissa tarvitaan kunnianhimoisempia tavoitteita asuntotuotannolle ja asuntokaavoitukselle. Hän sanoo Kovan toivottavan tervetulleeksi PTT:n ajatukset kohtuuhintaisen pientalotuotannon edistämiseksi Suomessa.

”Kohtuuhintaisen pientalotuotannon edistäminen ei ole pois vuokra-asujilta”, Parkkonen muistuttaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kovan Jouni Parkkonen teilaa Sipolan väitteet asuntotuotannon kriisin syistä”

  1. Lainaus Siposen tekstistä:
    ”suomalaisen palkansaajan ainoa vaurastumisen väline on ollut omistusasunnon vaiheittain lunastaminen – nyt tämä mahdollisuus riistetään yhä useammalta”

    Tietääköhän nuoriso että on ollut aika jolloin halvalle kunnan tai tehtaan tontille pystyi rakentamaan talon aravalainalla. Omatoimirakentaja osti vielä auton ja kesämökkitontin.

    Kovan vastavoimaksi pitäisi perustaa kohtuuhintaista omistuasumista ajava yhdistys.

    1. Vastavoimaksi ja sen vastavoimaksi. Mistäs noi pojat jauhaa. Pitää vaan saada rakennettua reilusti alle 100 000,- maksavia yksiöitä ja alle 150 000,- kaksioita ja vaikka alkuun 50 000 kpl. Omistusasunnoksi tai vuokralle. Porukalle töitä työlaisille asuntoja ja kulutukseenkin triittäisi rahaa, jolla suomi nousuun. Ei monenkaan etu, että kaikki liikenevä raha menee asuntoon, paitsi sen rakentajan tai myyjän ja verottajan.

  2. jos tämä meno jatkuu niin ei täällä ole enää muuta mahdollisuutta kuin asua vuokralla ja sieltäpä ei enää omistusasumiseen enää niin helposti noustakaan.

    kaikki vaan asumaan koppeihin tiiviisti kuin kusiaispesässä ja punavihreä aate kiittää, muun osan maasta voi sitten suojellakin vaikka susille kun ei siellä ne ratikat kulje.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat